Παιδοβιαστές - 102 στις φυλακές και 50 ελεύθεροι ανάμεσά μας

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Δημοσιεύθηκε 22.10.2022
Παιδοβιαστές - 102 στις φυλακές και 50 ελεύθεροι ανάμεσά μας
Στο περίμενε η Βουλή για το νομοσχέδιο που παρέχει στην Αρχή Εποπτείας τη δυνατότητα επιβολής πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για όσους αποφυλακίζονται.

Υπερπλήρης είναι η πτέρυγα των Κεντρικών Φυλακών στην οποία κρατούνται οι παιδοβιαστές και ανέρχονται σήμερα στους 102 ενώ κυκλοφορούν ελεύθεροι άλλοι 50 που αποφυλακίστηκαν και τελούν υπό την εποπτεία της Αρχής Εποπτείας Καταδικασθέντων για αδικήματα σεξουαλικής φύσης κατά ανηλίκων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που εξασφαλίσαμε από το Τμήμα Φυλακών, στο σωφρονιστικό μας ίδρυμα κρατούνται σήμερα συνολικά 137 σεξουαλικά αδικοπραγούντες εκ των οποίων οι 102 είναι για σεξουαλικά αδικήματα κατά των ανηλίκων. Οι άλλοι 35 κρατούμενοι είναι για σεξουαλικά αδικήματα κατά των ενηλίκων. Από τους 102 παιδοβιαστές, οι 88 είναι κατάδικοι και οι 14 υπόδικοι. Τελούν, δηλαδή, υπό κράτηση μέχρι την εκδίκαση των υποθέσεών τους.

Μόνοι για να μην τους δέρνουν...

Οι παιδοβιαστές κρατούνται σε ξεχωριστή πτέρυγα των Φυλακών για την προστασία της σωματικής τους ακεραιότητας. Υπάρχει αυτός ο άγραφος νόμος που θέλει τους παιδοβιαστές να τους συμβαίνουν τα χειρότερα στις Φυλακές. Σε σωφρονιστικά ιδρύματα του εξωτερικού παιδοβιαστές πέθαναν από το ξύλο. Οι συγκρατούμενοί τους πήραν τον νόμο στα χέρια τους, με την ανοχή των σωφρονιστικών υπαλλήλων και τους σκότωσαν κυριολεκτικά στο ξύλο. Στο παρελθόν, όταν οι παιδοβιαστές κρατούνταν στον ίδιο χώρο με τους υπόλοιπους κατάδικους είχαμε και στις δικές μας Φυλακές περιπτώσεις ξυλοδαρμών. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς που απελπίζονταν από το ξύλο και το ψυχολογικό πόλεμο που δέχονταν, αυτοτραυματίζονταν ή κατέφευγαν στις απόπειρες αυτοκτονίας ή δεν έβγαιναν καθόλου από το κελί τους.

Όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, στην πλειοψηφία τους οι παιδοβιαστές κρατούμενοι αρνούνται συνεργασία με τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας παρά τις προσπάθειες των υπηρεσιών για ατομικές συναντήσεις και αξιολόγηση της κατάστασής τους.

Συγγενείς οι πλείστοι θύτες

Τα σεξουαλικά αδικήματα κατά των ανηλίκων αφορούν, κυρίως, βιασμό, σεξουαλική εκμετάλλευση, άσεμνες πράξεις και παιδική πορνογραφία. Τα αδικήματα κατοχής παιδικού πορνογραφικού υλικού παρουσιάζουν αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τα υπόλοιπα σεξουαλικά αδικήματα.

Από τα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Τμήμα Φυλακών προκύπτει ότι, το 60% των σεξουαλικά αδικοπραγούντων κατά ανηλίκων αδικοπραγούν κατά των παιδιών τους ή κατά παιδιών που προέρχονται από το στενό φιλικό ή οικογενειακό τους περιβάλλον. Όσον αφορά τις εισδοχές κατάδικων και υπόδικων για σεξουαλικά αδικήματα κατά των ανηλίκων στις Κεντρικές Φυλακές προκύπτει ότι, στο σύνολό τους ξεπερνούν τις 50 περιπτώσεις ετησίως κατά μέσο όρο από το 2019 και εντεύθεν ενώ στους παραπτωματίες για σεξουαλικά αδικήματα κατά των ενηλίκων οι εισδοχές τους παρουσιάζουν αυξομειώσεις αλλά δεν ξεπερνούν, συνήθως, τις 40 εισδοχές ετησίως.

50 παιδοβιαστές υπό εποπτεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφαλίσαμε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο οποίο υπάγεται η Αρχή Εποπτείας Καταδικασθέντων για αδικήματα σεξουαλικής φύσης κατά ανηλίκων, σήμερα κυκλοφορούν ελεύθεροι 50 παιδοβιαστές, οι οποίοι, εξέτισαν την ποινή φυλάκισή τους, αποφυλακίστηκαν και σήμερα εποπτεύονται από την Αρχή Εποπτείας.

Ειδικότερα, στην Αρχή Εποπτείας παραπέμπονται πρόσωπα που καταδικάστηκαν για σεξουαλικά αδικήματα κατά ανηλίκων είτε με απόφαση του δικαστηρίου σε οποιοδήποτε στάδιο της ποινικής διαδικασίας ή κατά την επιβολή της ποινής, είτε με την έκδοση διατάγματος κατόπιν αίτησης του γενικού εισαγγελέα είτε με την αποφυλάκισή τους για την οποία λαμβάνει γνώση η Αρχή Εποπτείας από τη διεύθυνση των Φυλακών. Η Αρχή Εποπτείας αφού λάβει υπόψη τα γεγονότα της υπόθεσης, τις εκθέσεις των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας αποφασίζει τα κατάλληλα μέτρα για την εποπτεία των παιδοβιαστών που παραπέμπονται ενώπιόν της όπως για παράδειγμα, ψυχολογική στήριξη ή θεραπευτική παρέμβαση. Παράλληλα, αξιολογεί την ανταπόκριση των παιδοβιαστών και ανάλογα αποφασίζει είτε τη συνέχιση των μέτρων ή την αναθεώρησή τους. Ως έχουν σήμερα τα πράγματα, η Αρχή Εποπτείας δεν μπορεί να εξαναγκάσει τους εποπτευόμενους παιδοβιαστές να περάσουν από θεραπευτική παρέμβαση.

Το νομοσχέδιο που βάλτωσε

Στις 13/9/2019 κατατέθηκε στη Βουλή για ψήφιση νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών όπου, μεταξύ άλλων, διευρύνει τις εξουσίες/αρμοδιότητες των δικαστηρίων και της Αρχής Εποπτείας, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα επιβολής πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στους παιδοβιαστές που αποφυλακίζονται. Μετά τη διαπίστωση ότι είχε κατατεθεί λανθασμένο κείμενο στη Βουλή, το επίμαχο νομοσχέδιο αποσύρθηκε από την εκτελεστική εξουσία. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών κ. Νίκος Τορναρίτης αξίωσε επανειλημμένως με επιστολές του στη Νομική Υπηρεσία την κατάθεση του πολύ σημαντικού αυτού νομοσχεδίου. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έτυχε η Βουλή, το αναθεωρημένο νομοσχέδιο θα κατατεθεί, προσεχώς, στη Βουλή για ψήφιση από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο παρέχει τη δυνατότητα επιβολής πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στους εποπτευόμενους παιδοβιαστές όπως είναι για παράδειγμα, η απαγόρευσή τους να εισέρχονται ή να παραμένουν κοντά σε σχολεία ή σε χώρους όπου συχνάζουν τα θύματά τους ή άλλα παιδιά, την απαγόρευση πρόσβασης σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, τον περιορισμό στην οικία τους για συγκεκριμένες ώρες το βράδυ, την υποχρέωσή τους να παρουσιάζονται σε αστυνομικό σταθμό και να ενημερώνουν κατά πόσον έχουν συνάψει νέα σχέση με γυναίκα που έχει παιδιά όπως και να ενημερώνουν τη νέα τους σύντροφο ή σύζυγο για την καταδίκη τους. Προβλέπεται, επίσης, η υποχρεωτική παρακολούθηση θεραπευτικού προγράμματος και η ενημέρωση της Αστυνομίας και της Αρχής Εποπτείας ή του επιτηρητή σε περίπτωση αλλαγής διεύθυνσης διαμονής ή εργασίας. Το νομοσχέδιο παρέχει, επίσης, τη δυνατότητα ανάθεσης της εποπτείας των παιδοβιαστών σε ιδιώτες επιτηρητές υπό την επίβλεψη, βεβαίως, της Αρχής Εποπτείας.

Το μέτρο του χημικού ευνουχισμού

Η Τσεχία παρέχει τη δυνατότητα σε άτομα τα οποία έχουν καταδικαστεί για κατά συρροήν σεξουαλικά αδικήματα να επιλέγουν την ορχιδεκτομή -αφαιρούνται με επέμβαση οι όρχεις- έναντι της μακροχρόνιας κάθειρξης. Στην Πολωνία παρέχεται η δυνατότητα στους δικαστές να επιβάλλουν την ποινή του χημικού ευνουχισμού σε όσους αποδειχθούν ένοχοι για τον βιασμό παιδιών. Δηλαδή, τους χορηγούνται φάρμακα, τα οποία μειώνουν σημαντικά τις σεξουαλικές ορέξεις των παιδοβιαστών και κατά συνέπεια εμποδίζουν τον υποτροπιασμό τους. Τον Οκτώβριο του 2011, η ρωσική Κάτω Βουλή άναψε το πράσινο φως για τον χημικό ευνουχισμό των δραστών σεξουαλικών εγκλημάτων κατά ανηλίκων κάτω των 14 ετών. Στις ΗΠΑ, η πρακτική του χημικού ευνουχισμού των παιδοβιαστών εφαρμόζεται εδώ και αρκετό καιρό. Τουλάχιστον σε οκτώ πολιτείες των ΗΠΑ προσφέρεται η δυνατότητα της ορχιδεκτομής και του χημικού ευνουχισμού. Στην Καλιφόρνια επιβάλλεται ο χημικός ευνουχισμός σε όσους αποφυλακισθέντες παιδοβιαστές υποτροπιάζουν. Παράλληλα, έχουν την επιλογή αν το επιθυμούν να ζητήσουν και φυσικό ευνουχισμό, δηλαδή, ορχιδεκτομή.

Στην Ελλάδα το συζητούν

Με αφορμή τα όσα αποτρόπαια σεξουαλικά εγκλήματα συνεχίζονται να αποκαλύπτονται στην Ελλάδα στην υπόθεση του 12χρονου κοριτσιού στον Κολωνό, ο Έλληνας υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης δήλωσε προχθές ότι, θα πρέπει να εξεταστεί η ποινή του χημικού ευνουχισμού. Τόνισε, μεταξύ άλλων, πως οι παιδοβιαστές «στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άνθρωποι με διεστραμμένο πάθος, το οποίο είναι πάρα πολύ έντονο και δεν αναμορφώνονται». Ο κ. Βορίδης επέμεινε ότι στις περιπτώσεις αυτές τα ισόβια πρέπει να είναι πραγματικά ισόβια, ενώ μίλησε και για την εφαρμογή του χημικού ευνουχισμού. Όπως είπε, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει έναν μηχανισμό ποινικής συνδιαλλαγής, σημειώνοντας μάλιστα ότι αυτό εφαρμόζεται σε χώρες του εξωτερικού ως μέτρο ασφαλείας της κοινωνίας στην περίπτωση που ο παραβάτης συναινέσει σε αυτό το μέτρο προκειμένου να αποφυλακιστεί πρόωρα χωρίς να έχει εκτίσει το σύνολο της ποινής του.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Δημοσκόπηση ΣΙΓΜΑ: Μάχη ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για πρωτιά - Τα ποσοστά των υποψηφίων ευρωβουλευτών και δημάρχων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση ΣΙΓΜΑ: Μάχη ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για πρωτιά - Τα ποσοστά των υποψηφίων ευρωβουλευτών και δημάρχων

Δημοσκόπηση ΣΙΓΜΑ: Μάχη ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για πρωτιά - Τα ποσοστά των υποψηφίων ευρωβουλευτών και δημάρχων

Δημοσκόπηση ΡΙΚ για τις ευρωεκλογές: Πρώτο κόμμα ο ΔΗΣΥ, δεύτερο το ΑΚΕΛ και τρίτο το ΕΛΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση ΡΙΚ για τις ευρωεκλογές: Πρώτο κόμμα ο ΔΗΣΥ, δεύτερο το ΑΚΕΛ και τρίτο το ΕΛΑΜ

Δημοσκόπηση ΡΙΚ για τις ευρωεκλογές: Πρώτο κόμμα ο ΔΗΣΥ, δεύτερο το ΑΚΕΛ και τρίτο το ΕΛΑΜ

Δείτε την Πολιτική Ομάδα Κυπριακού που διόρισε ο Πρόεδρος - Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Ολγκίν το πρώτο δεκαήμερο Μαΐου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δείτε την Πολιτική Ομάδα Κυπριακού που διόρισε ο Πρόεδρος - Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Ολγκίν το πρώτο δεκαήμερο Μαΐου

Δείτε την Πολιτική Ομάδα Κυπριακού που διόρισε ο Πρόεδρος - Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Ολγκίν το πρώτο δεκαήμερο Μαΐου

Αναβάλλεται η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ και η συνάντηση με Μπάιντεν
ΚΟΣΜΟΣ

Αναβάλλεται η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ και η συνάντηση με Μπάιντεν

Αναβάλλεται η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ και η συνάντηση με Μπάιντεν

Λετυμπιώτης: Ο Πρόεδρος δεν θα εμπλακεί στη διαφορά μεταξύ Γεν. Εισαγγελέα και Γεν. Ελεγκτή
ΚΥΠΡΟΣ

Λετυμπιώτης: Ο Πρόεδρος δεν θα εμπλακεί στη διαφορά μεταξύ Γεν. Εισαγγελέα και Γεν. Ελεγκτή

Λετυμπιώτης: Ο Πρόεδρος δεν θα εμπλακεί στη διαφορά μεταξύ Γεν. Εισαγγελέα και Γεν. Ελεγκτή