Το 56% των γεννήσεων που πραγματοποιήθηκαν το 2020 έγινε με καισαρική, με τους αριθμούς να τρομάζουν και τους αρμόδιους να καλούνται να αναλάβουν δράση. Οι γυναίκες από ό,τι φαίνεται φοβούνται περισσότερο τον φυσιολογικό τοκετό από την καισαρική, γεγονός που δεν αποκλείεται να σχετίζεται με ελλιπή, ίσως αρκετές φορές και παραπλανητική, ενημέρωση που λαμβάνουν τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το συγκεκριμένο ζήτημα απασχόλησε χθες την Επιτροπή Υγείας της Βουλής, με τους βουλευτές να απαιτούν από τους αρμοδίους την άμεση λήψη μέτρων. Καθοριστική αναμένεται να είναι η συμβολή του ΟΑΥ επί του θέματος, με την εκπρόσωπο του οργανισμού να σημειώνει ενώπιον της επιτροπής ότι ο ΟΑΥ προτίθεται να συμπεριλάβει στα ποιοτικά κριτήρια που ετοιμάζει για τις αμοιβές των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων πρόνοια που να αποφέρει αύξηση των φυσιολογικών τοκετών.
Εντός ΓεΣΥ
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες η ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ Μόνικα Κυριάκου, εντός των νοσηλευτηρίων που είναι συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ, το 2021 το 70% των γεννήσεων έγινε με καισαρική και μόλις το 30% με φυσιολογικό τοκετό, με τα δεδομένα για το 2022 να κυμαίνονται πάνω-κάτω στα ίδια επίπεδα. Η ίδια, σημειώνοντας ότι οι λόγοι που γίνονται περισσότερες καισαρικές από ό,τι φυσιολογικοί τοκετοί δεν είναι μόνο οικονομικοί, επισήμανε ότι από τον περασμένο Αύγουστο ο ΟΑΥ έχει αυξήσει τη βαρύτητα της αποζημίωσης του φυσιολογικού τοκετού ούτως ώστε να μην είναι τόσο μεγάλη η απόκλιση σε σχέση με την αποζημίωση της καισαρικής. Η ίδια ανέφερε ακόμα ότι είναι στα πλάνα του οργανισμού να συμπεριλάβει κριτήριο στις αμοιβές των νοσηλευτηρίων, το οποίο να αφορά την αύξηση των φυσιολογικών τοκετών. Πρόκειται για ποιοτικά κριτήρια που προτίθεται να εντάξει στις αμοιβές των νοσηλευτηρίων από 1η Ιανουαρίου 2023 και τα οποία θα αφορούν να αμείβονται περισσότερο τα νοσηλευτήρια που προωθούν τον φυσιολογικό τοκετό. Η κ. Κυριάκου σημείωσε παράλληλα ότι θα πρέπει να γίνει προσαρμογή των κατευθυντήριων οδηγιών από το Υπουργείο Υγείας προς τους γιατρούς όσον αφορά το πότε πρέπει να γίνεται μια καισαρική, ούτως ώστε να μπορεί και ο ΟΑΥ να ελέγχει τους γιατρούς, γεγονός που είναι δύσκολο υπό τις περιστάσεις.
Πρώτη στην ΕΕ
Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν, η Κύπρος κατέχει την πρωτιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά τις καισαρικές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Υγείας το 2020 το 55,9% των γεννήσεων έγινε με καισαρική, ενώ την πρωτιά για το συγκεκριμένο έτος κατείχε η επαρχία Πάφου με ποσοστό 63%. Υπενθυμίζεται ότι το ιδανικό ποσοστό με βάση τον ΠΟΥ για τις καισαρικές ανά έτος είναι το 12-15%, με τη χώρα μας να απέχει κατά πολύ.
Το σημαντικό βέβαια, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας Όλγα Καλακούτα, δεν είναι τα ποσοστά, αλλά οι λόγοι που έχουμε τόσο υψηλό ποσοστό στις καισαρικές. Το 15-17% των καισαρικών οφείλεται σε επείγοντα περιστατικά, δικαιολογημένες δηλαδή καισαρικές, την ίδια στιγμή που το 38% έχει να κάνει με επιλογή της μητέρας, που σε πολλές περιπτώσεις δεν ενημερώνεται σωστά.
Την ίδια στιγμή το 77% των καισαρικών σχετίζεται με πρόωρες γεννήσεις, 27% με εγκυμοσύνες που είναι αποτέλεσμα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, 9% με γεννήσεις διδύμων και 30% με γεννήσεις τρίδυμων και άνω. Όπως ανέφερε εκ μέρους της Παιδιατρικής Εταιρείας η δρ Χριστίνα Καραολή, το ζήτημα των πολλών και σε αρκετές περιπτώσεις αχρείαστων καισαρικών που γίνονται στη χώρα μας απασχολεί εδώ και χρόνια, ενώ πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό θέμα. Ανάμεσα στα αίτια τα οποία σχετίζονται με την αύξηση του συγκεκριμένου ποσοστού είναι και η ελλιπής σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ούτως ώστε να διδάσκονται από νωρίς τα άτομα, και ιδιαίτερα οι γυναίκες, για τα οφέλη του φυσιολογικού τοκετού.
Παράλληλα θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και το θέμα της ενίσχυσης του επαγγέλματος της μαίας στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα επάγγελμα που τείνει να εξαφανιστεί, καθώς λόγω της μείωσης των φυσιολογικών τοκετών, πολλές φορές είναι αδύνατο τα άτομα που επιθυμούν να ασκήσουν το επάγγελμα να ολοκληρώσουν την πρακτική τους. Πρόβλημα υπάρχει και με τις μαίες εντός του ΓεΣΥ, με τις εκπροσώπους τους να καταγγέλλουν ότι λόγω του ότι δεν δίνεται απευθείας πρόσβαση στις γυναίκες, οι παραπομπές από γυναικολόγους προς αυτές είναι λίγες, με την κ. Κυριάκου εκ μέρους του ΟΑΥ να σημειώνει ότι το πρόβλημα θα λυθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.