Πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, άνοιξε η συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, σε σχέση με το δικαίωμα των πρώην καρκινοπαθών στη λήθη, όσον αφορά στην πρόσβασή τους σε ασφαλιστικά και πιστωτικά προγράμματα, ήτοι ασφάλειες υγείας/ζωής και εξασφάλιση δανείων από τράπεζες.
Το πρόβλημα δεν αγγίζει μόνο τους πρώην καρκινοπαθείς, αλλά και τους χρόνιους ασθενείς, για τους οποίους αναζητούνται οι λύσεις, για το πώς μπορεί να ρυθμιστεί το ζήτημα. Η ανάληψη οποιωνδήποτε πρωτοβουλιών, σε σχέση με το θέμα, πρέπει να γίνει με προσεκτικά βήματα, ωστόσο φαίνεται ότι, από πλευράς των αρμοδίων και των επηρεαζομένων πλευρών, υπάρχει η βούληση για έναρξη του διαλόγου, με στόχο την κατάληξη σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Οι οργανωμένοι ασθενείς προσβλέπουν σε θετικές εξελίξεις, δεδομένης και της ανάλογης κατάληξης που αναμένεται να έχει το θέμα για τους πρώην καρκινοπαθείς, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει το εφαλτήριο για επέκταση της ρύθμισης και στις άλλες κατηγορίες ασθενών.
Απόρριψη ή «τιμωρία»
Παρόμοια προβλήματα με τους πρώην καρκινοπαθείς, σχετικά με την πρόσβασή τους σε ασφαλιστικά και πιστωτικά προγράμματα, αντιμετωπίζουν και οι χρόνιοι ασθενείς. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Μάριος Κουλούμας, εξήγησε στο politis.com.cy ότι εάν ένας πάσχοντας με χρόνιο πρόβλημα υγείας προσπαθήσει να κάνει ασφάλεια, υπάρχει το ενδεχόμενο η ασφαλιστική εταιρεία, είτε να τον απορρίψει, είτε να εξαιρέσει τα χρόνια προβλήματα υγείας από το συμφωνητικό και θα καθορίσει και ένα πολύ υψηλό ασφάλιστρο. Επίσης, πρόσθεσε, παγίδες μπορεί να κρύβονται και στα «ψιλά γράμματα» του συμβολαίου, καθώς δεν αποκλείεται να αναγράφονται κάποιες εξαιρέσεις στα συγκεκριμένα σημεία, οι οποίες επίσης θα αφορούν τις χρόνιες παθήσεις ενός ασθενούς. Με τον τρόπο αυτό, εξήγησε, στην περίπτωση που η κατάσταση της υγείας του ασφαλιζόμενου επιδεινωθεί/υποτροπιάσει, η ασφαλιστική εταιρεία πιθανόν να μην τον καλύψει.
Από πλευράς του, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ,και μέλος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, Ανδρέας Αποστόλου, μιλώντας στο politis.com.cy, τόνισε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και για τους χρόνιους ασθενείς, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφάλειες ζωής, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να δανειοδοτηθεί κάποιος από ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Αυτό αποτελεί τροχοπέδη, εξήγησε, για ένα μεγάλο ποσοστό χρόνιων ασθενών, στην προσπάθειά τους να δανειοδοτηθούν για να εξασφαλίσουν την πρώτη τους κατοικία ή οποιαδήποτε άλλη διευκόλυνση. Πρόκειται, συμπλήρωσε, για ένα ακόμα μεγάλο ζήτημα, για το οποίο πραγματοποιούνται συζητήσεις με τους οργανωμένους ασθενείς, αλλά και άλλους εταίρους, για να εξεταστεί το τι ισχύει σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, σε πρώτη φάση, και να διαπιστωθεί, σε δεύτερη φάση, το πώς μπορούν να εξασφαλιστούν και υπόλοιποι χρόνιοι ασθενείς στην Κύπρο.
Διαφέρουν οι κατηγορίες
Ο Ανδρέας Αποστόλου αναφέρθηκε, μάλιστα, και στην διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στις δύο κατηγορίες πολιτών, των πρώην καρκινοπαθών και των χρόνιων ασθενών. Εξήγησε πως ένας καρκινοπαθής, δέκα χρόνια μετά από την τελευταία του θεραπεία, θεωρείται πως είναι σε πλήρη ίαση. Ως εκ τούτου, η πρώτη κατηγορία πολιτών μπορεί να ρυθμιστεί με σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, αλλά για τους χρόνιους ασθενείς αναζητείται ο τρόπος, μέσω προτάσεων που θα κατατεθούν στο τραπέζι του διαλόγου, ο οποίος, υπογράμμισε, πρέπει να ξεκινήσει.
Ευρωπαϊκές «πιέσεις»
Δέσμευση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, είναι όπως η Κύπρος ρυθμίσει νομοθετικά το σημαντικό αυτό θέμα – των πρώην καρκινοπαθών – πολύ σύντομα, ενώ υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τις ασφαλιστικές εταιρείες την ερχόμενη εβδομάδα για συζήτηση του θέματος. Μάλιστα, σύμφωνα με τον βουλευτή της ΕΔΕΚ, Ανδρέα Αποστόλου, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Υγείας ότι θα κατατεθεί νομοσχέδιο, γι’ αυτό και αναμένεται ότι θα υπάρξουν εξελίξεις τις επόμενες μερικές εβδομάδες.
Ο εν εξελίξει διάλογος, αφορά σε διαδικασία η οποία ξεκίνησε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δημοσιεύσει μελέτη σχετικά με την πρόσβαση των ατόμων με ιστορικό καρκίνου σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα. Η μελέτη αφορά το λεγόμενο «δικαίωμα στη λήθη» στην Ε.Ε. και καθορίζει τα επόμενα βήματα δράσης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου. Ήδη, όπως είχε λεχθεί από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, από τον Ιανουάριο του 2022 έχει ψηφιστεί σχετική νομοθεσία στη Γαλλία, στην Πορτογαλία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και από τον Φεβρουάριο και στην Ιταλία, ενώ η Ρουμανία προχωρά με την ψήφιση της νομοθεσίας και το Λουξεμβούργο έχει ήδη προβεί σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις.
Όπως είπε στο politis.com.cy ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας, στόχος είναι η επικέντρωση των προσπαθειών στην ρύθμιση, πρωτίστως, για τους πρώην καρκινοπαθείς. Ακολούθως, η προσοχή θα στραφεί και στις υπόλοιπες κατηγορίες ασθενών.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.