Το «ανύπαρκτο» σκάνδαλο της Συμφωνικής Ορχήστρας και οι ασκήσεις... αφωνίας

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ Δημοσιεύθηκε 20.10.2022
Το «ανύπαρκτο» σκάνδαλο της Συμφωνικής Ορχήστρας και οι ασκήσεις... αφωνίας
Ελεγκτής, Υπουργείο Οικονομικών και κόμματα, έβλεπαν «πράματα και θάματα» στη Συμφωνική Ορχήστρα και διά της έρευνας έμειναν τελικώς μόνο τα θαύματα

Ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, και χθες, αντί να απαντήσει επί της ουσίας για την έρευνα-φιάσκο για τη Συμφωνική Ορχήστρα, η οποία διήρκεσε 18 μήνες για να καταλήξει στο τίποτα, επιτέθηκε με ανάρτησή του στο Twitter στον «Π». Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως «ο 'Π' είχε 3 επιλογές: Να παραδεχθεί το λάθος του, να δικαιολογηθεί ή να επιμένει. Επέλεξε να επιμένει για τρίτη συνεχή μέρα. Αυτά συμβαίνουν όταν μια εφημερίδα γράφει στη βάση των εμμονών και προσωπικής εμπάθειας». Στην πραγματικότητα, ο «Π» έγραψε στη βάση των όσων αναφέρονται σε γραπτή ενημέρωση του γραφείου του γενικού εισαγγελέα και σε επιστολή της Νομικής Υπηρεσίας προς τον γ.δ. του Υπ. Οικονομικών, με κοινοποίηση στην Ελεγκτική Υπηρεσία. Και στα δύο γραπτά κείμενα αναφέρεται πως η Ελεγκτική Υπηρεσία «εγκατέλειψε» ή «τροποποίησε» τα αρχικά της ευρήματα. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης επιμένει πως δεν άλλαξε ούτε «ι», από την έκθεση του Μαρτίου του 2023. Ωστόσο, η ποινική ανάκριση είχε ξεκινήσει με «ενδιάμεση» έκθεση που είχε διαβιβαστεί στην Αστυνομία. Πρόκειται για γεγονότα αδιαμφισβήτητα.

Ούτε λέξη για το 2016

Αξίζει να θυμηθεί ο κ. Μιχαηλίδης ότι το θέμα είχε εξεταστεί στην Επ. Ελέγχου της Βουλής, μετά από εγγραφή του από τη νυν πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου. Σε εκείνη τη συνεδρία, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου (η οποία προφανώς ούτε εμπάθεια, ούτε εμμονές έχει με τον γενικό ελεγκτή), αποκάλυψε καταγγελία που είχε κάνει στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη ο τότε αντιπρόεδρος του δ.σ. του ΙΣΟΚ Μίκης Κωστέας, ο οποίος μεταξύ άλλων έκανε λόγο για διαπλοκή μεταξύ του Γ. Κουντούρη και του τότε καλλιτεχνικού διευθυντή της ΣΟΚ Άλκη Μπαλτά. Ο Άλκης Μπαλτάς όριζε ως μαέστρο, με παχυλή αμοιβή, σε συναυλίες του ΣΟΚ, τον Γ. Κουντούρη και ο Γ. Κουντούρης ανέθετε εργασία έναντι αμοιβής χιλιάδων ευρώ στη ΣΟΝΚ, της συζύγου του κ. Μπαλτά! Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, ανέφερε πως δεν εξέτασε εκείνη την καταγγελία και επιχείρησε να φορτώσει την ευθύνη στην τότε πρόεδρο του ΙΣΟΚ Αίγλη Παντελάκη. Παραδέχθηκε ακόμα πως από το 2016 έως το 2020, η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν ξανασχολήθηκε με το ΙΣΟΚ. Ακόμα όμως και όταν ασχολήθηκε το 2020, και ετοίμασε την προκαταρτική έκθεση, αφέθηκε περίπου να ξεχαστεί, αφού για μήνες το δ.σ. του ΙΣΟΚ δεν απαντούσε στα ερωτήματα που είχαν τεθεί. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είχε παραδεχθεί πως υπήρξε ανοχή στην καθυστέρηση αλλά, όπως είπε, «δεν θέλαμε να τους βάλουμε το πιστόλι στον κρόταφο». Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου είχε ζητήσει από τον γενικό ελεγκτή να εξεταστούν οι καταγγελίες του 2016 από τον Μίκη Κωστέα, έστω και τώρα, αφού ο Γ. Κουντούρης βρίσκεται ακόμα στη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, κάτι που η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν έπραξε.

Για να μην ξεχνιόμαστε

Το θέμα της Συμφωνικής Ορχήστρας, που έκλεισε όπως έκλεισε με την έρευνα της Αστυνομίας, έχει σαφείς πολιτικές διαστάσεις και είχε δημιουργήσει πρόβλημα, καθώς είχε απειληθεί ακόμα και η καταψήφιση των προϋπολογισμών από το ΔΗΚΟ για το θέμα του κ. Γ. Κουντούρη, που αργότερα βρέθηκε ως αριστίνδην υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του κόμματος.

Σε συζήτηση στην Επ. Ελέγχου της Βουλής μετά την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της 23ης Μαρτίου του 2021, αποκαλύφθηκε όλο το εύρος της κακοδιαχείρισης.

Θα υπενθυμίσουμε ενδεικτικά τι είχαν δηλώσει βουλευτές μετά από εκείνη τη συνεδρία:

Η νυν πρόεδρος της Βουλής και τότε βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είχε πει ότι «πράγματα και θαύματα τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου, πλείστα όσα φαίνονται και στην έκθεση του γενικού ελεγκτή, και που σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με τον ρόλο και την αποστολή του ιδρύματος».

Πρόσθεσε ότι υπήρξαν «καταγγελίες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, παραιτήσεις στελεχών, παράνομα συμβόλαια, παράτυπες και αδιαφανείς διαδικασίες, αυθαίρετη επιλογή νομικού συμβούλου, επιδόματα και άλλα».

Η κ. Δημητρίου είχε πει ακόμα ότι «αναμέναμε από κάποιους που κατά τα άλλα παρουσιάζονται ή παρουσιάζουν τους εαυτούς τους προασπιστές και πρωτοπόρους της διαφάνειας και της προστασίας των δημοσίων οικονομικών, να βγουν πρώτοι μπροστά για αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα και για όλα όσα συνέβαιναν και όχι να διερωτώνται αν η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου έχει θεσμική αρμοδιότητα να ελέγξει αυτό το ζήτημα» (το ΔΗΚΟ και πάλι είχε θέσει θέμα αναρμοδιότητας της επιτροπής να συζητήσει το θέμα).

Η κ. Δημητρίου συμπλήρωσε ότι «έχει ετοιμαστεί επιστολή με όλα αυτά τα θέματα από το Υπουργείο Οικονομικών προς τον γενικό εισαγγελέα, ακόμη και για ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων και αναμένουμε από αυτούς που έχουν σύγκρουση συμφέροντος να το δηλώσουν και να ακολουθηθούν οι δέουσες και ενδεδειγμένες διαδικασίες» (τελικώς, η έρευνα κατέληξε στο «όλα καλά»).

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είχε πει πως ορθότατα συζητήθηκε το θέμα, ιδιαίτερα μετά τις πολύ ανησυχητικές επισημάνσεις του γενικού ελεγκτή και πρόσθεσε ότι «η Συμφωνική Ορχήστρα θα έπρεπε να είναι κόσμημα αλλά και πηγή καλλιτεχνικής δημιουργίας και γι' αυτό είναι θλιβερά τα όσα καταγράφονται και οι παραδοχές που έγιναν και από τον (τότε) πρόεδρο του δ.σ. ότι υπάρχουν σοβαρότατες διοικητικές αδυναμίες».

Ανέφερε ότι μπορεί οι συνάδελφοί της να ενέγραψαν το θέμα (Αννίτα Δημητρίου), αλλά τόσο ο ΔΗΣΥ όσο και το ΔΗΚΟ, όπως είπε, «το 2018, όταν καταγγέλθηκαν πολλά στην Επιτροπή Παιδείας, σχεδόν έφθασαν στο σημείο να κάνουν μπούλινγκ στον τότε αντιπρόεδρο του δ.σ. (Μίκη Κωστέα), γιατί τους είπε τις πραγματικότητες και δεν ήθελαν να ακούσουν τίποτα».

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι «επέδειξε θάρρος τότε το δ.σ. και προχώρησε με προκήρυξη θέσης και μόλις άλλαξε η σύνθεσή του, αυτομάτως απεσύρθη και η προκήρυξη της θέσης (προς όφελος του Γ. Κουντούρη), όπως ήθελε και τότε ο συνασπισμός των δύο κομμάτων», ενώ πρόσθεσε ότι στις «13 Ιουλίου του 2018, σταύρωσαν τον συμπληρωματικό κρατικό προϋπολογισμό (το ΔΗΚΟ) για την κρατική ορχήστρα και το 2019, τον Δεκέμβριο, πέρασαν μαζί (ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ) τροπολογία με την οποία μετέφεραν τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου στο Υπουργείο Οικονομικών, πράγμα που δεν συνάδει με τον χαρακτήρα της».

Ο βουλευτής της τότε Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Γεώργιος Προκοπίου είχε πει πως «σήμερα ακούσαμε όμως πράγματα και θαύματα» σε σχέση με το διαχειριστικό πλαίσιο της Συμφωνικής Ορχήστρας.

Ανέφερε ότι στην έκθεσή του, ο γενικός ελεγκτής «καταγγέλλει από το 2016 παρανομίες, αδιαφάνεια, ευνοιοκρατία, όσον αφορά στην πρόσληψη του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή και διασπάθιση δημοσίου χρήματος, αφού το ίδρυμα χρηματοδοτείται από το κράτος» (εκείνη η έκθεση έμεινε στο συρτάρι έως το 2020 που την αποκάλυψε ο «Π»).

Γαργάρα η νομιμότητα

Ένα από τα κεντρικά θέματα που είχε τεθεί για τη Συμφωνική Ορχήστρα ήταν ο τρόπος με τον ο οποίο ο Γ. Κουντούρης κατέστη υπάλληλος αορίστου χρόνου και μόνιμος μαέστρος. Ούτε για αυτό το θέμα η έρευνα βρήκε κάτι μεμπτό, ενώ η Νομική Υπηρεσία το ξεπέρασε χωρίς εξηγήσεις και ο γενικός ελεγκτής ουδόλως διαμαρτυρήθηκε παρά τις θέσεις που είχε διατυπώσει στο παρελθόν.

Στη συνεδρία της Επ. Ελέγχου της Βουλής, τόσο η Αννίτα Δημητρίου όσο και η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είχαν υποδείξει ότι ο Γ. Κουντούρης δεν δικαιώθηκε (όπως ισχυριζόταν το τότε δ.σ. του ΙΣΟΚ) από το δικαστήριο, αλλά το δ.σ. αποφάσισε να τον κάνει υπάλληλο αορίστου χρόνου τερματίζοντας τη δικαστική διαδικασία, κάτι που εκ των πραγμάτων, αφού τα δύο μέρη συμφώνησαν, οδήγησε σε έκδοση διατάγματος.

Ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης είχε τονίσει πως μπορεί να διακοπεί η εργοδότηση του Γ. Κουντούρη, γιατί δεν σημαίνει ότι όποιος συμπληρώνει 30 μήνες εργοδότησης μπορεί να καθίσταται αορίστου χρόνου, ιδιαιτέρως αν πρόκειται για καθήκοντα όπως αυτά του καλλιτεχνικού διευθυντή ορχήστρας. Στο ερώτημα αν υπάρχει άλλη ορχήστρα στην Ευρώπη που να έχει μόνιμο μαέστρο, δεν υπήρξε από το δ.σ. του ΙΣΟΚ καμία απάντηση.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ αποφάσισαν πώς θα χτυπήσουν το Ιράν - Τι αναφέρει η Jerusalem Post
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ αποφάσισαν πώς θα χτυπήσουν το Ιράν - Τι αναφέρει η Jerusalem Post

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ αποφάσισαν πώς θα χτυπήσουν το Ιράν - Τι αναφέρει η Jerusalem Post

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε διοικητή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
ΚΟΣΜΟΣ

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε διοικητή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε διοικητή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Κομισιόν για Κύπρο: Παρατείνεται η εξέταση αιτήσεων ασύλου μέχρι και 9 μήνες σε περιπτώσεις μεγάλων αφίξεων
ΚΥΠΡΟΣ

Κομισιόν για Κύπρο: Παρατείνεται η εξέταση αιτήσεων ασύλου μέχρι και 9 μήνες σε περιπτώσεις μεγάλων αφίξεων

Κομισιόν για Κύπρο: Παρατείνεται η εξέταση αιτήσεων ασύλου μέχρι και 9 μήνες σε περιπτώσεις μεγάλων αφίξεων

Έκθεση Ελεγκτικής Υπηρεσίας: Πάρτι διαφθοράς με αναβολές στο στρατό
ΚΥΠΡΟΣ

Έκθεση Ελεγκτικής Υπηρεσίας: Πάρτι διαφθοράς με αναβολές στο στρατό

Έκθεση Ελεγκτικής Υπηρεσίας: Πάρτι διαφθοράς με αναβολές στο στρατό

Κύπρος Μιχαηλίδης για Μονή Αββακούμ: Οι μοναχοί μίλησαν 3 φορές με τον Αρχιεπίσκοπο ζητώντας συγχώρεση (βίντεο)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος Μιχαηλίδης για Μονή Αββακούμ: Οι μοναχοί μίλησαν 3 φορές με τον Αρχιεπίσκοπο ζητώντας συγχώρεση (βίντεο)

Κύπρος Μιχαηλίδης για Μονή Αββακούμ: Οι μοναχοί μίλησαν 3 φορές με τον Αρχιεπίσκοπο ζητώντας συγχώρεση (βίντεο)