Δεν έχουν τέλος οι συζητήσεις και οι εντάσεις μεταξύ προσωπικών γιατρών του ΓεΣΥ και ασθενών με αιτία τα όρια που έχει θέσει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας στα παραπεμπτικά. Οι μεν ασθενείς εξακολουθούν να απαιτούν από τους γιατρούς τους να τους παραπέμπουν σε γιατρό της ειδικότητας που οι ίδιοι επιλέγουν, οι δε γιατροί, φοβούμενοι ότι θα ξεπεράσουν τα όρια που έχουν καθοριστεί και θα χάσουν μέρος των απολαβών τους, προβάλλουν το επιχείρημα: «δεν μας αφήνει ο ΟΑΥ». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ασθενείς που χρειάζεται να παραπεμφθούν, είτε για εργαστηριακές εξετάσεις, είτε σε ειδικό γιατρό να καθυστερούν να το πράξουν, είτε να υποχρεώνονται να απευθύνονται από μόνοι τους σε ειδικό γιατρό και να πληρώνουν τα 25 ευρώ της επίσκεψης, την ίδια στιγμή που οι καταχρήσεις στο σύστημα συνεχίζονται. Στο τέλος της ημέρας την πληρώνουν οι ασθενείς, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις μένουν ξεκρέμαστοι, με τα δικαιώματή τους να καταπατώνται. Αυτοί είναι που πληρώνουν επί της ουσίας τους περιορισμούς που έχει θέσει ο ΟΑΥ, αλλά και την καταχρηστική συμπεριφορά παρόχων αλλά και δικαιούχων. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που απασχολεί, τόσο τους προσωπικούς γιατρούς όσο και τους οργανωμένους ασθενείς, οι οποίοι θα ζητήσουν από κοινού συνάντηση με τον ΟΑΥ.
Τον άλλο μήνα..
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ταλαιπωρίας που υφίστανται το τελευταίο χρονικό διάστημα οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ, είναι η περίπτωση πολίτη ο οποίος είναι χρόνιος ασθενής, χρειάζεται να παραπεμφθεί σε ειδικό γιατρό, αλλά ο προσωπικός του γιατρός του ζήτησε να κλείσει ραντεβού για τον επόμενο μήνα, ούτως ώστε να μπορέσει να του καταχωρίσει παραπεμπτικό χωρίς να φάει πρόστιμο. Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν είχε πρόβλημα να αναμένει λόγω του ότι δεν ήταν επείγον περιστατικό, αναρωτήθηκε όμως τι θα συνέβαινε αν ήταν κάτι πιο σοβαρό και έχρηζε άμεσης παραπομπής. Ο «Π» επικοινώνησε με τον προσωπικό γιατρό του εν λόγω ασθενή, ο οποίος μας εξήγησε ότι τους προηγούμενους δύο μήνες λόγω του αριθμού των παραπεμπτικών που εξέδωσε έφαγε πρόστιμο, χωρίς ωστόσο να έρθει κάποιος να ελέγξει, όπως ισχυρίζεται, αν τα παραπεμπτικά αυτά έπρεπε να εκδοθούν ή όχι. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που γιατροί και ασθενείς αντιμετωπίζουν συχνά έως και καθημερινά μετά και την αλλαγή του τρόπου αμοιβής των προσωπικών γιατρών του ΓεΣΥ, οι οποίοι πλέον λαμβάνουν μόνο το 80% της αμοιβής τους, ως κατά κεφαλήν εισόδημα, ανάλογα με τον αριθμό των δικαιούχων που έχουν εγγεγραμμένους στον κατάλογό τους, και το υπόλοιπο 20% το κερδίζουν μόνο όταν πληρούν στο τέλος κάθε μήνα τους δείκτες παραγωγικότητας που έχει ορίσει ο ΟΑΥ. Οι δείκτες περιλαμβάνουν έκδοση παραπεμπτικών προς ειδικούς γιατρούς, παραπομπές για εργαστηριακές εξετάσεις και παραπομπές για ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις. Στην περίπτωση των παραπεμπτικών προς ειδικούς γιατρούς, το όριο που έχει τεθεί είναι το 66%. Δηλαδή ένας γιατρός μπορεί να εκδώσει παραπεμπτικά λιγότερα των 66 ανά 100 επισκέψεις που δέχεται.
Τσιγκουνεύονται τα παραπεμπτικά
Κληθείς από τον «Π» να σχολιάσει την κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες, ο προσωπικός γιατρός, δρ Κώστας Σχίζας, επεσήμανε ότι ο ΟΑΥ και οι δικαιούχοι πρέπει να αφήσουν τους γιατρούς να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, τονίζοντας ότι όταν ένας ασθενής χρειάζεται να παραπεμφθεί για διαγνωστικές εξετάσεις ή σε άλλη ειδικότητα, τότε ο γιατρός δεν μπορεί να ρισκάρει και να μην τον παραπέμψει. Σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν ένας γιατρός να τσιγκουνεύεται να εκδώσει παραπεμπτικά φοβούμενος ότι δεν θα καταφέρει να μπει στο καλούπι που έχει θέσει ο ΟΑΥ και ότι θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο. Αναφέρθηκε παράλληλα και στις περιπτώσεις χρόνιων ασθενών, οι οποίοι θα έπρεπε να δικαιούνται απευθείας πρόσβαση σε συγκεκριμένες ειδικότητες και όχι να χρειάζονται παραπεμπτικό από τον προσωπικό τους γιατρό, το οποίο προσμετράται το ίδιο με τα υπόλοιπα παραπεμπτικά που εκδίδουν κάθε μήνα οι προσωπικοί γιατροί. Ανάμεσα στους χρόνιους ασθενείς, είναι και οι καρδιοπαθείς και οι ογκολογικοί ασθενείς που κάθε έξι μήνες χρειάζεται να ανανεώσουν το παραπεμπτικό τους. Παρόμοιο πρόβλημα εντοπίζεται και στο θέμα των φαρμάκων που δεν συνταγογραφούνται από προσωπικούς γιατρούς, οι οποίοι χρειάζεται και πάλι να εκδώσουν παραπεμπτικό προς ειδικό γιατρό.
Συνεχίζονται οι καταχρήσεις
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνονται και οι απόψεις των οργανωμένων ασθενών, με τον πρόεδρο της ΟΣΑΚ, Μάριο Κουλούμα, να αναφέρει στον «Π» ότι τα παραπεμπτικά δεν είναι και δεν πρέπει να είναι δείκτης που εξασφαλίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Ο κ. Κουλούμας τόνισε ότι δεν σημαίνει ότι οι γιατροί που εκδίδουν παραπεμπτικά εντός των ορίων που έχει θέσει ο ΟΑΥ πως δεν καταχράζονται το σύστημα, επισημαίνοντας ότι τις καταχρήσεις μπορούν και πρέπει να τις ελέγξουν μέσω των ποιοτικών ελέγχων και όχι μέσα από τον αριθμό των παραπεμπτικών που εκδίδει ο κάθε γιατρός. Ο ίδιος σημείωσε ότι βάσει της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ, οι προσωπικοί γιατροί αποτελούν τη βάση του συστήματος και γι’ αυτό θα πρέπει όλοι μας να τους στηρίξουμε, ενώ την ίδια ώρα χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός οι γιατροί να φοβούνται ότι θα χάσουν δικαιούχους και να εκδίδουν άνευ λόγου παραπεμπτικά, είτε για εργαστηριακές εξετάσεις, είτε για ειδικούς γιατρούς. Παράλληλα, υποστήριξε ότι μετά από τρία χρόνια και κάτι εφαρμογής του ΓεΣΥ θα πρέπει, επιτέλους, να επενδύσουμε στην εκπαίδευση των παρόχων και των δικαιούχων για το πώς πρέπει να χειρίζονται το ΓεΣΥ.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.