Πρόταση νόμου η οποία θα επιτρέπει στους γιατρούς που δεν είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ να εργάζονται σε νοσηλευτήρια εντός του συστήματος ετοιμάζεται να καταθέσει ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου. Οι γιατροί αυτοί δηλώνουν έτοιμοι να διεκδικήσουν με οποιονδήποτε έννομο τρόπο τη διατήρηση της επαγγελματικής τους στέγης, την ώρα που σε λιγότερο από έναν μήνα, και συγκεκριμένα πριν από την 1η Νοεμβρίου 2022, καλούνται να βρουν νέα επαγγελματική στέγη, ύστερα από σχετική γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα. Ο γενικός εισαγγελέας έκρινε ως παράνομη την παροχή υπηρεσιών υγείας εκτός ΓεΣΥ σε νοσηλευτήρια εντός του συστήματος, παρά την υπογραφή σχετικού μνημονίου στα μέσα του 2020 από τον τέως υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου, τον ΟΑΥ και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ).
Λεωνίδου vs Κουλίας
Δεν είναι η πρώτη φορά που συζητιέται ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής το όλο ζήτημα, μιας και είχε γίνει ήδη μία συζήτηση στα μέσα του περασμένου Ιουλίου, ύστερα και πάλι από πρωτοβουλία του κ. Λεωνίδου. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, υποστήριξαν ότι θα πρέπει να βρεθεί μία λύση ούτως ώστε οι γιατροί αυτοί, οι οποίοι δεν ξεπερνούν τους 25-30, να διατηρήσουν τα ιατρεία τους. Ο «Π» επικοινώνησε με τον κ. Λεωνίδου, ο οποίος ανέφερε ότι εντός των επόμενων ημερών θα επανέλθει ενώπιον της Επιτροπής με σχετική πρόταση νόμου. Στον παρόν στάδιο, αρκέστηκε απλά στο να αναφέρει ότι έχει ήδη ετοιμάσει ένα προσχέδιο της πρότασης, ωστόσο τις επόμενες ημέρες θα γίνουν κάποιες διαφοροποιήσεις λόγω των διαπραγματεύσεων του προηγήθηκαν. Μπορεί οι λεπτομέρειες της πρότασης να μην έχουν κλειδώσει ακόμα, ωστόσο, αναμένεται ότι θα αφορά μόνο τους γιατρούς που εργάζονται αυτή τη στιγμή στα νοσηλευτήρια, με τις νέες προσλήψεις να αφορούν επαγγελματίες υγείας που να ανήκουν στο ΓεΣΥ. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι την ώρα που ο κ. Λεωνίδου αναζητεί τρόπους για να παραμείνουν οι γιατροί αυτοί στα νοσηλευτήριά τους, ένας άλλος βουλευτής του κόμματός του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, Ζαχαρίας Κουλίας, κατακρίνει τον ΟΑΥ για το ότι καθυστερεί να τους «διώξει», καθώς η γνωμάτευση του γενικού Εισαγγελέα γνωστοποιήθηκε στα μέσα Αυγούστου 2021.
Ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου την περασμένη Πέμπτη υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ούτως ώστε ο νομικός σύμβουλος του ΟΑΥ να είναι ο γενικός εισαγγελέας, για να μη γίνονται τέτοιες παραμονίες. Όπως υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου (ΕΝΙΚ), Χάρης Αρμεύτης, το πρόβλημα προκύπτει λόγω της νομοθεσίας του ΓεΣΥ, η οποία προνοεί ότι είναι παράνομο ιδιώτες ιατροί που δεν έχουν εγγραφεί στο σύστημα υγείας να στεγάζονται σε νοσηλευτήρια. Διερωτήθηκε δε γιατί υπεγράφη μνημόνιο το οποίο επέτρεπε την παραμονή των εν λόγω γιατρών στα νοσηλευτήρια κατά τη δεύτερη φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ, αφού αυτό στρεφόταν ενάντια στη νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Αρμεύτη, εντοπίζεται στον νόμο. Την ίδια ώρα, κάλεσε σε εξεύρεση λύσης για να μη μείνουν οι γιατροί αυτοί χωρίς επαγγελματική στέγη. Το πιο σωστό, είπε, είναι να γίνουν τροποποιήσεις, ώστε οι ανένταχτοι στο ΓεΣΥ γιατροί να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται εντός των νοσηλευτηρίων.
«Είναι άδικο»
Σε περίπτωση που εντός των επόμενων ημερών δεν υπάρξει καμία εξέλιξη προς όφελος των γιατρών, τότε θα κινηθούν δικαστικά ούτως ώστε σε πρώτο στάδιο να ανασταλεί η απόφαση, ανέφερε στον «Π» ο γαστρεντερολόγος δρ Σάββας Καδής, γιατρός εκτός ΓεΣΥ σε νοσηλευτήριο εντός του συστήματος. Ο ίδιος σημείωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούν να εκδιωχθούν με τέτοιο τρόπο από τα νοσηλευτήριά τους, ενώ, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ας έρθουν να μας πάρουν με την μπουλντόζα». Επεσήμανε ότι πρόκειται για μεγάλη αδικία, με την πλειοψηφία των γιατρών αυτών να είναι μέτοχοι στα νοσηλευτήρια, να έχουν επενδύσει περιουσίες σε ιατρικό εξοπλισμό, να έχουν συμβάλει στο να ενταχθούν τα νοσοκομεία τους στο ΓεΣΥ και να τιμωρούνται επειδή οι ίδιοι δεν το έπραξαν.
Σχολιάζοντας τα όσα ακούστηκαν την περασμένη εβδομάδα ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου για γιατρούς που δεν έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ, αλλά επειδή ανήκουν σε νοσηλευτήρια εντός του συστήματος κατηγορούνται ότι το καταχράζονται, ο κ. Καδής ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και δεν μπορεί να αποδειχθεί από τη στιγμή που δεν υπάρχουν σχετικές καταγγελίες, ούτε στον ΟΑΥ, ούτε στο παρατηρητήριο των ασθενών. Ακόμη, όμως, και να υπάρχει καταγγελία, ο κ. Καδής διερωτήθηκε γιατί από τη στιγμή που παρανομεί ένας γιατρός να την πληρώσουν όλοι. Παράλληλα, επεσήμανε ότι είναι επιλογή του κάθε ασθενή το αν θα πάει σε γιατρό εντός ή εκτός ΓεΣΥ και ότι ακόμη και εντός του συστήματος οι χρόνοι αναμονής σε κάθε γιατρό διαφέρουν. Ο ίδιος σημείωσε ότι η όλη προσπάθεια να τους διώξουν από τα νοσηλευτήριά τους γίνεται επειδή δεν μπορούν να χτυπήσουν τις καταχρήσεις και υπάρχει ανάγκη από πλευράς κυβέρνησης να φανεί ότι λαμβάνονται μέτρα για να επιτευχθεί αυτό.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.