Δεν αλλάζει γνώμη και ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση νόμου η οποία θα προνοεί την κατάργηση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας(ΟΑΥ) και τη λειτουργία του ΓεΣΥ υπό το Υπουργείο Υγείας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής Ζαχαρίας Κουλίας. Ο ίδιος μάλιστα, όπου σταθεί και όπου βρεθεί χαρακτηρίζει ως «άσχετους» τους διοικούντες και τους λειτουργούς του ΟΑΥ, οι οποίοι κατ’ εκείνον χρησιμοποιούν φτηνές δικαιολογίες που απέχουν κατά πολύ από την πραγματικότητα. Και ενώ ο ίδιος υποστηρίζει ότι θέλει να ξηλώσει μόνο τον ΟΑΥ και όχι το ΓεΣΥ, στο ΑΚΕΛ φαίνεται να έχουν άλλη άποψη, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Γιώργο Λουκαΐδη, να αφήνει υπονοούμενα ότι «υπάρχουν και άλλοι Κουλίες».
«Υπάρχουν και άλλοι Κουλίες»
Κληθείς από τον «Π» να σχολιάσει την πρόθεση του κ. Κουλία να καταθέσει πρόταση νόμου η οποία να αλλάζει επί της ουσίας τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ, ο κ. Λουκαΐδης σημείωσε ότι ο στόχος του είναι ξεκάθαρος και δεν είναι άλλος από το ξήλωμα του συστήματος. Ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ στάθηκε μάλιστα στο γεγονός ότι ο κ. Κουλίας δεν είναι ακόμη σε θέση να διακρίνει τον ΟΑΥ από τον ΟΚΥπΥ και ποιες είναι οι αρμοδιότητες των δύο οργανισμών, την ώρα που υποστηρίζει ότι οι αλλαγές που προτείνει είναι για το καλό του ΓεΣΥ. Όσον αφορά την εισήγηση Κουλία, ο κ. Λουκαΐδης υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο δεν θα περάσει από το ΑΚΕΛ, ενώ τόνισε ότι οι πολέμιοι του συστήματος δεν θα επιχειρήσουν να αλλάξουν τη φιλοσοφία του συστήματος πριν από τις προεδρικές εκλογές, αλλά θεωρεί δεδομένο ότι μετά τις εκλογές θα επιδιώξουν να φέρουν τα πάνω - κάτω. Το γεγονός ότι θα το επιδιώξουν είναι δεδομένο, κατά τον ο κ. Λουκαΐδη, όχι όμως ότι θα το πετύχουν, μιας και παρόμοιες προσπάθειες έχουν γίνει και στο παρελθόν. Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «έχει και άλλους Κουλίες», υπονοώντας ότι υπάρχουν και άλλοι εντός του πολιτικού χώρου που πολεμούν το ΓεΣΥ και ότι δεν αποκλείεται μετά τις εκλογές να εκφράσουν και εκείνοι ανοικτά τις προθέσεις τους. Σχολιάζοντας την κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ΓεΣΥ, ο κ. Λουκαΐδης σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι διορθωτικές κινήσεις ούτως ώστε να βελτιωθεί το σύστημα, και όχι να ξηλωθεί, αλλά ούτε και να αλλάξει η φιλοσοφία ενός συστήματος το οποίο έχει αγκαλιαστεί από τον κόσμο.
«Οι άσχετοι» του ΟΑΥ
Αν και παραδέχεται ότι το ΓεΣΥ έχει αγαπηθεί από τον κόσμο και έχει πολλά να προσφέρει στους πολίτες, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, Ζαχαρίας Κουλίας, επανήλθε χθες δριμύτερος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το σύστημα θα αλλάξει με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Δεν έχασε μάλιστα την ευκαιρία να αποκαλέσει για άλλη μια φορά «άσχετους», σε σχέση με το πώς πρέπει να λειτουργεί ένα σύστημα υγείας, τους λειτουργούς αλλά και το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ, από το οποίο, κατά τον ίδιο, απουσιάζει η επιστημονική κοινότητα. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην παύση του προέδρου του ΠΙΣ δρ Πέτρου Αγαθαγγέλου από μέλος του δ.σ. του ΟΑΥ, επισημαίνοντας πως πέταξαν έξω όλους τους γιατρούς και όλους τους ειδικούς. Όσον αφορά τον τρόπο δράσης των ανθρώπων του οργανισμού, ο κ. Κουλίας είπε ότι εκτός του ότι δεν είναι γνώστες του αντικειμένου, βρίσκουν συνεχώς δικαιολογίες για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, όπως είναι για παράδειγμα οι καταχρήσεις. «Καλό λόγο» είχε να πει και για τους γιατρούς και γενικότερα τους επαγγελματίες υγείας που έχουν συμβληθεί με το ΓεΣΥ, και οι περισσότεροι εκ των οποίων, όπως είπε, «λεηλάτησαν το σύστημα». Ειδικότερα, οι γιατροί λέει, κάνουν ηλεκτρονική ιατρική, δεν εξετάζουν τους ασθενείς και έχουν καταντήσει γραφιάδες. Αναφέρθηκε επίσης και στο πρόβλημα που υπάρχει με τους γιατρούς εκτός ΓεΣΥ, οι οποίοι εργάζονται σε νοσηλευτήρια συμβεβλημένα με το σύστημα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια παρανομία η οποία συνεχίστηκε για περισσότερο από έναν χρόνο με τις ευλογίες του ΟΑΥ. Σε σχέση με την πρόταση νόμου που ετοιμάζεται να καταθέσει, ο κ. Κουλίας σημείωσε ότι σε καμία άλλη χώρα δεν υπάρχει αντίστοιχος ΟΑΥ και ότι τα συστήματα υγείας διοικούνται από το Υπουργείο Υγείας και από την επιστημονική κοινότητα. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η πρότασή του θα τύχει στήριξης από την πλειοψηφία των κομμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προθέσεις του κ. Κουλία είναι γνωστές εδώ και καιρό. Συγκεκριμένα, από τα τέλη Μαΐου όταν είχε δηλώσει στον «Π» ότι αλλαγές πρέπει να γίνουν τόσο στο δ.σ. του ΟΑΥ όσο και του ΟΚΥπΥ, οργανισμούς τους οποίους ο ίδιος έχει μπερδέψει ουκ ολίγες φορές.
Καμία προοπτική
Η πρόταση του κ. Κουλία δεν έχει καμία προοπτική, σημείωσε χθες και ο διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι ο ΟΑΥ είναι οικονομικά βιώσιμός και ότι έχουν ληφθεί μέτρα για να συνεχιστεί και η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ. Αναφερόμενος στο θέμα των αποζημιώσεων που λαμβάνουν τα νοσηλευτήρια, ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι θα πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε, αν θέλουμε ίσες αμοιβές ή αμοιβές που να στηρίζονται στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τα ποιοτικά κριτήρια θα ενταχθούν από 1η Ιανουαρίου 2023, με τον κ. Παπακωνσταντίνου να σημειώνει ότι υπάρχει σκέψη για να δοθεί λόγος στους πολίτες. Με λίγα λόγια, οι δικαιούχοι θα έχουν λόγο και θα μπορούν να αξιολογούν τις υπηρεσίες που έλαβαν όταν χρειάστηκε να νοσηλευθούν.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.