Σε 289 εξώσεις από τουρκοκυπριακές περιουσίες προέβη η Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών του Υπουργείου Εσωτερικών τα τελευταία πέντε χρόνια εξαιτίας παραβίασης όρων στις συμβάσεις μίσθωσης που αφορούσαν ως επί το πλείστον παράνομες υπεκμισθώσεις σε τρίτα άτομα. Χρησιμοποιούσαν, δηλαδή, τις εν λόγω περιουσίες για να κερδοσκοπούν στις πλάτες του κράτους που τις διαχειρίζεται αλλά και στις πλάτες χιλιάδων προσφύγων που δεν είχαν την τύχη ή και τις γνωριμίες για να λάβουν τουρκοκυπριακές περιουσίες. Πώς κερδοσκοπούν; Νοικιάζουν αυτές τις τουρκοκυπριακές περιουσίες από την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών έναντι ευτελών ποσών και τις υπενοικιάζουν σε τρίτα πρόσωπα λαμβάνοντας πολλαπλάσια εισοδήματα, τα οποία, βεβαίως είναι αδήλωτα εφόσον αποτελούν προϊόν παράνομης πράξης. Με έκπληξη πληροφορήθηκαν οι βουλευτές από επιστολή του υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή που τους κοινοποιήθηκε χθες ότι, δεν κατάσχονται αμέσως οι τουρκοκυπριακές περιουσίες που υπενοικιάζονται παράνομα αλλά δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία από την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών στους παρανομούντες να συμμορφωθούν με την κείμενη νομοθεσία λαμβάνοντας προειδοποιητική επιστολή. Η ανάκτηση των τουρκοκυπριακών περιουσιών και κατ' επέκταση οι εξώσεις γίνονται μόνο στις περιπτώσεις που οι παρανομούντες δεν συμμορφώνονται παρά τη γραπτή προειδοποίηση που τους έγινε και παρά την προθεσμία του ενός μηνός που τους δόθηκε για να τερματίσουν την παράνομη υπενοικίαση.
Δέον να σημειωθεί, ότι ο υπουργός Εσωτερικών που είναι ο Κηδεμόνας των τουρκοκυπριακών περιουσιών δεν απαιτεί μέσω δικαστηρίου την καταβολή αποζημιώσεων από μισθωτές που υπενοικίαζαν παράνομα τουρκοκυπριακές περιουσίες και κερδοσκοπούσαν στις πλάτες του κράτους!
Τα στοιχεία Νουρή
Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής κατέθεσε στοιχεία στη Βουλή αναφορικά με τις παράνομες υπενοικιάσεις τουρκοκυπριακών περιουσιών, μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ κ. Νίκου Γεωργίου. Συγκεκριμένα:
Στην επαρχία Λεμεσού έχει δρομολογηθεί διαδικασία για λήψη δικαστικών μέτρων για δύο περιπτώσεις των οποίων οι μισθωτές παραβίασαν όρους των συμβάσεων μίσθωσης. Από το 2017 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί γύρω στις 50 εξώσεις που αφορούσαν παραβιάσεις βασικών όρων των συμβάσεων μίσθωσης.
Στην επαρχία Πάφου έχει οδηγηθεί στο δικαστήριο μία περίπτωση για παράνομη υπεκμίσθωση. Από το 2017 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 175 εξώσεις για διάφορους λόγους που αφορούν παραβίαση όρων των συμβάσεων μίσθωσης.
Στην επαρχία Λάρνακας τερματίστηκαν τέσσερις συμβάσεις μίσθωσης επαγγελματικών υποστατικών των οποίων διαπιστώθηκε ότι οι μισθωτές είχαν προχωρήσει σε παράνομες υπενοικιάσεις. Αφού προηγήθηκαν ανακτήσεις χωρίς να χρειαστεί η λήψη δικαστικών μέτρων τα εν λόγω υποστατικά παραχωρήθηκαν σε άλλους δικαιούχους πρόσφυγες.
Στην επαρχία Λευκωσίας δεν περιλαμβάνονται περιπτώσεις παράνομων υπεκμισθώσεων τουρκοκυπριακών περιουσιών που οδηγήθηκαν στο δικαστήριο. Από το 2017 μέχρι σήμερα έγιναν 64 ανακτήσεις, εννέα κατοικίες και 55 επαγγελματικά υποστατικά, για διάφορες παρανομίες σε σχέση με τις συμβάσεις μίσθωσης περιλαμβανομένων και υπενοικιάσεων.
Περιορισμένοι οι έλεγχοι
Ο κ. Νουρής παραδέχεται στην απαντητική του επιστολή προς τη Βουλή, ημερομηνίας 14/9/2022, ότι οι έλεγχοι που διενεργούνται για τη νομιμότητα κατοχής των τουρκοκυπριακών περιουσιών είναι περιορισμένοι. «Λόγω υποστελέχωσης των Επαρχιακών Κλάδων Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών δεν είναι εφικτή η συστηματική παρακολούθηση του συνόλου των συμβολαίων. Περαιτέρω, σημειώνεται η δυσκολία στη διαπίστωση και τεκμηρίωση παράνομων υπενοικιαστών αφού ακόμη και στις περιπτώσεις που υπάρχουν υπόνοιες για υπεκμίσθωση θα πρέπει να εντοπιστούν και τα ανάλογα τεκμήρια», αναφέρει στην επιστολή του ο υπουργός Εσωτερικών. Επισημαίνοντας, παράλληλα πως η πλειοψηφία των περιπτώσεων που εντοπίζονται είναι κατόπιν δειγματοληπτικών ελέγχων που πραγματοποιεί η υπηρεσία καθώς και μετά από καταγγελίες, επώνυμες ή ανώνυμες.
Δεύτερη ευκαιρία
Όπως αποκαλύπτεται μέσα από την επιστολή Νουρή στη Βουλή, η παραβίαση βασικών όρων από τις συμβάσεις μίσθωσης των τουρκοκυπριακών περιουσιών δεν συνιστά αυτόματα ακύρωση των συμβάσεων. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, εκεί όπου διαπιστώνεται παραβίαση βασικών όρων των συμβάσεων μίσθωσης μεταξύ των οποίων και ο απαγορευτικός όρος 4(ε) της υπεκμίσθωσης μέρους ή και όλου του μίσθιου, αποστέλλονται επιστολές προς τους μισθωτές με τις οποίες καλούνται να συμμορφωθούν με τους όρους των συμβάσεων μίσθωσης εντός ενός μηνός διότι σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσει ο τερματισμός της σύμβασης μίσθωσης ως καθορίζεται στον όρο 7(α) της σύμβασης μίσθωσης.
Σημειώνεται, ότι στις προειδοποιητικές επιστολές που διαβιβάζονται στους παρανομούντες μισθωτές γίνεται αναφορά στο σχετικό άρθρο της κείμενης νομοθεσίας με βάση το οποίο σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στον καθορισμένο χρόνο η Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών προχωρεί στον τερματισμό της σύμβασης μίσθωσης και η ανάκτηση κατοχής του επηρεαζόμενου μίσθιου γίνεται χωρίς τη λήψη δικαστικών μέτρων. Αφού γίνει ανάκτηση της περιουσίας σε περιπτώσεις που οφείλονται ενοίκια και ο οφειλέτης/μισθωτής αρνείται να τα καταβάλει, τότε, λαμβάνονται δικαστικά μέτρα.
Δικαστής ζήτησε ποινική έρευνα
Ο κ. Νουρής παραδέχεται στην απαντητική του επιστολή προς τη Βουλή ότι, δεν υπάρχει καθορισμένη πολιτική με βάση την οποία να απαιτείται μέσω δικαστηρίου η καταβολή αποζημιώσεων από μισθωτές που υπενοικίαζαν παράνομα τουρκοκυπριακές περιουσίες. Σημειώνεται, ωστόσο, στην επιστολή Νουρή, πρόσφατη απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας κατά την οποία ο επαρχιακός δικαστής αφού αναγνώρισε την παράνομη πράξη υπεκμίσθωσης, ζήτησε τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας για τη διαπίστωση ποινικού αδικήματος σε σχέση με την υπεκμίσθωση.
Υπενοικιάσεις και από δήμους
Αξίζει να αναφερθεί, ότι τουρκοκυπριακές περιουσίες έχουν μισθωθεί σε δήμους και κοινότητες με δικαίωμα, μάλιστα, υπεκμίσθωσης σε τρίτους. Σύμφωνα με τον κ. Νουρή, πρόκειται για πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων σε σχέση με το σύνολο των μισθώσεων των τουρκοκυπριακών περιουσιών. «Η μίσθωση τουρκοκυπριακών κατοικιών σε δήμους και κοινότητες αποσκοπεί κυρίως στη στέγαση ατόμων με σοβαρά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα. Όσον αφορά τα επαγγελματικά υποστατικά η πρακτική αυτή ακολουθείται σε περιπτώσεις κτηρίων των οποίων οι επιδιορθώσεις ήταν ασύμφορες για την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών χωρίς να υπάρχει αντίστοιχο ενδιαφέρον από εκτοπισμένους. Ως εκ τούτου, παραχωρούνται σε Τοπικές Αρχές με στόχο να εντοπίσουν ενδιαφερόμενους αφού πρώτα προβούν στην επιδιόρθωσή τους», αναφέρει στην επιστολή του ο υπουργός Εσωτερικών. Με τον κ. Νουρή να τονίζει εμφαντικά πως η πιο πάνω πολιτική έχει συμβάλει στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Τουρκοκύπριων ιδιοκτητών των πιο πάνω περιουσιών, αφού με τον τρόπο αυτόν έχουν διασωθεί τουρκοκυπριακά υποστατικά τα οποία άλλως πως θα είχαν καταρρεύσει.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.