Τρίζει συθέμελα ο ΟΑΥ, απειλείται το ΓεΣΥ

ΑΝΤΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 22.7.2022
Τρίζει συθέμελα ο ΟΑΥ, απειλείται το ΓεΣΥ
Τρικυμίες προκαλεί στο δ.σ. του ΟΑΥ ο διορισμός Αγαθαγγέλου, με τον πρόεδρο Θωμά Αντωνίου να ξεκαθαρίζει χθες πως αν δεν ανακληθεί ο διορισμός, τα βροντά και φεύγει

Μια εβδομάδα έχει περάσει ήδη από τον διορισμό του προέδρου του ΠΙΣ Πέτρου Αγαθαγγέλου στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ, από το Υπουργικό Συμβούλιο, και η θύελλα που ξέσπασε δεν λέει να κοπάσει. Χθες, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρία του δ.σ. του ΟΑΥ μετά τον διορισμό, στην οποία δεν παρευρέθηκε ο κ. Αγαθαγγέλου, μιας και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού του. Μπορεί να μην παρευρέθηκε, ωστόσο ο διορισμός του αλλά και η πρόθεση του προέδρου του δ.σ. Θωμά Αντωνίου να παραιτηθεί, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον. Ο κ. Αντωνίου ξεκαθάρισε στα υπόλοιπα μέλη του δ.σ. ότι αν φτάσει στον ΟΑΥ επίσημη επιστολή διορισμού του κ. Αγαθαγγέλου, τότε θα καταθέσει αυτόματα τη δική του παραίτηση. Είχε προηγηθεί συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, ο οποίος προσπάθησε να τον μεταπείσει χωρίς επιτυχία. Με την παραίτηση του κ. Αντωνίου να θεωρείται δεδομένη σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού Αγαθαγγέλου, δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες, γεγονός που θα φέρει σοβαρές και επικίνδυνες αναταράξεις στον ΟΑΥ, κάτι που θα έχει αναπόφευκτα επιπτώσεις και στο ΓεΣΥ. Την ώρα που ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα συνεχίζει τις προσπάθειες να μεταπείσει τον κ. Αντωνίου, το μήνυμα προς το Προεδρικό Μέγαρο είναι κάτι περισσότερο από ξεκάθαρο, με γιατρούς, ασθενείς και αντιπολίτευση να ασκούν πιέσεις για ανάκληση του διορισμού Αγαθαγγέλου.

Ξεκάθαρος ο Αντώνιου

Ερωτηθείς από την πρώτη στιγμή για τον διορισμό Αγαθαγγέλου, ο κ. Αντωνίου δεν έκρυψε την απογοήτευσή του αλλά ούτε και το γεγονός ότι σκέφτεται να παραιτηθεί. Είχε προηγηθεί η παραίτηση της δικηγόρου Μελίνας Πύργου, η οποία αποχωρώντας άφησε σαφείς αιχμές περί διαπλοκής. Ο Θωμάς Αντωνίου αισθάνεται θιγμένος και ακυρωμένος από τον συγκεκριμένο διορισμό, τον οποίο επέβαλε η εργοδοτική πλευρά και ο ΠΙΣ. Ο κ. Αντωνίου είχε εκφράσει προβληματισμό και ανησυχία, όσον αφορά την απόφαση της κυβέρνησης να κάνει δεκτό τον διορισμό ενός πολέμιου του ΓεΣΥ στο δ.σ. του οργανισμού και εξέφρασε αρκετές φορές δημοσίως την πρόθεσή του να παραιτηθεί. Μεταξύ άλλων, είχε σημειώσει ότι θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι οι λειτουργοί και οι διευθυντές του ΟΑΥ θα διοικούνται και θα αξιολογούνται από ένα άτομο που τόσο καιρό ήταν απέναντί τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας του δ.σ., ο κ. Αντωνίου τόνισε πως η παραίτησή του θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αν ο οργανισμός λάβει επίσημο έγγραφο για τον διορισμό του κ. Αγαθαγγέλου. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο πρόεδρος του ΠΙΣ θα πρέπει να κληθεί στην επόμενη συνεδρία του δ.σ., με τον κ. Αντωνίου να μην έχει καμία πρόθεση να συνυπάρξει μαζί του στο ίδιο δ.σ. Με την εξέλιξη αυτή, προκαλείται το καίριο ερώτημα, γιατί ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα επέλεξε να μην ενημερώσει ακόμη επίσημα τον οργανισμό για τον διορισμό του κ. Αγαθαγγέλου; Την ίδια ώρα μάλιστα που πληροφορίες κάνουν λόγο για έντονο παρασκήνιο, ώστε να αποφευχθεί η παραίτηση του κ. Αντωνίου. Ο πρόεδρος του ΟΑΥ είχε μιλήσει για το ενδεχόμενο παραίτησής του για πρώτη φορά το περασμένο Σάββατο, με τα τηλέφωνα να παίρνουν φωτιά, μιας και δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσπάθησαν να τον μεταπείσουν. Ανάμεσα σ’ αυτούς και ο υπουργός Υγείας, ο οποίος μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Αντωνίου τις προηγούμενες ημέρες, του ζήτησε κατ’ ιδίαν συνάντηση. Οι δύο τους τα είπαν χθες πριν από τη συνεδρία του δ.σ. του ΟΑΥ, με τον κ. Χατζηπαντέλα να προσπαθεί να τον μεταπείσει αλλά μάταια. Υπουργός Υγείας και πρόεδρος ΟΑΥ θα συναντηθούν πάντως εκ νέου εντός της επόμενης εβδομάδας, σε μια ακόμη προσπάθεια από πλευράς υπουργού Υγείας να αποφευχθούν τα χειρότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», των παραιτήσεων της Μελίνας Πύργου, αλλά και του Θωμά Αντωνίου, δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες, με αποτέλεσμα έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές να δημιουργούνται σοβαρά κενά στο δ.σ. του ΟΑΥ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ.

«Το ΓεΣΥ κινδυνεύει...»

Στο μεταξύ, σε νέα του τοποθέτηση το ΑΚΕΛ, συνεχίζει να εξαπολύει πυρά κατά της κυβέρνησης, για την απόφασή της να διορίσει τον Πέτρο Αγαθαγγέλου στον ΟΑΥ, με το Προεδρικό να σηκώνει το γάντι και εμμέσως να απαντά και στις αντιδράσεις για τον διορισμό του προέδρου του ΠΙΣ, λέγοντας πως «το ΓεΣΥ δεν κινδυνεύει από τον διορισμό ενός εκ των 13 μελών του δ.σ. του ΟΑΥ, αλλά κινδυνεύει από τον λαϊκισμό και τις ανεύθυνες κορώνες όσων ισχυρίζονται ότι το στηρίζουν, ενώ αναλώνονται σε ευκαιριακές παρεμβάσεις». Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πέλεκάνος αναφέρει, «το ΑΚΕΛ να μην ανησυχεί», προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση που εφάρμοσε το ΓεΣΥ μετά από δεκαετίες άγονων συζητήσεων, ξέρει καλύτερα από τον καθένα πώς να το υπερασπιστεί. Πολύ καλύτερα από το ΑΚΕΛ που τα δέκα χρόνια πριν την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είχε στο Υπουργείο Υγείας δικό του υπουργό». Ο κ. Πελεκάνος αποδεικνύει πως οι πολίτες γνωρίζουν ποιοι καθημερινά αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς όφελος των πολιτών, ενώ αναφέρει πως «τα εφημερεύοντα ιατρεία, η υπογραφή συμβολαίου για δημιουργία νέας μονάδας αιμοκάθαρσης στη Λευκωσία και η ένταξη ενός ακόμα μεγάλου νοσηλευτηρίου τις επόμενες μέρες, είναι μερικά από τα απτά παραδείγματα». Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστηρίζει πως το ΓεΣΥ δεν κινδυνεύει από τον διορισμό ενός εκ των 13 μελών του δ.σ. του ΟΑΥ, αλλά κινδυνεύει από τον λαϊκισμό και τις ανεύθυνες κορώνες όσων ισχυρίζονται ότι το στηρίζουν, ενώ αναλώνονται σε ευκαιριακές παρεμβάσεις.

Οι επικρίσεις του ΑΚΕΛ

Νωρίτερα, το ΑΚΕΛ είχε αναφέρει πως «η κοινωνία ολόκληρη αντιδρά στον διορισμό Αγαθαγγέλου, αλλά η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να ανακαλέσει την απόφασή της». Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς ανέφερε πως «η κυβέρνηση του Συναγερμού περιφρονεί προκλητικά τους συνδέσμους των ασθενών, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, κινήματα και φορείς, την κοινωνία ολόκληρη, ακόμα και δύο τέως υπουργούς της», ενώ διερωτάται «τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτόν τον αυταρχισμό και ετσιθελισμό της κυβέρνησης του Συναγερμού, η οποία προτιμά να συγκρουστεί με τους πάντες για να επιβάλει τον κ. Αγαθαγγέλου στο δ.σ. του ΟΑΥ; Η κοινωνία, βέβαια, πρόσθεσε, «έχει προ πολλού καταλάβει τι παίζεται με τον ΔΗΣΥ και το ΓεΣΥ. Ο Συναγερμός εξαναγκάστηκε να δεχθεί το μονοασφαλιστικό ΓεΣΥ και δεν θα ησυχάσει μέχρι να βρει τρόπο να το ανατρέψει και να το παραδώσει στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα». Τέλος, ο κ. Κουκουμάς αποδεικνύει πως «οι δικαιολογίες που διακινούν δεν πείθουν κανέναν».

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να διορίσει τον κύριο Πέτρο Αγαθαγγέλου στο δ.σ. του ΟΑΥ δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, σημειώνει σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και η Ομάδα Πρωτοβουλίας Ιατρική Ασπίδα. Ζητώντας την ανάκληση της απόφασης, οι γιατροί που ανήκουν στη συγκεκριμένη ομάδα μιλούν για τον τρόπο δράση του δρος Αγαθαγγέλου, ως προέδρου του ΠΙΣ, κατηγορώντας τον για αδράνεια. Με ημερομηνίες και γεγονότα να αναφέρονται στην επιστολή, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι ο κ. Αγαθαγγέλου γνωρίζει πως μέλη του ΠΙΣ ασκούν την ιατρική σε πολίτες χορηγώντας τους φάρμακα και άλλες θεραπείες, χωρίς να έχουν τα απαραίτητα προσόντα, περιφρονεί αποφάσεις δικαστηρίων και διατηρεί ως μέλη του Συλλόγου άτομα που έχουν καταδικαστεί από Ποινικά και Διοικητικά δικαστήρια, ακόμα και με αποφάσεις Εφετείου εναντίον τους, για την ανάρμοστη συμπεριφορά τους προς το ιατρικό επάγγελμα. Η Ομάδα Πρωτοβουλίας καταγγέλλει επίσης ότι ο κ. Αγαθαγγέλου «σαν πρόεδρος του ΠΙΣ, έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ολίγων μεγαλογιατρών και δεν τον ενδιαφέρει να ασχοληθεί με ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και προστασία των ασθενών».

Tags

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Νομική Υπηρεσία: Κατατέθηκε το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα για απόλυση του Γενικού Ελεγκτή με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον
ΚΥΠΡΟΣ

Νομική Υπηρεσία: Κατατέθηκε το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα για απόλυση του Γενικού Ελεγκτή με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον

Νομική Υπηρεσία: Κατατέθηκε το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα για απόλυση του Γενικού Ελεγκτή με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον

Ο Γενικός Ελεγκτής απαντά στην αίτηση για παύση του: Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες και τα στοιχεία
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Γενικός Ελεγκτής απαντά στην αίτηση για παύση του: Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες και τα στοιχεία

Ο Γενικός Ελεγκτής απαντά στην αίτηση για παύση του: Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες και τα στοιχεία

Εκτυπώνεται το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές - Η πρώτη εικόνα
ΚΥΠΡΟΣ

Εκτυπώνεται το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές - Η πρώτη εικόνα

Εκτυπώνεται το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές - Η πρώτη εικόνα

Λευκός Οίκος: Θόλο το τοπίο για τη συνάντηση Ερντογάν με Μπάιντεν - Το σχόλιο του Bloomberg
ΚΟΣΜΟΣ

Λευκός Οίκος: Θόλο το τοπίο για τη συνάντηση Ερντογάν με Μπάιντεν - Το σχόλιο του Bloomberg

Λευκός Οίκος: Θόλο το τοπίο για τη συνάντηση Ερντογάν με Μπάιντεν - Το σχόλιο του Bloomberg

Γιώργος Βαρνάβα: Αποχωρεί από την ΕΔΕΚ - «Μόρφωμα» μετέτρεψαν το κίνημα ο Σιζόπουλος και η κουστωδία του, καταγγέλλει σε δημόσια...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Βαρνάβα: Αποχωρεί από την ΕΔΕΚ - «Μόρφωμα» μετέτρεψαν το κίνημα ο Σιζόπουλος και η κουστωδία του, καταγγέλλει σε δημόσια...

Γιώργος Βαρνάβα: Αποχωρεί από την ΕΔΕΚ - «Μόρφωμα» μετέτρεψαν το κίνημα ο Σιζόπουλος και η κουστωδία του, καταγγέλλει σε δημόσια...