Αιχμές Κ. Ιωάννου προς Μ. Χατζηπαντέλα: Ο ρόλος σου δεν είναι διακοσμητικός - Στα χαρακώματα για τον διορισμό Αγαθαγγέλου

ΑΝΤΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 21.7.2022
Αιχμές Κ. Ιωάννου προς Μ. Χατζηπαντέλα: Ο ρόλος σου δεν είναι διακοσμητικός - Στα χαρακώματα για τον διορισμό Αγαθαγγέλου
Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο παραίτησης του προέδρου του ΟΑΥ, Θωμά Αντωνίου - Ο κ. Χατζηπαντελα παραδέχθηκε πως εντός του δ.σ. του ΟΑΥ υπάρχουν μέλη που έχουν σύγκρουση συμφερόντων, τονίζοντας ότι καλό θα ήταν να κρίνουμε τον κ. Αγαθαγγέλου από το έργο του

Με την παραίτηση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Θωμά Αντωνίου, να βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση, συνεχίστηκε χθες η δημόσια αντιπαράθεση σε σχέση με τον διορισμό του προέδρου του ΠΙΣ Πέτρου Αγαθαγγέλου στο δ.σ. του ΟΑΥ. Την ώρα που ο κ. Αντωνίου εκφράζει ανοικτά την ανησυχία του για το ενδεχόμενο διάβρωσης στα θεμέλια του ΓεΣΥ, ο τέως υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου τα έψαλλε και πάλι στον νυν υπουργό Μιχάλη Χατζηπαντέλα, επισημαίνοντάς του ότι ο ρόλος του δεν είναι διακοσμητικός και ότι έπρεπε να αντιδράσει απέναντι στις προθέσεις της ΟΕΒ. Την ένταξη ενός εκ των μεγαλύτερων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, του Ιπποκράτειου, στο ΓεΣΥ προτάσσει ως απάντηση στους επικριτές του ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για αλλαγή της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ. Τα λόγια, τόσο του υπουργού όσο και του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν φαίνεται να πείθουν την Κοινωνική Συμμαχία για την Εφαρμογή του ΓεΣΥ, τα μέλη της οποίας δηλώνουν αποφασισμένα για λήψη δυναμικότερων μέτρων σε περίπτωση που δεν ανακληθεί η απόφαση για διορισμό Αγαθαγγέλου.

Πυρά Ιωάννου

«Ο ρόλος του υπουργού Υγείας δεν είναι διακοσμητικός», ανέφερε σε χθεσινή του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο τέως υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, για να συμπληρώσει ότι ο κ. Χατζηπαντέλα, μπορεί και έχει το δικαίωμα να διαφωνήσει με τις εισηγήσεις, είτε της ΟΕΒ, είτε οποιασδήποτε άλλης οργάνωσης συμμετέχει στο δ.σ. του ΟΑΥ. Ο τέως υπουργός Υγείας σημείωσε μάλιστα ότι ο λόγος για τον οποίο ο κ. Χατζηπαντέλα επέλεξε να πάρει την εισήγηση τελευταία στιγμή στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ η εισήγηση βρισκόταν κοντά του από τις αρχές Απριλίου, είναι για να μην υπάρξουν αντιδράσεις.

Ο «Superman»

Η νομοθεσία είναι εκεί για να προστατεύσει το ΓεΣΥ και ως εκ τούτου νομικά δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με τον διορισμό του Πέτρου Αγαθαγγέλου στο δ.σ. του ΟΑΥ, δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Αγαθαγγέλου μπήκε «για να διορθώσει τα κακώς έχοντα». Όσον αφορά δε το αν ο κ. Αγαθαγγέλου, ο οποίος πολλάκις στο παρελθόν έχει ταχθεί εναντίον του ΓεΣΥ, μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις του δ.σ. του ΟΑΥ, ο υπουργός Υγείας διερωτήθηκε εάν «ο κ. Αγαθαγγέλου είναι ο Σούπερμαν και θα επηρεάσει τα υπόλοιπα μέλη και θα αλλάξει την απόφασή τους». Την ίδια στιγμή μάλιστα υποστήριξε πως εντός του δ.σ. του ΟΑΥ υπάρχουν μέλη που έχουν σύγκρουση συμφερόντων, και τόνισε ότι καλό θα ήταν να κρίνουμε τον κ. Αγαθαγγέλου από το έργο του. Ο υπουργός υπεραμύνθηκε του διορισμού, λέγοντας πως η γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα είναι ξεκάθαρη και δεν υπήρχε κανένας λόγος να μην εφαρμοστεί, επισημαίνοντας ότι δεν επιλέγει ο υπουργός τα μέλη του δ.σ. του ΟΑΥ. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η πρόταση που έγινε από πλευράς ΟΕΒ αφορούσε την πλήρωση δύο θέσεων με τον διορισμό δύο γιατρών, οι οποίοι δεν έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ, του δρος Αγαθαγγέλου, αλλά και του δρος Μαρίνου Σωτηρίου. Παρ' όλα αυτά δεν έχει ξεκαθαρίσει το γιατί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου κατατέθηκε μόνο η εισήγηση για διορισμό του κ. Αγαθαγγέλου, και ποιος πήρε την απόφαση για να μην προχωρήσει, προς το παρόν τουλάχιστον, ο διορισμός του κ. Σωτηρίου.

Επιτρέπουν την αλλοίωση

Ενώ από πλευράς κυβέρνησης συνεχίζεται η προσπάθεια για να πέσουν οι τόνοι, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο παραίτησης του προέδρου του δ.σ. του ΟΑΥ Θωμά Αντωνίου. Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, αν και τα τελευταία χρόνια πέρασε αρκετές φορές από το μυαλό του η ιδέα να παραιτηθεί δεν το έπραξε, ωστόσο τώρα, όπως εξήγησε, τα πράγματα είναι διαφορετικά, σημειώνοντας ότι η παραίτησή του βρίσκεται στο τραπέζι και ότι για οποιαδήποτε απόφασή του θα ενημερώσει, τόσο το δ.σ του ΟΑΥ όσο και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αναφορικά με τη σημερινή συνεδρία του δ.σ. του ΟΑΥ, ο κ. Αντωνίου εξήγησε πως ο ΟΑΥ δεν έχει λάβει ακόμη την επιστολή διορισμού του προέδρου του ΠΙΣ, Πέτρου Αγαθαγγέλου, και ως εκ τούτου δεν έχει κληθεί στη σύσκεψη του δ.σ. του ΟΑΥ. Όταν παραλάβει από τον ΟΑΥ την επιστολή, τότε θα κληθεί να παραστεί, ξεκαθάρισε. Σε ό,τι αφορά τα γενικά του ΓεΣΥ και της πορείας του τα τελευταία χρόνια, ο κ. Αντωνίου σημείωσε πως έχει γίνει πολλή προσπάθεια για την εφαρμογή το και πως πλέον το ΓεΣΥ έχει πολύ γερά θεμέλια και δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να τα αλλοιώσει. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως αν και είναι δύσκολο να ανατραπεί, δεν είναι αδύνατο κάποιοι που το πολεμούν να το διαβρώσουν. «Πριν από 10 χρόνια, όταν διορίστηκα, οι πιθανότητες εφαρμογής του ΓεΣΥ ήταν μηδαμινές. Δώσαμε μάχες για να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα», ήταν τα ακριβή λόγια του προέδρου του δ.σ. του ΟΑΥ, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι διευθυντές και οι λειτουργοί του οργανισμού βγήκαν έξω, πάλεψαν και τώρα με τα νέα δεδομένα θα διοικούνται και θα αξιολογούνται από κάποιον που τόσο καιρό ήταν απέναντί τους.

Επιμένουν για ανάκληση

Ως Δούρειο Ίππο, που θέλει να υποσκάψει το ΓεΣΥ, βλέπουν τον πρόεδρο του ΠΙΣ, Πέτρο Αγαθαγγέλου, και τον διορισμό του στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ, τα μέλη της Κοινωνικής Συμμαχίας για την Εφαρμογή του ΓεΣΥ. Χθες, κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης, οι εκπρόσωποι των 14 οργανώσεων που απαρτίζουν τη Συμμαχία, εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους για ανάκληση της απόφασης του διορισμού του κ. Αγαθαγγέλου μέσα από δράσεις, κάνοντας αρχή αποστέλλοντας επιστολή προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ζητώντας την ανάκληση του διορισμού, αλλά και συνάντηση. Μέσα από τις τοποθετήσεις τους, οι εκπρόσωποι των οργανώσεων κατέγραψαν ανησυχίες και προβληματισμούς για την «αψυχολόγητη» κίνηση της κυβέρνησης να κάνει αποδεκτή την πρόταση για διορισμό του κ. Αγαθαγγέλου στο δ.σ. του ΟΑΥ. Μάλιστα θεωρούν πως οι κινήσεις που γίνονται μέσα από διάφορους πολιτικούς φορείς, και όχι μόνο, με επαναφορά ζητημάτων, όπως η πρόταση του προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, για συνταγογράφηση φαρμάκων από εκτός ΓεΣΥ γιατρούς, δεν είναι καθόλου τυχαίες. Οι προβληματισμοί τους εκφράστηκαν και μέσα από τα ερωτήματα που προκύπτουν, όπως για παράδειγμα το γεγονός πως ο πρόεδρος του ΠΙΣ, μια μέρα πριν τον διορισμό του έστειλε επιστολή προς της Ιατρικές Επιστημονικές Εταιρείες, στην οποία, μεταξύ άλλων, ζητά όπως οι διαβουλεύσεις των εταιρειών με τον ΟΑΥ γίνονται στην παρουσία εκπροσώπου του ΠΙΣ, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), Μάριο Κουλούμα, να δηλώνει πως ο κ. Αγαθαγγέλου θα έχει δύο καπέλα, σημειώνοντας ότι απαίτηση και των 14 οργανώσεων που ανήκουν στη Συμμαχία είναι η ανάκληση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Όπως ανέφερε, την προηγούμενη Τετάρτη, μια μέρα πριν την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τον διορισμό του κ. Αγαθαγγέλου, ο ΠΙΣ απέστειλε επιστολή στις επιστημονικές εταιρείες, με την οποία τις ενημέρωνε ότι οι επίσημες διαβουλεύσεις με τον ΟΑΥ θα πρέπει να γίνονται από τον πρόεδρο και τα μέλη του δ.σ. κάθε εταιρείας και όχι από μεμονωμένα μέλη της οποιασδήποτε ειδικότητας. Κάτι τέτοιο, κατά τον κ.Κουλούμα, συνεπάγεται ότι ο ΠΙΣ εμμέσως απαγορεύει στις εταιρείες να διαβουλεύονται με τον ΟΑΥ, αφού τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεών τους δεν θα είναι έγκυρα αν δεν συμμετέχει ο ΠΙΣ, με την ηγεσία του, δηλαδή τον κ. Αγαθαγγέλου. Από πλευράς του, ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, έστειλε το μήνυμα πως οι οργανώσεις αντιδρούν γιατί αγωνιούν μετά την απόφαση αυτή, η οποία, όπως τόνισε, δημιουργεί συνθήκες ανισορροπίας στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ. Η γενική γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, η οποία εκπροσωπεί την οργάνωση στο δ.σ, του ΟΑΥ, είπε πως οι μνήμες είναι νωπές για το ποιοι ήταν εκείνοι που υπερασπίστηκαν το ΓεΣΥ και ποιοι ήταν εκείνοι που έβαζαν εμπόδια.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Κύπρος: Έδρα του παγκόσμιου διαδικτυακού πορνό - Στο μικροσκόπιο της Βουλής πέντε κυπριακές εταιρείες
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Έδρα του παγκόσμιου διαδικτυακού πορνό - Στο μικροσκόπιο της Βουλής πέντε κυπριακές εταιρείες

Κύπρος: Έδρα του παγκόσμιου διαδικτυακού πορνό - Στο μικροσκόπιο της Βουλής πέντε κυπριακές εταιρείες

H Τεχεράνη ερευνά το χτύπημα στο Ισφαχάν - Υποβαθμίζει το πλήγμα από το Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

H Τεχεράνη ερευνά το χτύπημα στο Ισφαχάν - Υποβαθμίζει το πλήγμα από το Ισραήλ

H Τεχεράνη ερευνά το χτύπημα στο Ισφαχάν - Υποβαθμίζει το πλήγμα από το Ισραήλ

Μάριος Καρογιάν: Η ΔΗΠΑ δεν πολιτεύεται με ατάκες - Παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάριος Καρογιάν: Η ΔΗΠΑ δεν πολιτεύεται με ατάκες - Παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου

Μάριος Καρογιάν: Η ΔΗΠΑ δεν πολιτεύεται με ατάκες - Παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου

Επιστολή Στεφάνου στον Κεραυνό για πράσινη φορολογία: Ζητά αναβολή νέων φόρων και συζήτηση αντισταθμιστικών μέτρων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολή Στεφάνου στον Κεραυνό για πράσινη φορολογία: Ζητά αναβολή νέων φόρων και συζήτηση αντισταθμιστικών μέτρων

Επιστολή Στεφάνου στον Κεραυνό για πράσινη φορολογία: Ζητά αναβολή νέων φόρων και συζήτηση αντισταθμιστικών μέτρων

Εξώδικο 4000 ευρώ σε 49χρονη για παράνομη κατοχή αδασμολόγητων προϊόντων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξώδικο 4000 ευρώ σε 49χρονη για παράνομη κατοχή αδασμολόγητων προϊόντων

Εξώδικο 4000 ευρώ σε 49χρονη για παράνομη κατοχή αδασμολόγητων προϊόντων