Το ΡΙΚ καυχιέται πως συνεχίζει να στηρίζει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, ωστόσο η Κυπριακή Συνομοσπονδία Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) έχει διαφορετική άποψη.
ΓΡΑΦΕΙ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ
Το ΡΙΚ καυχιέται πως συνεχίζει να στηρίζει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, ωστόσο η Κυπριακή Συνομοσπονδία Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) έχει διαφορετική άποψη. «Την ημέρα, την οποία καθόρισε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ως την Παγκόσμια Ημέρα Διεκδίκησης των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων τους, το ΡΙΚ προσπαθεί και να τη μετατρέψει σε μέρα κηδεμόνευσης, αποκλεισμού, οίκτου και φιλανθρωπίας, λυπηθείτε και ελεείστε τους ανάπηρους», αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΥΣΟΑ. Για τη συνομοσπονδία υπάρχει βαθιά προσκόλληση στις αναχρονιστικές ραδιομαραθωνικές πολιτικές και αντιλήψεις για την αναπηρία που εξευτελίζουν τα άτομα με αναπηρίες, εξυπηρετώντας στερεότυπα και συμφέροντα ξένα προς τους πολίτες με αναπηρίες παρουσιάζοντας πολύωρη εκπομπή παραβίασης των δικαιωμάτων τους. «Η ενέργεια αυτή ενέχει σκοπιμότητες και αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση συμφερόντων ξένων προς αυτά των ατόμων με αναπηρίες».
Όχι στον ΡαδιομαραθώνιοΕκείνο το οποίο ζητούν τα άτομα με αναπηρία είναι σεβασμός και αξιοπρέπεια, ενώ ζητούν να μην συντηρούνται στερεότυπα και προκαταλήψεις και να προωθούνται επιβλαβείς πρακτικές. Κατά τη συνομοσπονδία υλοποιούνται εκστρατείες «δημόσιας ευαισθητοποίησης» σχεδιασμένες για αποκλεισμό και περιθωριοποίησή τους με παράλληλη στέρηση των θεμελιωδών, ανθρώπινων δικαιωμάτων τους. «Ο Ραδιομαραθώνιος δίνει έμφαση στη συντήρηση του υφιστάμενου διαχωριστικού εκπαιδευτικού συστήματος και προωθεί την περαιτέρω διεύρυνση του αποκλεισμού των παιδιών με αναπηρίες από την ενιαία εκπαίδευση, προβάλλοντας στα σχολεία και υιοθετώντας ως αποκλειστική εικόνα την ύπαρξη οικονομικών αναγκών και θεωρώντας ότι τα άτομα με αναπηρίες το μόνο που αναμένουν από την κοινωνία είναι οίκτο, φιλευσπλαχνία και ελεημοσύνη, παρουσιάζοντάς τους δηλαδή ως σύγχρονους επαίτες απόσπασης χρημάτων από το υστέρημα των παιδιών χωρίς αναπηρίες, ως μοναδικής πράξης ένδειξης σεβασμού των δικαιωμάτων τους», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΚΥΣΟΑ, ενώ τονίζει πως γίνεται για σκοπούς προβολής συγκεκριμένων ατόμων, υλοποιώντας προσωπικές ατζέντες και εξυπηρετώντας συμφέροντα ξένα προς αυτά των πολιτών με αναπηρίες.
Αλλαγή καθεστώτοςΜε την υπογραφή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών που κύρωσε η χώρα μας από τον Ιούλιο του 2011, καταργήθηκε μια για πάντα διεθνώς η ιατρική προσέγγιση της φιλανθρωπίας και της κηδεμόνευσης, που καθιστά τα ίδια τα άτομα με αναπηρίες υπεύθυνα για όλα τα προβλήματα και τα εμπόδια που τίθενται ενώπιόν τους από την κοινωνία. Η παγκύπρια δραστηριότητα απορρίπτεται ομόφωνα από το κίνημα των ατόμων με αναπηρίες και μάλιστα πριν από έναν χρόνο με την ευκαιρία του εορτασμού της 3ης Δεκεμβρίου του 2019, σύσσωμες οι οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες και των οικογενειών τους ζήτησαν από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μεριμνήσει για την άμεση κατάργηση εκδηλώσεων της μορφής αυτής, όπως έγινε στη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μετά από παρέμβαση των εκάστοτε εθνικών κινημάτων των ατόμων με αναπηρίες πριν από 50 χρόνια.
Ο θεσμός του Ραδιομαραθωνίου έδωσε και εξακολουθεί να παρέχει σε μεγάλο βαθμό άλλοθι στην πολιτεία για αποκλεισμό ποσοστού πέραν του 82% των πολιτών με αναπηρίες από τις κοινωνικές παροχές και εξατομικευμένες υπηρεσίες που προορίζονται γι’ αυτούς, ενώ ταυτόχρονα, ακόμα και πολίτες δικαιούχοι τέτοιων παροχών και υπηρεσιών, δεν αναγνωρίζονται από το σύστημα και τίθενται απροειδοποίητα και χωρίς αιτιολογία εκτός του κράτους πρόνοιας από τις ίδιες τις Κρατικές Υπηρεσίες που είναι εντεταλμένες να τους προστατεύσουν.
Στην τελευταία θέσηΟι θεσμοθετημένες κρατικές διακρίσεις, ανισότητες, αποκλεισμοί και περιθωριοποίηση των πολιτών με αναπηρίες που διαμένουν στην Κύπρο, καθήλωσαν τη χώρα μας στην τελευταία θέση σε ολόκληρη την Ευρώπη όσον αφορά τις κοινωνικές παροχές, αφού σύμφωνα με πληροφορίες από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό των κοινωνικών παροχών που καταβάλλεται στα άτομα με αναπηρίες δεν ξεπερνά το 4% του συνόλου των παροχών αυτών και είναι χαμηλότερο ακόμα και από την πιο φτωχή χώρα της Ευρώπης. Επιπρόσθετα, σε κίνδυνο φτώχειας βρίσκεται το 34,1% των πολιτών με αναπηρίες και είναι υψηλότερο σε ποσοστό 6% από τον μέσο όρο των χωρών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ποσοστό 23% είναι ακόμα και κάτω από το όριο της φτώχειας. Ως αποτέλεσμα η χώρα μας βρίσκεται με ποσοστό 52,2% στην προτελευταία θέση όσον αφορά τους πολίτες με αναπηρίες που αδυνατούν να καλύψουν τα καθημερινά τους έξοδα.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας Ατόμων με Νοητική Αναπηρία πέραν του 85% των ατόμων με νοητική αναπηρία που ανέλαβαν και εξακολουθούν να έχουν υπό την προστασία τους οι υπεύθυνοι του Ραδιομαραθωνίου, είναι κλεισμένα στα σπίτια τους, ενώ σε ποσοστό 63% δεν παρέχεται σε αυτούς οποιαδήποτε υπηρεσία ενσωμάτωσης από το κράτος. Μεγάλος αριθμός των πολιτών αυτών (ποσοστό 15%) διαμένουν έγκλειστοι σε γηροκομεία και άλλες ιδρυματικές δομές, όπου σύμφωνα και με την επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπόκεινται σε βασανιστήρια και κακομεταχείριση (βιασμό, σεξουαλική και άλλης μορφής βία και κακοποίηση, είναι συχνά δεμένοι, περιορίζονται σε κλειστά δωμάτια κ.λπ.).
Στόχος η ενσωμάτωση«Μια χώρα που απαιτεί από όλα τα κράτη του κόσμου να σέβονται τα δικαιώματα των Κυπρίων πολιτών δεν μπορεί να περιφρονεί τα δικαιώματα που ο ΟΗΕ διασφάλισε για όλους τους πολίτες του κόσμου συμπεριλαμβανομένων των Κυπρίων» τονίζει ο πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ Χριστάκης Νικολαΐδης, αναφέροντας πως υπάρχει ήδη καταγγελία στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες σε σχέση με τα θέματα της εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλέον τα άτομα με αναπηρία θα πρέπει να ενσωματώνονται στην κοινωνία και όχι να δημιουργούνται ξεχωριστές δομές, όπου θα μπορούν να τους παρέχονται βοήθειες. Ο κοινωνικός ρατσισμός με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα άτομα με αναπηρία είναι ένα από τα πρώτα ζητήματα που πρέπει να αλλάξουν, αφού μόνο όταν γίνουν μέρος μιας κοινωνίας τα άτομα με αναπηρία και αντιμετωπίζονται ισότιμα μπορούμε να προχωρήσουμε ως κοινωνία, αναφέρουν και οι οργανώσεις των αναπήρων. «Οι εκδηλώσεις συμπαράστασης και συγκέντρωσης χρημάτων συντηρούν πολιτικές αποκλεισμού, ιδρυματοποίησης και κηδεμόνευσης χιλιάδων πολιτών με ψυχοκοινωνικές αναπηρίες. Πολιτικές της μορφής αυτής παρέχουν άλλοθι στο κράτος να αποποιηθεί των ευθυνών του απέναντι στα άτομα με αναπηρίες και θέτουν εμπόδια στις προσπάθειες πραγμάτωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους», αναφέρει και η ΚΥΣΟΑ στην ανακοίνωσή της για την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία. «Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως μεριμνήσει για τον τερματισμό της επίθεσης που δέχεται και φέτος το κίνημα των πολιτών με αναπηρίες από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, καθώς και την παροχή οποιασδήποτε στήριξης των αναχρονιστικών ραδιομαραθωνικών πολιτικών και πρακτικών που υλοποιούνται ερήμην των ατόμων με αναπηρίες και των οργανώσεών τους. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να θέσουν, επιτέλους, ψηλά στην Ημερήσια Διάταξη των προτεραιοτήτων τους τα μείζονος σημασίας ζητήματα», καταλήγει η ανακοίνωση.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.