Της Μαρίνας Κουμάστα
Διά νόμου θα ρυθμίζεται πλέον η παροχή νοσηλευτικών υπηρεσιών στην κοινότητα. Με τις εταιρείες και οργανισμούς που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες να αναπτύσσονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, το Υπουργείο Υγείας βάζει τάξη στην αταξία που υπάρχει με νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις αρχές της παροχής κοινοτικής νοσηλευτικής, τον έλεγχο και την εποπτεία τους. Τα δε αιτήματα για κοινοτική μαιευτική προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν είναι λίγα...
Στην εισηγητική έκθεση του προτεινόμενου νομοσχεδίου αναφέρεται ότι «υπάρχει ραγδαία ανάπτυξη εξωνοσοκομειακών υπηρεσιών για παροχή κοινοτικής νοσηλευτικής, ενώ υπάρχουν αιτήματα και για παροχή και κοινοτικής μαιευτικής». Οι υπηρεσίες αυτές, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, «οργανώνονται και παρέχονται είτε από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, είτε από ιδιωτική πρωτοβουλία». Η εισηγητική έκθεση τονίζει τον κίνδυνο που ελλοχεύει για εκμετάλλευση των πολιτών λόγω της «απουσίας βασικών προδιαγραφών για την εξασφάλιση ικανοποιητικού επιπέδου προσφερόμενων υπηρεσιών». Το προτεινόμενο νομοσχέδιο έχει ως σκοπό την εισαγωγή ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου, απαλλαγμένου από τις αδυναμίες του υφιστάμενου συστήματος, για τη δημιουργία ενός ενιαίου και αποτελεσματικού σχεδίου παροχής υπηρεσιών για την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη των ατόμων που χρήζουν κοινοτικής νοσηλευτικής και κοινοτικής μαιευτικής.
Από τις πιο σημαντικές πρόνοιες του νομοσχεδίου είναι η αναγνώριση της ευθύνης του κράτους. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο προνοεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Υπουργείου Υγείας και της διεύθυνσης νοσηλευτικών υπηρεσιών έχει την ευθύνη και το καθήκον για την εποπτεία και έλεγχο των παρεχόμενων υπηρεσιών κοινοτικής νοσηλευτικής και κοινοτικής μαιευτικής. Η δε στελέχωση των υπηρεσιών κοινοτικής νοσηλευτικής και μαιευτικής γίνεται με εγγεγραμμένους νοσηλευτές (γενικής νοσηλευτικής, επισκέπτες υγείας, νοσηλευτικής ψυχικής υγείας ή μαίες).
Ξεκάθαρες είναι οι πρόνοιες του προτεινόμενου νομοσχεδίου και σε ό,τι αφορά την ιδιωτική ενασχόληση με την κοινοτική νοσηλευτική. Κανένα πρόσωπο, οργανισμός ή εταιρεία δεν θα μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες κοινοτικής ή/και μαιευτικής νοσηλευτικής εάν προηγουμένως δεν εξασφαλίσει άδεια από τον διευθυντή νοσηλευτικών υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και εάν δεν πληροί συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία καθορίζονται στο νομοσχέδιο, ανάμεσά τους και τα προσόντα που πρέπει να κατέχουν αυτοί οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες. Την αξιολόγηση των αιτήσεων θα αναλάβει συμβουλευτική επιτροπή, με τριετή θητεία, ενώ ο διευθυντής νοσηλευτικών υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας εγκαθιδρύει επιτροπή ελέγχου η οποία, πλην του ελέγχου στις υπηρεσίες που προσφέρονται, θα υποβάλλει εισηγήσεις για δημιουργία ή έγκριση νέων υπηρεσιών κοινοτικής νοσηλευτικής και κοινοτικής μαιευτικής.
Δύο εντεταλμένοι λειτουργοί της επιτροπής ελέγχου δύνανται να εισέρχονται σε οποιαδήποτε εγγεγραμμένη υπηρεσία / εταιρεία / οργανισμό με σκοπό την άσκηση τακτικού ή έκτακτου ελέγχου και επιθεώρησης. Στην περίπτωση μη συμμόρφωσης με τη νομοθεσία, ο διευθυντής νοσηλευτικών υπηρεσιών έχει εξουσία να προχωρήσει σε αναστολή της ισχύος της άδειας λειτουργίας των εν λόγω υπηρεσιών ή οργανισμών ή ακόμη και να τους διαγράψει από το μητρώο.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.