Για τον υπερβάλλοντα ζήλο της κ. Λοϊζίδου ενημερώθηκε και ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης με επιστολή της ρωσικής πρεσβείας που έλαβε
Μεταξύ όλων των χωρών υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες για νομική αρωγή και βεβαίως ανάλογη συμφωνία υπάρχει και με τη Ρωσία. Η ανώτερη εισαγγελέας της Δημοκρατίας Ελένη Λοϊζίδου φαίνεται ωστόσο να έχει υπερβεί πρωτόκολλα και κανονισμούς, υιοθετώντας με τις ρωσικές αρχές μια συνεργασία η οποία, όχι μόνο ανορθόδοξη και παρεξηγήσιμη μπορεί να εκληφθεί, αλλά εγγίζει και τα όρια της πρακτόρευσης συμφερόντων άλλου κράτους. Μέσα από τον τεράστιο όγκο του ηλεκτρoνικού της ταχυδρομείου που υπεκλάπη και έχει αναρτηθεί σε ρωσικό ιστότοπο, συνάγονται πολλές πληροφορίες και σαφέστατα εξάγονται οδυνηρά συμπεράσματα.
Έρευνα σε Ευρώπη
Σε μέιλ, το οποίο η κ. Λοϊζίδου απέστειλε στις 8 Σεπτεμβρίου 2017, ενημερώνει σε σχέση με επιστολή που πήρε από τη Γενική Εισαγγελία Μόσχας στις 4/9, αναφορικά με τον καταζητούμενο Ρώσο L.B. Nevzlin, ο οποίος δεν βρισκόταν καν στην Κύπρο, εντελώς ανορθόδοξα και με έλλειψη σεβασμού στην ευρωπαϊκή ιδιότητα της ΚΔ. Στην απάντησή της η κ. Λοϊζίδου διεξάγει έρευνα σε ευρωπαϊκές χώρες για τυχόν εγγυήσεις μη έκδοσης του Ρώσου και ενημερώνει ότι οι χώρες αυτές είναι το Βέλγιο, η Αγγλία, η Γαλλία, η Ελβετία και το Ισραήλ. Ενημερώνει, επίσης. ότι η Ιντερπόλ έχει ακυρώσει την κόκκινη προειδοποίηση για το πρόσωπό του. Ήταν, άραγε, υποχρεωμένη η κ. Λοϊζίδου να αναλάβει την ενημέρωση των Ρώσων «ψαρεύοντας» τους Ευρωπαίους εταίρους μας;
Κουτσούτσεβα
Σε σχέση με το αίτημα έκδοσης της Ρωσίδας Κουτσούτσεβα, η κ. Λοϊζίδου ενημερώνει την 1η Φεβρουαρίου 2016 τον Piotr στη ΝΥ της Ρωσίας ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα διότι έχει ζητήσει την κυπριακή υπηκοότητα. Ρωτά, λοιπόν, αν η Ρωσία εκδίδει Ρώσους υπηκόους, διότι αν δεν το κάνει, κατ’ αναλογία δεν μπορεί να το κάνει ούτε η Κύπρος. Καταλήγει όμως με το εξής καταπληκτικό επιχείρημα: «Βεβαίως μπορούμε να επικαλεστούμε ότι η Ρωσία δεν κατέθεσε επιφύλαξη, αλλά απλώς έκανε μια δήλωση», ότι δηλ. δεν εκδίδει δικούς της υπηκόους. Και κλείνει ζητώντας οδηγίες: «Πώς προσεγγίζουμε το όλο θέμα;»
14 Μαρτίου 2013
Ενώ η Κύπρος καταρρέει οικονομικά, σε μέιλ της αυτή την ημέρα η κ. Λοϊζίδου ενημερώνει με αγάπη τον Βλαδίμιρ Ζιμίν ότι, πέραν από τον γιο της, οι υποθέσεις της ρωσικής Εισαγγελίας αποτελούν την κυρίαρχή της έγνοια. Στο ίδιο μέιλ, ενώ καταγγέλλει την Υπηρεσία Ασύλου της ΚΔ ότι της δημιουργεί προβλήματα, εξηγεί στον κ. Ζιμίν πώς πρέπει να προσεγγίσει τον νέο υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, στον οποίο υπάγεται αυτή η υπηρεσία. Στις 20/3, με μήνυμά της στον κ. Αλεξάντερ Μαλιούφιν της ΝΥ της Μόσχας, καταγγέλλει την ΕΕ ότι θέλει να καταστρέψει τις σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία.
Υποκλοπή
Στη Μόσχα η άκρη
Από τη διαρροή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της κ. Λοϊζίδου αναφύεται ένα επίσης σημαντικό θέμα που αφορά το κράτος και την ασφάλειά του. Διαπιστώνεται ότι δεκάδες αξιωματούχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας επικοινωνούσαν με την εισαγγελέα στο προσωπικό της ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, παρά το ότι τα πρωτόκολλα ασφαλείας απαγορεύουν ρητώς τέτοιες συμπεριφορές. Επίσης, στα μηνύματα που ανταλλάσσουν επισυνάπτονται ευαίσθητα διαβαθμισμένα έγγραφα που ενδεχομένως να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού, όπως αποδείχθηκε, κάποιοι μπόρεσαν να τα υποκλέψουν. Ακόμη, προκύπτουν θέματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο λειτουργίας υπηρεσιών του κράτους, αφήνοντας εκτεθειμένους αξιωματούχους.
Η διαρροή έχει ως κέντρο τη Μόσχα, αφού τα emails είναι αποθηκευμένα στον ρωσικό ηλεκτρονικό γίγαντα Yandex.ru. Προφανώς μόνο οι ρωσικές αρχές μπορούν να βρουν ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτήν την υπόθεση. Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής αν η Λευκωσία έχει ζητήσει τη συνδρομή των ρωσικών αρχών για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Πάντως, η όποια έρευνα θα πρέπει να ξεκινήσει από τη Ρωσία και δημιουργεί ερωτηματικά η σπουδή του κ. Κληρίδη να διατάξει αστυνομική έρευνα στην Κύπρο, δίνοντας την εντύπωση ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για τη δημοσιοποίηση και όχι για τη σοβαρότητα της υπόθεσης.
Και δείπνο από Βλαντισλάβ Οσάτσι
Στις 13/10/2015 , η ρωσική πρεσβεία, μέσω της πρώτης γραμματέως της Γιούλια Σαμάρσκαγια, αποστέλλει επιστολή στον γενικό εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη, με κοινοποίηση και στην εισαγγελέα κ. Ελένη Λοϊζίδου. Ευχαριστεί τον Κώστα Κληρίδη και αναφέρει ότι εκτιμά απεριόριστα «την εξαιρετικά υψηλού επιπέδου βοήθεια που η Νομική Υπηρεσία της Κύπρου παρέχει στις ρωσικές αρχές και τη ρωσική πρεσβεία στην Κύπρο». Αναφέρει, μάλιστα, ότι διευθετείται μια συνάντηση με την κ. Ελένη Λοϊζίδου, στην οποία ο Ρώσος πρέσβης κ. Οσάτσι «θα εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς αυτήν προσωπικά».
Με βάση την επιστολή αυτή, της οποίας αποδέκτης είναι ο ίδιος ο γενικός εισαγγελέας, αλλά και τα δεκάδες μέιλ της κ. Λοϊζίδου, τα οποία κοινοποιούνται και στον γενικό εισαγγελέα, συνάγεται ότι η κ. Λοϊζίδου δεν δρούσε εντελώς μόνη στη Νομική Υπηρεσία της Κύπρου σε ό,τι αφορά την πάση θυσία εξυπηρέτηση των ρωσικών αιτημάτων, αλλά ότι είχε και τη συγκατάθεση του γενικού εισαγγελέα. Οι σχέσεις της με τον οποίο, όπως αναφέρει σε άλλο μέιλ, το οποίο δημοσιεύθηκε χθες, βελτιώθηκαν σημαντικά μετά την επίσκεψη στην Κύπρο του Ρώσου γενικού εισαγγελέα. Το πλέον παράδοξο βέβαια σε ένα ευρωπαϊκό κράτος, είναι πώς επιτρέπεται ένας πρέσβης μίας τρίτης χώρας να καλεί και να συγχαίρει έναν δημόσιο υπάλληλο. Προφανώς τα συγχαρητήρια δεν δόθηκαν γιατί ο εν λόγω υπάλληλος έκανε καλά τη δουλειά του στη δική του χώρα. Οι ξένοι πρέσβεις συνήθως ευχαριστούν και τιμούν πολίτες τρίτων χωρών όταν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της χώρας τους.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.