Στα δάση θα ξεχυθούν σήμερα οι λειτουργοί του Τμήματος Δασών. Στόχος τους να εντοπίσουν αυτούς που καταστρέφουν τα δάση, σκάβοντας με διάφορα γεωργικά εργαλεία, με αποτέλεσμα να προκαλούν σοβαρές ζημιές στους βιότοπους.
Τα μανιτάρια άρχισαν να εμφανίζονται κυρίως στις ορεινές περιοχές, όπως για παράδειγμα στο δάσος της Πάφου (όπου υπήρξαν και πολλές αναφορές) αλλά και του Τροόδους, ωστόσο μαζί ξεκίνησε και το σκάψιμο των δασών. Ήδη στο διαδίκτυο έχουν αναρτηθεί δεκάδες φωτογραφίες με τα δάση μας «αναστενάζουν» από το σκάψιμο. Είτε κάτω από τα δέντρα, είτε μέσα σε χαράδρες, δεν έχει καμία σημασία. Φτάνει να βρουν μανιτάρια και ας καταστρέψουν τους βιότοπους σε σημείο που να μην μπορέσουν να ανακάμψουν.
Μιλώντας στον «Π» ο διευθυντής του Τμήματος Δασών Τάκης Τσιντίδης ανέφερε πως από χθες ξεκίνησε εκστρατεία για εντοπισμό αυτών που χρησιμοποιούν γεωργικά εργαλεία.
«Δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν αυτοί που παρανομούν, ωστόσο θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με την ελπίδα να συνετιστούν οι φίλοι των μανιταριών. Δεν γίνεται κάθε χρονιά να βλέπουμε τέτοιες εικόνες. Γι΄ αυτό και καθημερινά 3-4 περίπολα θα ασχολούνται με τον εντοπισμό αυτών που καταστρέφουν τα δάση», ανέφερε ο κ. Τσιντίδης και πρόσθεσε πως στόχος της εκστρατείας είναι να αλλάξουν συνήθειες όσοι ασχολούνται με τη συλλογή μανιταριών.
Ο κ. Τσιντίδης υπενθυμίζει για ακόμα μια φορά στους συλλέκτες μανιταριών που χρησιμοποιούν εργαλεία κυρίως τσουγκράνες (χτενιές) για απομάκρυνση της φυλλάδας που σκεπάζει τα μανιτάρια, ότι η πρακτική αυτή απαγορεύεται ρητά από τον περί Δασών Νόμο. Εξηγεί πως ο εντοπισμός των μανιταριών πρέπει να γίνεται μετά από προσεκτική παρατήρηση από συλλέκτες που είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα εδώδιμα είδη από τα δηλητηριώδη. Συγκεκριμένα, κατά τη συλλογή, πρέπει να αφαιρείται η φυλλάδα μόνο από το μέρος που βρίσκεται πάνω από το μανιτάρι και στη συνέχεια το μανιτάρι να κόβεται με μαχαίρι λίγο πιο πάνω από το έδαφος. Ακολούθως να γίνεται επανατοποθέτηση της φυλλάδας που μετακινήθηκε.
Σύμφωνα με το Τμήμα Δασών, η συλλογή πρέπει να γίνεται με προσοχή και με σεβασμό προς τη φύση και το ίδιο το μανιτάρι που συλλέγεται. Εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι τόσο αν θα συλλεχθεί ή όχι το μανιτάρι (καρπός) όσο να μην καταστραφεί ο παραγωγικός μύκητας που βρίσκει προστασία κάτω από τη φυλλάδα.
Είναι πολύ σημαντικό να συλλέγονται μόνο τα ώριμα μανιτάρια τα οποία έχουν απελευθερώσει μεγάλο αριθμό σπορίων, εξασφαλίζοντας έτσι την αναπαραγωγή τους και τα επόμενα χρόνια. Το Τμήμα Δασών κάνει έκκληση στο κοινό να εφαρμόζει τις σωστές πρακτικές και να αναφέρει τις παραβάσεις στον πλησιέστερο δασικό σταθμό. Η σαρωτική απομάκρυνση της φυλλάδας συνιστά βάναυση μεταχείριση της φύσης και προκαλεί ζημιά στο δασικό οικοσύστημα αφού θανατώνει μικρά μανιτάρια που πρόκειται να βλαστήσουν, καθώς και μικροοργανισμούς, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζει αισθητικά το δάσος.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.