Κάθε ημέρα, συμπολίτες μας με χρόνιες παθήσεις, θύματα τροχαίων ατυχημάτων και μικρά παιδιά, χρειάζονται αίμα. Κάθε ημέρα, συμπολίτες μας ταξιδεύουν στην Ελλάδα και επισκέπτονται συγγενείς τους, απολαμβάνουν τις ομορφιές της χώρας ή σπουδάζουν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Αρκετά συχνά, δυστυχώς, οι λόγοι αναψυχής ή οι επαγγελματικοί λόγοι για τους οποίους επισκέπτονται την χώρα, μεταβάλλονται και η ανάγκη τους για αίμα, αποτελεί ζωτικής σημασίας. Εκτός της χώρας σου και ειδικότερα σε μια δύσκολη στιγμή, η ανασφάλεια για την εξασφάλιση αίματος επιβαρύνει την γενικότερη κατάσταση.
Για να μην βρεθεί ποτέ κανένας στη δυσάρεστη θέση να αναβληθεί/καθυστερήσει η θεραπεία ή η εγχείρησή του σε νοσοκομείο της Ελλάδας εξαιτίας της έλλειψης προσφερόμενου αίματος, η Τράπεζα Κύπρου και το Υπουργείο Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, βοήθησαν την υλοποίηση της πρωτοβουλίας του οργανισμού REACTION για δημιουργία τράπεζας Αίματος για Κυπρίους στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα, κατατάσσεται σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 60 χώρες στον κόσμο που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν αυτόνομα τις ανάγκες τους για αίμα και στηρίζονται σε δότες αντικατάστασης. Στην Ευρώπη, μόλις 6 χώρες ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Σε έρευνα που πραγματοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας η Ελλάδα ικανοποιεί λιγότερο από το 50% των ετήσιων αναγκών της από εθελοντές αιμοδότες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως στόχο, μέχρι το 2020, την αυτόνομη κάλυψη των αναγκών για αίμα μέσω εθελοντών αιμοδοτών. Μέχρι αυτό να καταστεί δυνατό, ο οργανισμός REACTION, ανέλαβε την πρωτοβουλία, ικανοποίησης αυτής της ζωτικής σημασίας ανάγκης.
Ο Πρόεδρος του REACTION Μάριος Σταύρου, παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία τόνισε ότι η Τράπεζα Αίματος Κύπρου (ΤΑΚ) στην Ελλάδα έρχεται να αφαιρέσει την όποια ανασφάλεια αισθάνεται κάποιος για το αν θα καταφέρει να εξασφαλίσει αίμα για μια θεραπεία ή χειρουργική επέμβαση. Η αρχή αυτής της προσπάθειας έγινε το 2015 όταν μας ζητήθηκε να συνδράμουμε ως οργανισμός στην εξεύρεση αίματος για κύπριο ασθενή. Λίγους μήνες αργότερα πάρθηκε η απόφαση για τη δημιουργία της Τράπεζας Αίματος και με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας και της Τράπεζας Κύπρου, σήμερα ξεκινά και επίσημα τις εργασίες της.
Από το 2016 μέχρι σήμερα, μέσα από διάφορες ενέργειες και από διάφορα νοσοκομεία σε όλη την ελληνική επικράτεια, δόθηκαν 49 φιάλες αίματος σε 18 Κύπριους ασθενείς, υπογραμμίζει ο Μάριος Σταύρου.
Στις 12 Δεκεμβρίου 2017, στο Νοσοκομείο Άγιος Σάββας και στην παρουσία της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα, του Προέδρου και Μελών της Κυπριακής Παροικίας, κρατικών αξιωματούχων και εθελοντών ξεκίνησαν οι εργασίες της ΤΑΚ. Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη αιμοδοσία για τη δημιουργία αποθεματικού από εθελοντές του REACTION, προσωπικού της Κυπριακής Πρεσβείας και φοιτητών.
Ποιος και που μπορεί να γίνει αιμοδότης στην Τράπεζα Αίματος «Κύπρου»
Χώρος Αιμοληψίας:
Νοσοκομειακή Υπηρεσία του Νοσοκομείου Άγιος Σάββας (1ος όροφος κεντρικού κτηρίου)
Λεωφόρος Αλεξάνδρας 171, Αθήνα (Δίπλα από ΓΑΔΑ)
Τηλ: 210 6430038, 210 6409332
Ωράριο: 09:00πμ – 06:00μμ (καθημερινές)
Ο Υποψήφιος Αιμοδότης ΠΡΕΠΕΙ να δηλώσει στο σχετικό έντυπο ότι δίνει αίμα για την Τράπεζα Αίματος «Κύπρου»
Πως μπορώ να πάρω αίμα από την Τράπεζα Αίματος «Κύπρου»
Στην περίπτωση που εσείς ή κάποιο δικό σας άτομο χρειαστεί αίμα ή/και οτιδήποτε άλλο από την Τράπεζα Αίματος «Κύπρου», σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας πρέπει να ακολουθήσετε τα πιο κάτω βήματα:
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.