Οδηγίες για σωστό ψήσιμο των φαγητών που θα ετοιμάσουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά δίδει το Κρατικό Χημείο και καλεί το κοινό να αποφεύγει το ακρυλαμίδιο. Δηλαδή, εκείνο το καφέ χρώμα που αποκτούν τα αμυλούχα τρόφιμα όταν ψηθούν ή τηγανιστούν πολύ, σε σημείο που χάνουν το χρυσοκίτρινό τους χρώμα.
Το ακρυλαμίδιο, όπως τονίζει το Κρατικό Χημείο, αποτελεί δυνητικό κίνδυνο για την υγεία μας. Πρόκειται για φυσικό υποπροϊόν της διαδικασίας του μαγειρέματος των εν λόγω τροφίμων. Σχηματίζεται συχνά μετά από θερμική επεξεργασία των τροφίμων, όπως κατά το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία (όπως για παράδειγμα ψήσιμο στον φούρνο, ψήσιμο στη σχάρα, τηγάνισμα, καβούρδισμα). Τα επίπεδα του ακρυλαμιδίου αυξάνονται όταν τα τρόφιμα αυτά εκτίθενται σε υψηλή θερμοκρασία, άνω των 120 βαθμών Κελσίου.
Το ακρυλαμίδιο έχει βρεθεί σε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που παρασκευάζονται στη βιομηχανία, στον τομέα της εστίασης και στα σπίτια μας. Στα τρόφιμα αυτά συγκαταλέγονται οι τηγανητές πατάτες, τα πατατάκια, τα δημητριακά πρωινού, τα μπισκότα, τα crackers, τα κέικ, το ψωμί, τα παξιμάδια/ φρυγανιές, ο καφές, η σοκολάτα, καθώς και ορισμένα φρούτα και λαχανικά.
Από μελέτες σε ζώα, το ακρυλαμίδιο βρέθηκε να είναι γονιδιοτοξικό, καρκινογόνο, νευροτοξικό και τοξικό στο αναπαραγωγικό τους σύστημα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ακρυλαμίδιο ταξινομήθηκε ως δυνητικά καρκινογόνο για τον άνθρωπο (IARC, Group 2A).
Τι να προσέξετε
Με την ευκαιρία των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και της ετοιμασίας του εορταστικού τραπεζιού, παρακάτω παρατίθενται μερικές συμβουλές στους καταναλωτές για το τι πρέπει να προσέξουν κατά το μαγείρεμα στο σπίτι, με στόχο τη μείωση της παραγωγής του ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα:
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.