Ηπιαμε κρασιά στα οποία υπήρχαν ως κατάλοιπα και απαγορευμένα φυτοφάρμακα! Μάλιστα, η ύπαρξη φυτοφαρμάκων στα κρασιά ήταν εις γνώσιν των αρμόδιων υπηρεσιών, οι οποίες ωστόσο επέλεξαν να αποκρύψουν το γεγονός για... να μην πληγεί η οινοβιομηχανία του τόπου.
Σε κρασιά εσοδείας 2015 -κυρίως στην ποικιλία ξυνιστέρι- εντοπίστηκε, ύστερα από χημικές αναλύσεις και εργαστηριακούς ελέγχους τόσο από το Κρατικό όσο και από ιδιωτικά χημεία, η παρουσία της απαγορευμένης ουσίας oxadixyl.
Το oxadixyl συνιστά τη δραστική ουσία ενός απαγορευμένου (από τα τέλη της δεκαετίας του 1990) διασυστηματικού μυκητοκτόνου φυτοφαρμάκου με τις εμπορικές ονομασίες Sandofan M8 και Sandofan C , το οποίο σε μορφή βρέξιμης σκόνης είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την αντιμετώπιση της στάκτης, του περονοσπόρου, της φυτόφθορας, της ανθράκνωσης και άλλων ασθενειών στους αμπελώνες.
Ωστόσο το συγκεκριμένο φυτοφάρμακο υπάρχει και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στις κατεχόμενες περιοχές. Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει, ποσότητες Sandofan «περνούν» τα τελευταία χρόνια παράνομα και στις ελεύθερες περιοχές και χρησιμοποιούνται από κάποιους γεωργούς κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η έξαρση στη χρήση ιδιαιτέρως του συγκεκριμένου φυτοφαρμάκου στις ελεύθερες περιοχές και κυρίως στην επαρχία Πάφου σημειώθηκε κατά τους πρώτους μήνες του 2015 σε φυτείες αμπελιών. Το αποτέλεσμα ήταν σε αρκετές ποσότητες σταφυλιών οι οποίες παραδόθηκαν σε μεγάλες οινοβιομηχανίες την περίοδο του τρύγου να υπήρχε ως κατάλοιπο η απαγορευμένη ουσία του oxadixyl.
Το εγκληματικό είναι ότι το συγκεκριμένο γεγονός, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Π», παρασιωπήθηκε συνειδητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες με το επιχείρημα ότι τυχόν δημοσιοποίησή του θα έπληττε την αμπελουργία, τις οινοβιομηχανίες και τις εξαγωγές κρασιού. Μάλιστα, συγκεκριμένο στέλεχος υπουργείου με το οποίο συνομιλήσαμε -και καταγράφουμε τα όσα μας είπε υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί η ανωνυμία του- επιχειρηματολόγησε ως εξής:
Και επίσης το συγκεκριμένο ποτό δεν καταναλώνεται από μικρά παιδιά, τα οποία σαφώς είναι πιο ευάλωτα σε τέτοιες επικίνδυνες ουσίες.
Για το συγκεκριμένο θέμα, περί τα τέλη του 2015 και αρχές του 2016, γνώριζαν, πέραν των οινοβιομηχανιών που παρήγαγαν το μολυσμένο κρασί, διάφορα κυβερνητικά τμήματα, όπως το Κρατικό Χημείο, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες, το Τμήμα Γεωργίας και η Υπηρεσία Εμπορίου. Ωστόσο, όπως γράφουμε και πιο πάνω, υπήρξε μια συμφωνία -αν όχι συνωμοσία- σιωπής, για να μην πληγεί ένας ιδιαίτερα ευάλωτος κλάδος της γεωργίας. Κάποιες ποσότητες εμφιαλώθηκαν και διοχετεύθηκαν στην αγορά, ελάχιστες εμφιαλωμένες ποσότητες αποσύρθηκαν σιωπηρώς, ενώ αρκετές ποσότητες παρέμειναν (και παραμένουν) σε δεξαμενές αποθήκευσης.
Ο «Π», πέρα από την επιτυχημένη διασταύρωση της πληροφορίας (την οποία έλαβε προ μερικών εβδομάδων), συνέλεξε από τα ράφια υπεραγορών στη Λευκωσία εμφιαλωμένο λευκό κρασί, ποικιλίας ξυνιστέρι κατά κύριο λόγο, εσοδείας όμως 2016. Συγκεκριμένα αγοράσαμε εμφιαλωμένα κρασιά των γνωστών μεγάλων οινοβιομηχανιών, όπως της ΚΕΟ, του ΣΟΔΑΠ και της ΛΟΕΛ αλλά και των οινοποιείων MAKKAS, K&K VASILIKON και VOUNI PANAYIA, και τα παραδώσαμε για ανάλυση στο εξειδικευμένο εργαστήριο νερού και τροφίμων FOOTLAB. Η διερεύνηση αφορούσε μόνο την παράμετρο του oxadixyl. Και στα έξι δείγματα η συγκεκριμένη ουσία ήταν μικρότερη του 0,003 mg/kg και ως εκ τούτου ήταν εντός των προδιαγραφών που καθορίζει η ευρωπαϊκή οδηγία.
Ο ΣΟΔΑΠ το έχει ακόμη φυλαγμένο
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως έχουμε πληροφορηθεί, βρίσκεται στο οινοποιείο ΚΑΜΑΝΤΕΡΕΝΑ του ΣΟΔΑΠ στην περιοχή του Στρουμπιού στην Πάφο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο συγκεκριμένο οινοποιείο υπάρχουν ακόμη αποθηκευμένες ποσότητες κρασιού της εσοδείας 2015 οι οποίες «δεσμεύτηκαν» λόγω της παρουσίας του oxadixyl σε ποσοστά αρκετά πιο πάνω από αυτά που ορίζει η ευρωπαϊκή οδηγία. Μάλιστα σε επιστολή της προς τον υπουργό Γεωργίας το περασμένο καλοκαίρι (ημ. 2 Ιουνίου 2017), η επιτροπεία του ΣΟΔΑΠ ζητούσε τη διευθέτηση συνάντησης για συζήτηση διαφόρων θεμάτων που αφορούν το οινοποιείο - μεταξύ των οποίων και η ζημιά που υπέστη από το oxadixyl.
Συγκεκριμένα ως πρώτο θέμα που ήγειρε η επιτροπεία του ΣΟΔΑΠ (και στην ουσία επιβεβαιώνει, έστω εμμέσως, τα όσα γράφουμε σε διπλανές στήλες, ήταν η «παρουσία απαγορευμένων φυτοφαρμάκων σε κρασιά εσοδείας 2015 με αποτέλεσμα ο ΣΟΔΑΠ να υποστεί μεγάλη ζημιά».
Το επόμενο συναφές θέμα ήταν «η εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης της χρήσης απαγορευμένων φυτοφαρμάκων, αλλά και της μη τήρησης του χρόνου ασφαλείας από τους αμπελουργούς σε ό,τι αφορά τα σταφύλια εσοδείας 2017».
Η συνάντηση με τον κ. Κουγιάλη πραγματοποιήθηκε μερικές μέρες αργότερα και η αντιπροσωπεία του ΣΟΔΑΠ ζήτησε, όπως μαθαίνουμε, να συναινέσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες στο να επιτραπεί η απόσταξη σε ζιβανία μεγάλης παρτίδας προβληματικού χυμού σταφυλιών, λόγω της παρουσίας του oxadixyl. Ο υπ. Γεωργίας δεν συναίνεσε σε κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πληροφορίες, πλην όμως στο εν λόγω οινοποιείο δεν αποκλείεται να υπάρχει σε δεξαμενές του κρασί μολυσμένο με τη συγκεκριμένη ουσία.
Κατεβάστε το app του «Πολίτη» για Android και iOS για συνεχή ενημέρωση
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.