Βαρυσήμαντα μηνύματα στα πρωτόδικα δικαστήρια για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν τους κατηγορούμενους σε υποθέσεις σεξουαλικών εγκλημάτων σε βάρος παιδιών, έστω κι αν οποιαδήποτε πράξη συντελέστηκε μόνο μία φορά και ακόμη κι αν δεν ασκήθηκε βία, έστειλε το Ανώτατο Δικαστήριο σε υπόθεση άσεμνης επίθεσης σε βάρος 6χρονου κοριτσιού.
Εκείνο που πρώτα υποδεικνύει το Ανώτατο Δικαστήριο είναι πως με την τροποποίηση του νόμου το 2014, η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών ηλικίας κάτω των 13 ετών έχει καταστεί αδίκημα που επισύρει μέχρι και ισόβια φυλάκιση, ενώ προχωρώντας σημειώνει πως παρότι φραστικά το πρωτόδικο δικαστήριο απέδωσε τη σοβαρότητα του αδικήματος, εντούτοις δεν την αποτύπωσε με επάρκεια στην ποινή καθώς έριξε περισσότερο το βάρος στην απουσία προσχεδιασμού και στο μεμονωμένο της πράξης.
«Επιβαλλόταν η ποινή του πρωτόδικου δικαστηρίου, χωρίς να αγνοεί τις περιστάσεις του εφεσίβλητου (ψυχολογικά και καρδιολογικά προβλήματα και καθαρό ποινικό μητρώο) να αντανακλά ακριβώς την ανάγκη προστασίας ανηλίκων θυμάτων από επίδοξους παραβάτες, με δεδομένη μάλιστα την ανησυχητική αύξηση διάπραξης τέτοιων αδικημάτων, όπως μπορούμε να διαγνώσουμε από τις ενώπιόν μας υποθέσεις. Τα δικαστήρια, στο δύσκολο έργο της επιβολής ποινής, είναι επιβεβλημένο να προστατεύουν το αγαθό που ο νομοθέτης ευλόγως θέλησε να προστατευθεί, δηλαδή τα παιδιά. Το θύμα στην προκείμενη περίπτωση, ούσα 6,5 χρόνων, ήταν στην προστατευόμενη εκείνη ηλικία που ακριβώς καθιστά το αδίκημα σοβαρό, γι’ αυτό και η προνοούμενη υπό του νόμου ποινή είναι 20 χρόνια φυλάκιση», τονίζει το Ανώτατο Δικαστήριο στην ετυμηγορία του.
Καταληκτικά υπογραμμίζει ότι «με γνώμονα πως η παρούσα υπόθεση αφορά παιδί 6,5 ετών και λαμβάνοντας υπόψη την επιτακτική ανάγκη γενικής αποτροπής ως εκ της παρατηρούμενης έξαρσης, θεωρούμε ότι η ποινή των 18 μηνών που το κακουργιοδικείο επέβαλε πρέπει να αντικατασταθεί με ποινή 3 ετών φυλάκιση. Τονίζουμε πως εάν εξέλειπε ο παράγοντας της παραδοχής που στα σεξουαλικά αδικήματα, ιδιαίτερα εναντίον μικρών παιδιών, είναι ιδιαζόντως σημαντικός, η ποινή θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη».
Το πώς επηρεάζεται ο ψυχικός κόσμος των παιδιών όταν καθίστανται θύματα αρρωστημένων ορέξεων, η ντροπή που τελικά νιώθουν τα ίδια, αλλά και οι αντιδράσεις τους όταν πρέπει να καταθέσουν στο δικαστήριο τα όσα βίωσαν, αποτυπώθηκαν με τα μελανότερα χρώματα στην πρόσφατη καταδικαστική απόφαση του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας (4 Δεκεμβρίου) που αφορούσε συστηματική σεξουαλική κακοποίηση 7χρονης από 45χρονο γείτονά της.
Αποκαλύπτοντας το «μυστικό» στον 12χρονο ξάδελφό της, σύμφωνα με τη μαρτυρία που το παιδί πρόσφερε στο δικαστήριο, η 7χρονη ήταν φοβισμένη και συγχυσμένη, έκλαιγε και κοιτούσε χάμω. Ο 12χρονος κατέθεσε επίσης πως όταν τη ρώτησε γιατί δεν το είπε σε κανέναν άλλον, η 7χρονη απάντησε πως φοβόταν ότι ο κατηγορούμενος θα έδερνε την ίδια και θα σκότωνε τους γονείς της με όπλο που αυτός της είπε ότι κατείχε και της το έδειξε και σε φωτογραφία.
Πιο ενδεικτική ήταν η μαρτυρία της μητέρας, η οποία ανέφερε ότι από κάποιο σημείο και μετά το παιδί της άρχισε να γίνεται αντιδραστικό στο σχολείο, σε σημείο που μόλις κάποιο αγόρι την άγγιζε, πήγαινε στη διευθύντρια και το κατάγγελλε. Στο σπίτι ήθελε να κλείνουν πόρτες, παράθυρα και κουρτίνες, και επίσης να βάζουν το αυτοκίνητο βαθιά στο γκαράζ λόγω της γειτνίασης του σπιτιού της με εκείνο του κατηγορουμένου, ενώ φοβόταν ακόμα και να ανέβει στον πάνω όροφο του σπιτιού της χωρίς συνοδεία.
Ακόμα, σύμφωνα με τη μαρτυρία της μητέρας, το παιδί τα βράδια είχε εφιάλτες και ζητούσε ακόμα και από τον ίδιο τον πατέρα της να μην μπαίνει στο δωμάτιό της για να την σκεπάζει, επειδή τρόμαζε όταν αντιλαμβανόταν οποιονδήποτε, ενώ και για να πάει στην τουαλέτα ζητούσε συνοδεία.
Κατά τη μαρτυρία του στο δικαστήριο το παιδί, όπως περιγράφεται στην απόφαση, έκλαιγε σε διάφορα στάδια της αντεξέτασης, εξέφραζε έντονα την επιθυμία να μην συνεχίσει να καταθέτει, ενώ για την ολοκλήρωση της μαρτυρίας της χρειαζόταν συνεχώς να παρεμβαίνει ψυχολόγος.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.