Αγορά και διαδίκτυο γέμισαν με μανιτάρια. Και εξηγούμε: τις τελευταίες ημέρες στην αγορά βρίσκει κανείς πολλά είδη μανιταριών, κυρίως καλλιέργειας, ενώ την ίδια στιγμή το διαδίκτυο έχει γεμίσει με φωτογραφίες φανατικών μανιταράδων, οι οποίοι βρίσκουν τα πρώτα μανιτάρια στο νησί. Και ασφαλώς δεν αναφερόμαστε μόνο στα γνωστά μας μανιτάρια, αναθρήκας και κόκκινα, αλλά και σε πολλά άλλα είδη, άγνωστα στο ευρύ κοινό.
Στην αγορά
Ακόμα είναι κάπως νωρίς για να δούμε στην αγορά άγρια κυπριακά μανιτάρια. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν εισαχθεί κάποιες ποσότητες από την Ισπανία και μάλιστα πωλήθηκαν προς 25 ευρώ το κιλό.
Όμως, η αγορά έχει κατακλυστεί από μανιτάρια καλλιέργειας και μάλιστα από κυπριακές εταιρείες. Εκτός από τα γνωστά πουράκια (άσπρα μανιτάρια Agaricus bisporus), στην αγορά οι καταναλωτές μπορούν να βρουν μανιτάρια πορτομπέλο, πορτομπελίνι και πλευρώτους. Ακόμα και μανιτάρια λεντινούλα ή σιτάκε μπορούν να βρουν οι καταναλωτές, είδος το οποίο προέρχεται από την Ιαπωνία και μεγαλώνει πάνω σε δέντρα.
Σύμφωνα με την εταιρεία Kyriakides Mushrooms, η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια των μανιταριών ονομάζεται υπόστρωμα μανιταριών (κόμποστ). Η παρασκευή περιλαμβάνει την ανάμειξη άχυρου με νερό, γύψο και άλλα υλικά και αυτό το υπόστρωμα αφήνεται να θερμανθεί σε θερμοκρασίες που φτάνουν μέχρι τους 80 βαθμούς Κελσίου.
Μετά από μερικές μέρες αυτό το υπόστρωμα μετατρέπεται σε άριστη, θρεπτική πρώτη ύλη για την παραγωγή μανιταριών. Στη συνέχεια, το υπόστρωμα παστεριώνεται για να καταπολεμηθεί οτιδήποτε βλαβερό μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των μανιταριών και, αφού εμβολιαστεί με τον μύκητα, τοποθετείται στον θάλαμο παραγωγής. Το περιβάλλον στο εσωτερικό του θαλάμου ελέγχεται προσεκτικά ώστε να εξασφαλίζονται οι ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη των μανιταριών. Κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι εβδομάδων παρακολουθούνται προσεκτικά τα επίπεδα θερμοκρασίας, υγρασίας, οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα. Μόλις τα μανιτάρια φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο ωρίμανσης, αρχίζει η συγκομιδή τους.
Παράξενες εικόνες
Σε υψόμετρα των 850 μέτρων έχουν εμφανιστεί ήδη τα πρώτα κόκκινα μανιτάρια, ενώ στο διαδίκτυο αναρτώνται συνεχώς φωτογραφίες από τον εντοπισμό μανιταριών σε διάφορες περιοχές του νησιού. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο εντοπισμός μανιταριού του είδους Laetiporus sulphureus ή κοτόπουλο του δάσους, όπως λέγεται, στη βάση ενός ευκαλύπτου. Είναι ένας όχι και τόσο συχνός, εδώδιμος σε νεαρή ηλικία, παρασιτικός μύκητας που μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, εκτός από τον χειμώνα. Καρποφορεί σε νεκρά ή ζωντανά δέντρα πλατύφυλλων ειδών, συνήθως βελανιδιές, καστανιές και λεύκες, αλλά και σε οπωροφόρα. Επίσης εντυπωσιακές είναι οι εικόνες από τον εντοπισμό μανιταριών πλευρώτους στον κορμό μιας γέρικης συκομουριάς.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.