Ελεύθερη αφέθηκε η γυναίκα που είχε συλληφθεί για την υπόθεση της έκτρωσης. Ο αρχηγός αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου είχε δώσει οδηγίες στο ΤΑΕ Λευκωσίας να ολοκληρώσει τάχιστα τις εξετάσεις κάτι που έγινε. Αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος και ο γιατρός μόλις ολοκληρωθούν κάποιες διαδικασίες. Όπως αναφέρθηκε από αστυνομικές πηγές, τόσο η σύλληψη όσο και η κράτηση δεν είναι θέματα που αποφασίζονται από την αστυνομία, αφού η νομοθεσία που ισχύει δεν αφήνει περιθώρια άλλου χειρισμού. Η πενθήμερη κράτηση ήταν απόφαση δικαστηρίου.
Απαίτηση της κοινωνίας
Η είδηση που αποκάλυψε χθες ο «Π», προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κοινωνίας, που διά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έστειλε το δικό της ηχηρό μήνυμα στην πολιτεία. Η είδηση κυριάρχησε στο διαδίκτυο, με τον κόσμο να απαιτεί όπως η γυναίκα αφεθεί εδώ και τώρα ελεύθερη και παράλληλα διασφαλιστεί το δικαίωμα των γυναικών να κρίνουν οι ίδιες πότε μπορούν να φέρουν στον κόσμο παιδί όταν η κύηση προκύπτει ακούσια.
Φυσικά καταγράφηκαν και απόψεις ότι η έκτρωση συνιστά… «φόνο» και ότι τα παιδιά θα πρέπει να γεννιούνται ακόμα κι αν οι γονείς αδυνατούν να τα μεγαλώσουν, με προοπτική να δίνονται για υιοθεσία ή και να τσουβαλιάζονται σε ιδρύματα.
Το δικαίωμα της γυναίκας σε αμβλώσεις υπερασπίστηκαν με αναρτήσεις τους και φεμινιστικά κινήματα, οργανωμένα σύνολα, πολιτικοί και άλλοι, ανάμεσά τους και το μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σκεύη Κουκουμά η πρώην βουλευτής της ΕΔΕΚ και πρώην μέλος της ίδιας επιτροπής Ρούλα Μαυρονικόλα, καθώς και η Αναστασία Παπαδοπούλου που συνέβαλε ως ειδική σύμβουλος στην ετοιμασία της εθνικής στρατηγικής για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση.
Η Σκεύη Κουκουμά ζητά άμεση προώθηση της πρότασης νόμου για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τις αμβλώσεις, αποδίδοντας στον συντηρητισμό της κοινωνίας το γεγονός ότι η πρόταση εκκρεμεί εδώ και περίπου 3 χρόνια ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Νομικών χωρίς μέχρι σήμερα να έχει συζητηθεί έστω μια φορά.
«Προς το παρόν ζούμε σε μια κοινωνία που δαχτυλοδείχνει όποια γυναίκα αποφασίσει να προχωρήσει σε άμβλωση. Ζούμε σε μια κοινωνία όπου το πολιτικό κατεστημένο, υποταγμένο όπως είναι στη συντήρηση και την εκκλησία, θέτει συνεχώς προσκόμματα, με αποτέλεσμα από τη μια να παραμένει σε αδράνεια η πρόταση νόμου και από την άλλη να μην βρίσκει ανταπόκριση το αίτημά μας για μεταφορά της συζήτησης της πρότασης από την επιτροπή Νομικών στην επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Προς το παρόν ζούμε σε ένα κράτος που φυλακίζει γυναίκες γιατί προχώρησαν σε άμβλωση. Προς το παρόν ζούμε σε ένα κράτος στο οποίο τα δικαιώματα της γυναίκας πρώτα διυλίζονται από τις θέσεις και τα θέλω της συντήρησης, της Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου και μετά αναγνωρίζονται. Αυτά προς το παρόν!», γράφει η βουλευτής του ΑΚΕΛ στην ανάρτησή της.
Δεν είχε προβληθεί ένσταση για την κράτηση
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανάρτηση της Ρούλας Μαυρονικόλα, η οποία επίσης ζητά άμεση προώθηση της πρότασης νόμου. «Είναι απαράδεκτο στην ευρωπαϊκή Κύπρο του 2017 να συλλαμβάνεται γυναίκα και μάλιστα να τίθεται υπό πενθήμερη κράτηση επειδή της ήταν αδύνατον να γεννήσει δεύτερο παιδί. Η λύση δεν είναι η απαγόρευση των εκτρώσεων. Η πολιτεία θα πρέπει να παρέχει περιεκτική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ως μέθοδο πρόληψης ανεπιθύμητων κυήσεων και συνάμα να αναπτύξει μηχανισμούς προστασίας των γυναικών που χρήζουν ψυχολογικής, οικονομικής ή άλλη στήριξης σε περιπτώσεις ανεπιθύμητων κυήσεων», γράφει η κ. Μαυρονικόλα.
Στη δική της ανάρτηση η Αναστασία Παπαδοπούλου σημειώνει ότι ναι μεν οι εκτρώσεις σε έναν ιδανικό κόσμο δεν θα έπρεπε να υπάρχουν καν ως επιλογή, σπεύδει ωστόσο να προσθέσει ότι «το να οδηγείται όμως μια γυναίκα στη φυλακή επειδή έκανε επιλογή για το σώμα της και τη ζωή της, πραγματικά κάτι λέει για την κοινωνία και το σύστημα δικαιοσύνης μας».
Στο μεταξύ, επειδή επικρίσεις δέχθηκε και η δικαστής που ενέκρινε την πενθήμερη κράτηση, να διευκρινίσουμε ότι ενώπιόν της δεν προβλήθηκε ένσταση είτε από τον συνήγορο της γυναίκας, είτε από τον συνήγορο του γιατρού. Εκείνο που έγινε ήταν ότι η Αστυνομία προτίθετο να ζητήσει οκταήμερη κράτηση (για να διερευνήσει, τι όλες αυτές τις ημέρες, είναι άλλη μια από τις παραμέτρους που αδυνατούμε να καταλάβουμε αφής στιγμής η γυναίκα παραδέχθηκε από την πρώτη στιγμή την έκτρωση) και έτσι συμφωνήθηκε εξωδικαστικά όπως το αίτημα για κράτηση περιοριστεί στις 5 ημέρες. Έτσι η δικαστής δεν είχε επιλογή παρά να το εγκρίνει. Υπόψη της δεν φαίνεται να τέθηκε και το γεγονός ότι η γυναίκα είναι μητέρα ενός παιδιού περίπου 1,5 έτους.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.