Του κόσμου τα ψέματα - σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του δικαστηρίου μέσα από τις μαρτυρίες που προσκομίστηκαν - είπε Ρουμάνα κατηγορούμενη για εμπλοκή σε κύκλωμα τέλεσης εικονικών γάμων. Πρόκειται για την υπόθεση που ήρθε στην επιφάνεια τον Απρίλιο 2016, όπου κύκλωμα έφερνε «νύφες» και τις κρατούσε υπό καθεστώς ομηρίας μέχρι να τις παντρέψουν με αλλοδαπούς που περίμεναν για να παραστήσουν τους γαμπρούς. Κατηγορούμενοι, εκτός από τη Ρουμάνα, είναι και Ε/Κ δικηγόρος ο οποίος πολλές φορές έχει απασχολήσει την Αστυνομία για παρόμοιας φύσης υποθέσεις, καθώς και μία ακόμα Ρουμάνα και τέσσερις αλλοδαποί.
Ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας (με σύνθεση τους Εφραίμ, Γερολέμου, Χριστοδουλίδου) επρόκειτο να δώσει μαρτυρία η Ρουμάνα μεταφράστρια, όταν όμως επιχείρησε να καταθέσει ως τεκμήρια τις τρεις ανακριτικές καταθέσεις που έδωσε η κατηγορούμενη ομοεθνής της, η τελευταία αντέδρασε και υποστήριξε ότι αυτές λήφθηκαν παρά τη θέλησή της. Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε ότι η κατάσταση της υγείας της όταν έδινε τις καταθέσεις δεν ήταν καλή, ότι ενώ έδινε τη μία από αυτές χρειάστηκε να τη μεταφέρουν στο νοσοκομείο επειδή, όπως ισχυρίστηκε, πάσχει από διαβήτη «και στο νοσοκομείο της έβαλαν κάτι στις φλέβες της το οποίο επηρέασε τη δεδομένη στιγμή τη διανοητική της κατάσταση», ότι ο ένας από τους ανακριτές ήταν θυμωμένος και κτυπούσε με την μπουνιά του πάνω στο τραπέζι, ενώ θα κτυπούσε και την ίδια, και επίσης ότι αυτός της έλεγε πως εάν δεν υπέγραφε τις καταθέσεις, ο ίδιος θα έχανε τη δουλειά του τη στιγμή που έχει τρία παιδιά.
Ισχυρίστηκε ακόμα ότι έδωσε τις καταθέσεις κατόπιν υποσχέσεων ότι θα τη χρησιμοποιούσαν ως μάρτυρα κατηγορίας και επιπρόσθετα ότι τις καταθέσεις ούτε τις διάβασε ούτε και τις υπέγραψε. Ακόμα τα έβαλε και με τη δικηγόρο που η ίδια είχε καλέσει όταν την έφεραν στην Κύπρο κατόπιν εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, αφού είχε εγκαταλείψει την Κύπρο όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση και άρχισαν να γίνονται συλλήψεις.
Ο ισχυρισμός περί λήψης των καταθέσεων παρά τη θέλησή της οδήγησε σε δίκη εντός δίκης, κατά την οποία έδωσαν μαρτυρία η μεταφράστρια, η τότε δικηγόρος της, ο γενικός γιατρός των Κεντρικών Φυλακών και τρεις αστυνομικοί, ανάμεσά τους και ο εξεταστής της υπόθεσης, τον οποίο η κατηγορούμενη εμφάνιζε να κτυπά με μπουνιές το τραπέζι. Αφήνοντας στην άκρη τις μαρτυρίες των αστυνομικών λόγω της καχυποψίας που σχεδόν πάντα υπάρχει εναντίον τους (οι οποίοι να σημειωθεί ότι αρνήθηκαν κατηγορηματικά τα όσα τους καταλόγιζε και κρίθηκαν αξιόπιστοι από το δικαστήριο), η κατηγορούμενη δέχθηκε «χαστούκι» από τους άλλους τρεις μάρτυρες.
Συγκεκριμένα, η μεταφράστρια ανέφερε στη μαρτυρία της ότι οι καταθέσεις λήφθηκαν σε «πάρα πολύ καλό κλίμα», ότι προτού αρχίσει η λήψη τους ο εξεταστής της υπόθεσης κάλεσε τη δικηγόρο που η κατηγορούμενη του υπέδειξε και παράλληλα τη ρωτούσε εάν είναι καλά κι αν θέλει κάτι να πιει, ότι ουδέποτε αυτός κτύπησε τα χέρια του στο τραπέζι και ότι ουδέποτε, τουλάχιστον με τη δική της συνοδεία, πήγε ή ζήτησε να πάει στο νοσοκομείο κατά το διάστημα που έδινε τις καταθέσεις.
Το δικαστήριο εξέδωσε χθες την απόφασή του, αποφαινόμενο ότι δεν αναδείχθηκε κάποια αλήθεια μέσα από τους ισχυρισμούς της κατηγορούμενης.
Η δικηγόρος κατέθεσε από πλευράς της ότι πριν η κατηγορούμενη δώσει τις καταθέσεις, οι δυο τους είχαν μόνες τους συνάντηση σε δωμάτιο που τους είχαν παραχωρήσει, εκτίμησε δε ότι ο λόγος που προέβη στις καταγγελίες περί κακομεταχείρισης ήταν επειδή η ίδια της είχε πει ότι όταν βρισκόταν ακόμα στη Ρουμανία ενδεχομένως η Αστυνομία να λάμβανε τη σύμφωνη γνώμη του γενικού εισαγγελέα ώστε να τη χρησιμοποιούσαν ως μάρτυρα κατηγορίας. Τέλος, ο γιατρός των φυλακών κατέθεσε ότι η ίδια η κατηγορούμενη του είχε πει ότι πάσχει από διαβήτη, όταν όμως την υπέβαλε σε κλινικές εξετάσεις, δεν διαπιστώθηκε κάτι τέτοιο. Ήταν μάλιστα χαρακτηριστική η δήλωση του γιατρού ότι ενώ παραπονιόταν για διαβήτη, εντούτοις ο ίδιος παρατήρησε ότι παράγγελλε «farine lactee», το οποίο θα εκτόξευε το ζάχαρό της στα ύψη, όπως ο μάρτυρας σημείωσε.
Υπενθυμίζεται ότι το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται τον Μάρτιο του 2016, όταν πρόσωπο που διαμένει στην Ελλάδα επικοινώνησε με την κυπριακή Αστυνομία και ανέφερε ότι η αδελφή της συζύγου του καθώς και δύο ακόμα Ρουμάνες ήρθαν στην Κύπρο επειδή τους υποσχέθηκαν εξεύρεση εργασίας. Αντ’ αυτού όμως κατακρατούνταν κλειδωμένες από άλλη ομοεθνή τους σε διαμέρισμα στην περιοχή του Χίλτον. Την επόμενη ημέρα το ΤΑΕ Λευκωσίας δέχθηκε τηλεφώνημα από Ρουμάνα, η οποία κατάγγειλε ότι βρισκόταν κλειδωμένη σε διαμέρισμα στον τρίτο όροφο πολυκατοικίας μαζί με δύο ομοεθνείς της, δεν ήταν όμως σε θέση να δώσει περισσότερα κατατοπιστικά στοιχεία για να καταστεί δυνατός ο εντοπισμός τους. Το σημείο εντοπίστηκε τελικά στις 21 Μαρτίου και όταν η ΥΑΜ πραγματοποίησε έφοδο, στο διαμέρισμα βρίσκονταν, εκτός από τις τρεις Ρουμάνες-θύματα, και έξι πρόσωπα από το Πακιστάν, καθώς και μία Ρουμάνα που φέρεται να εκτελούσε χρέη φρουρού.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.