Το Υπουργείο Εργασίας βρίσκεται σε επαφή με τη Νομική Υπηρεσία μετά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, το οποίο έκανε δεκτή την προσφυγή πολίτη, πατέρα δύο ανήλικων τέκνων, κατά της απόφασης της υπουργού Εργασίας να απορρίψει την ένσταση που υπέβαλε, όταν απορρίφθηκε η αίτησή του για παροχή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης με την οποία το δικαστήριο δικαίωσε στην ουσία τον πολίτη, ο οποίος χειρίστηκε προσωπικά την υπόθεσή του ενώπιον της δικαιοσύνης.
Για το θέμα έγραψε χθες πρωτοσέλιδο ο «Φιλελεύθερος», ενώ με την απόφαση του δικαστηρίου ασχολήθηκε και το ΚΥΠΕ. Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης κατά της απορριπτικής απόφασης της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας του Υπ. Εργασίας, ο αιτητής υπέβαλε ένσταση στην υπουργό Εργασίας, ημερομηνίας 7.7.2015, η οποία και απορρίφθηκε στις 21.12.2015. Η θέση του αιτητή ήταν ότι παρ΄ όλο που η αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας που κατέχει, τόσο ο ίδιος, όσο και η σύζυγός του, υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 100.000 ευρώ, εντούτοις από τα έγγραφα τα οποία έχει προσκομίσει ολόκληρη η ακίνητη περιουσία δεν είναι αξιοποιήσιμη, καθ΄ ότι αυτή είναι υποθηκευμένη από το 2010 για συμβάσεις δανείων που έχει συνάψει. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο αιτητής και η σύζυγός του κατείχαν συνολικά τρία ακίνητα.
Η αξία τους, αναλόγως των κατεχόμενων μεριδίων, με βάση τη Γενική Εκτίμηση Αξιών Ακινήτων του 2013, ανέρχεται σε 625.782,66 ευρώ, ποσό που υπερβαίνει το όριο των 100.000 ευρώ που καθορίζεται στο άρθρο 13(α) του σχετικού Νόμου. Σύμφωνα με την απόφαση, κατά την εξέταση και απόρριψη της αίτησης του αιτητή για παροχή ΕΕΕ, ήταν σε ισχύ οι περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών Νόμοι του 2014 και 2015.
Σημειώνεται ότι στη βάση της ισχύουσας -κατά τον χρόνο εξέτασης και απόρριψης της αρχικής αίτησης του αιτητή- νομοθεσίας, ήτοι του Ν. 109(Ι)/2014, δεν υπήρχε οποιαδήποτε πρόνοια για δυνατότητα ή μη αξιοποίησης της ακίνητης ιδιοκτησίας που κατείχε ο υποβάλλων την αίτηση, λόγω εγγραφής εμπράγματου βάρους ή δικαιώματος επικαρπίας. Εξετάζετο ουσιαστικά η κατοχή και μόνον αυτή. Επομένως, απεφάνθη το δικαστήριο ότι κατά τον χρόνο εξέτασης της αίτησης του αιτητή δεν ετίθετο ζήτημα έρευνας για το κατά πόσον ήταν δυνατή ή όχι η αξιοποίηση της ακίνητης ιδιοκτησίας που κατείχε ο αιτητής.
Σημειώνεται ότι η νομοθεσία για το ΕΕΕ τροποποιήθηκε το 2015 λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια και την ακίνητη περιουσία που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν. Σημειώνεται περαιτέρω πως στα κριτήρια που τίθενται για ακίνητη περιουσία δεν λαμβάνεται υπόψη η ιδιόκτητη κατοικία στην οποία διαμένει ο αιτητής ή/και δικαιούχος, εφόσον η κατοικία αυτή δεν υπερβαίνει τα 300 τετραγωνικά μέτρα.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.