Το παραδοσιακό χαλλούμι, το παφίτικο τυρί, την αναρή, το γιαούρτι και το τυρί φλαούνας μας μαθαίνει να φτιάχνουμε το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.
Εξοπλισμένο συνεργείο και εξειδικευμένοι λειτουργοί μεταβαίνουν σε διάφορες περιοχές του νησιού και εκπαιδεύουν τους ενδιαφερόμενους να παρασκευάζουν τα διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα με τους παραδοσιακούς τρόπους.
Και γνωρίζουμε πως το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται είναι πολύ μεγάλο, αφού οι παραδοσιακές μέθοδοι αρέσουν στους νέους. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να παρακολουθήσουν από κοντά πώς φτιάχνεται η αναρή, το χαλλούμι, το γιαούρτι, και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς επίσης να ενημερωθούν και να ακούσουν τεχνικές συμβουλές αναφορικά με την παρασκευή τους.
Μιλώντας στον «Π» ο αρμόδιος λειτουργός στο Τμήμα Γεωργίας Πέτρος Μαυρομμάτης ανέφερε πως οι ενημερώσεις γίνονται στο πλαίσιο του προγράμματος Γεωργικών Εφαρμογών, που έχει στόχο να ενημερώνει, να συμβουλεύει, να καθοδηγεί και να εκπαιδεύει τον αγροτικό κόσμο. «Οργανωμένα σύνολα, κοινότητες, σχολεία μας στέλνουν επιστολές και ζητούν τη βοήθειά μας. Τότε μεταβαίνουμε στον χώρο τους με το συνεργείο μας και τους κάνουμε τις παρουσιάσεις», ανέφερε ο κ. Μαυρομμάτης.
Εξήγησε πως γίνονται παρουσιάσεις και στα σχολεία, εάν ζητηθεί από τη διεύθυνση του σχολείου ή από τον σύνδεσμο γονέων Οι παρουσιάσεις, πρόσθεσε ο κ. Μαυρομμάτης, αποσκοπούν στην ενημέρωση των μαθητών για τα οφέλη από την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς και στο να δοκιμάσουν οι μαθητές τα προϊόντα αυτά. Ανάλογα με τις περιπτώσεις, εξήγησε ο κ. Μαυρομμάτης, μπορεί να γίνουν εκπαιδεύσεις και συστήματα μαθητείας στα Κέντρα Γεωργικής Εκπαίδευσης, τοπικές εκπαιδεύσεις, ομαδικές δραστηριότητες (διαλέξεις, επιδείξεις και διαφωτιστικές συγκεντρώσεις), ακόμα και ατομικές επαφές.
Στόχος είναι ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής των προϊόντων να συνεχίσει να χρησιμοποιείται από άτομα που ασχολούνται είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά με την παρασκευή των συγκεκριμένων γαλακτοκομικών προϊόντων. Διότι, είναι σημαντικό να δίνεται σημασία στη διατήρηση της ποιότητάς τους σε υψηλά επίπεδα.
Εκπαιδεύσεις γίνονται και για την παρασκευή γλυκών, μαρμελάδων, κομπόστων και λικέρ, οι οποίες επίσης συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον. Διότι και τα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες, όπως και τα υπόλοιπα κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα είναι στενά συνδεδεμένα με την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομίας.
Και όμως σήμερα η παρασκευή γλυκών του κουταλιού και μαρμελάδων έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, παρόλο που πολλές γυναίκες στην ύπαιθρο συνεχίζουν την παράδοση και ασχολούνται με την παρασκευή αυτών των προϊόντων. Τα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες μπορούν να αποτελέσουν πηγή απασχόλησης και σημαντικού εισοδήματος στις αγροτικές οικογένειες. Είναι επίσης και μια παράδοση που εκτιμάται ότι πρέπει να περάσει από γενιά σε γενιά.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.