Φόρμα αναζήτησης

Κάτι αλλάζει στον τρόπο χορήγησης πολεοδομικών-οικοδομικών αδειών

Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων θα υποβληθεί στον υπουργό Εσωτερικών η πρόταση του ΕΤΕΚ, η οποία εάν γίνει αποδεκτή θα αποτελέσει το νέο απλοποιημένο πλαίσιο έκδοσης πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών.

Μετά από μία μακροχρόνια διαβούλευση που κράτησε δύο χρόνια μεταξύ του ΕΤΕΚ, του Κτηματολογίου και της Πολεοδομίας, φαίνεται πως η διαμόρφωση του πλαισίου βρίσκεται στα τελικά στάδια και θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο εντός του μήνα, με βάση τα λεγόμενα του υπουργού. Εξ όσων πληροφορείται ο «Π», αναμένεται ότι θα χρειαστούν νομοθετικές ρυθμίσεις για να μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή το νέο απλοποιημένο πλαίσιο, που, όπως είχε αποκαλύψει παλαιότερα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα μας ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, θα δίνει την ευχέρεια ακόμη και για έκδοση πολεοδομικών αδειών αυθημερόν.

Μιλώντας χθες ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής ο ΥΠΕΣ, ο οποίος κλήθηκε να τοποθετηθεί επί σειρά ζητημάτων που άπτονται της λειτουργίας του Τμήματος Πολεοδομίας αλλά και θεμάτων πολιτικής που αφορούν την ανάπτυξη, είπε πως το νέο πλαίσιο αδειοδότητης προνοεί εννέα μεγάλες αλλαγές και θα προωθεί μία νέα προσέγγιση με κατηγοριοποίηση των αναπτύξεων σε χαμηλού ρίσκου, μεσαίου και μεγάλου ρίσκου. Συμπλήρωσε ότι θα προνοεί την ευθύνη των μελετητών, όπως και πολύ πιο απλοποιημένες διαδικασίες για κάποια θέματα, ούτως ώστε να απλοποιηθεί και η ζωή όλων προς όφελος και της καθημερινότητας αλλά και της ανάπτυξης.
Όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του Κωνσταντίνου Πετρίδη, τόσο η υπό διαμόρφωση διαδικασία, όσο και το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές αναπτύξεις, αλλά και η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα συμβάλουν στον απεγκλωβισμό του Τμήματος Πολεοδομίας από τον ρόλο διεκπεραιωτή που έχει και θα ενισχύσουν τον ρόλο του στα θέματα πολιτικής.

Ο κ. Πετρίδης μίλησε και για την αλλαγή φιλοσοφίας στα νέα τοπικά σχέδια των οποίων η αναθεώρηση θα βρεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στο επίκεντρο, σημειώνοντας πως θα υπάρξει αύξηση συντελεστών στα κέντρα των πόλεων, ώστε να αντιμετωπιστεί και το μεγάλο πρόβλημα της οριζόντιας ανάπτυξης η οποία δημιουργεί κατά τρόπο ντόμινο σοβαρών προβλημάτων, όπως π.χ. το κυκλοφοριακό που επηρεάζει δυσμενώς την καθημερινότητα των πολιτών. «Θα δώσουμε μία σύγχρονη προσέγγιση, ούτως ώστε να υπάρχουν πιο φιλικές προς το ζην πόλεις», είπε.

Εξέφρασε την άποψη ότι μέσα από τα τοπικά σχέδια θα πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερες περιοχές ειδικού χαρακτήρα για να μπορέσουμε να διασώσουμε ό,τι απέμεινε από την αρχιτεκτονική ταυτότητα της Κύπρου. Μίλησε για μεγάλη πολεοδομική καταστροφή που είχε γίνει τις προηγούμενες δεκαετίες από τη δημιουργία της ΚΔ.

Έντεκα κτήρια με πάνω από 26 ορόφους 

Απαντώντας στις επικρίσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τις αναπτύξεις ψηλών κτηρίων, ο κ. Πετρίδης ανέφερε στη Βουλή πως επικρατεί λανθασμένη αντίληψη ότι δεν υπάρχει πλαίσιο αδειοδότησης. Έκανε λόγο για μύθους σε σχέση με τους πύργους, αφενός ότι δεν είναι περιβαλλοντικά φιλικά κτήρια και αφετέρου ότι οι υποδομές που διαθέτουμε (δρόμοι, αποχετευτικά συστήματα κ.λπ.) δεν τα υποστηρίζουν. Υπάρχουν θετικά, είπε, στην ανάπτυξη ψηλών κτηρίων, τα οποία δεν πρέπει να παραγνωρίζονται, σημειώνοντας πως θεωρούνται και πολύ πιο περιβαλλοντικές αναπτύξεις, φτάνει βεβαίως να γίνονται με τον σωστό τρόπο.
«Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε εδώ και καιρό παρουσιάσει το Πλαίσιο Αδειοδότησης των Ψηλών Κτηρίων. Έχει περάσει επίσης και νομοθεσία η οποία εφαρμόζεται, γίνονται περιβαλλοντικές μελέτες για κάθε αδειοδότηση, ενώ έχει επίσης ετοιμαστεί και η προκαταρκτική μελέτη που αφορά κάποια άλλα περιβαλλοντικά θέματα. Δεν λέω ότι είναι το τελειωτικό, σίγουρα στο πλαίσιο των τοπικών σχεδίων θα δούμε και πιο ολοκληρωμένα αυτό το θέμα, αλλά υπάρχει μία ολοκληρωμένη πολιτική η οποία εφαρμόζεται», σημείωσε.
Όσον αφορά στον αριθμό των ψηλών κτηρίων που έχουν αδειοδοτηθεί σε Λεμεσό, Πάφο και Λάρνακα, οι αριθμοί που δόθηκαν χθες στη Βουλή είναι οι εξής:

  • Συνολικά από 11 ορόφους και πάνω δόθηκαν 77 άδειες. Συγκεκριμένα:
  • Από 11 έως 15 ορόφους δόθηκαν 32 άδειες.
  • Από 16 έως 20 ορόφους έχουν εκδοθεί 16 άδειες.
  • Άνω των 21 ορόφων έχουν αδειοδοτηθεί 18 κτήρια.
  • Άνω των 26 ορόφων δόθηκαν 11 άδειες.
    Στη Λευκωσία, όπου πολεοδομική αρχή είναι ο δήμος της πόλης, έχουν δοθεί 2-3 άδειες.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.