POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Καμπανάκι για Οδυσσέα: Φλερτάρει με παραπομπή για ανάρμοστη συμπεριφοράΩς αυστηρή προειδοποίηση προς τον γενικό ελεγκτή θα μπορούσε να εκληφθεί η χθεσινή οργίλη αντίδραση του γεν. εισαγγελέα με την οποία κατήγγειλε προσπάθεια αποδόμησης και εκφοβισμού του από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Η θεσμική σύγκρουση δεν φαίνεται πάντως να οδεύει προς εξομάλυνση, αφού με απάντησή της προς τον γεν. εισαγγελέα η Ελεγκτική Υπηρεσία επαναλαμβάνει ότι αποτελεί συνταγματική υποχρέωσή της ο έλεγχος στο Υπ. Εσωτερικών για το πρόγραμμα κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων. Οι αναφορές του Γ. Σαββίδη σε εκτροπή και ανάρμοστη συμπεριφορά αποτελούν ακόμα ένα καμπανάκι προς τον Οδ. Μιχαηλίδη για ενδεχόμενη παραπομπή του στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Σε συνέχεια της θεσμικής κρίσης που ξέσπασε λόγω της απαίτησης του γεν. ελεγκτή για έλεγχο σε φακέλους πολιτογραφήσεων, ο Γιώργος Σαββίδης εξαπέλυσε χθες δριμεία επίθεση κατά του γεν. ελεγκτή κάνοντας λόγο για έλλειψη σεβασμού προς τον θεσμό που εκπροσωπεί. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η εργολαβική προσπάθεια του κ. Μιχαηλίδη να αποδομεί και να αμφισβητεί τους πάντες και ιδίως τον γεν. εισαγγελέα και την ερευνητική επιτροπή που διόρισε για τις πολιτογραφήσεις αποτελεί εκτροπή την οποία δεν μπορεί να δεχθεί. Ο γεν. εισαγγελέας κατηγόρησε τον γεν. ελεγκτή ότι στην ουσία υπονοεί μέσα από τις πράξεις του ότι είναι ο εις και μόνος που μπορεί να προβεί σε ανεξάρτητη έρευνα επί του θέματος των πολιτογραφήσεων.

Ανέφερε ότι απέστειλε επιστολή προς τον κ. Μιχαηλίδη με την οποία του υπέδειξε την εκτροπή στην οποία είχε υποπέσει μέσα από 37 δημόσιες τοποθετήσεις στα ΜΜΕ και τον κάλεσε να παύσει να ενεργεί κατ’ αυτόν τον ανάρμοστο τρόπο.

Ο Γ. Σαββίδης είπε ότι η προσέγγιση του γεν. ελεγκτή σαφέστατα διαφέρει πολύ από τις επικλήσεις του για ευλαβική συμμόρφωση με τις γνωμοδοτήσεις του τέως γεν. εισαγγελέα, κάτι που όπως είπε δεικνύει προκατάληψη. Τόνισε ακόμα ότι αποτελεί εκτροπή για τον Οδ. Μιχαηλίδη να συνεχίζει να καλεί το Υπ. Εσωτερικών να μην συμμορφωθεί με τη γνωμάτευση του νομικού του συμβούλου, εξομοιώνοντας την υποχρέωση μάλιστα τήρησης της νομικής συμβουλής του γεν. εισαγγελέα με «πρόσκομμα».

Γεν. Εισαγγελέας για έρευνα ΚΕΠ: Δεν μπορούσα να αυτοεξαιρεθώ – Προτίμησα τις αντιδράσεις

Καμία συγκάλυψη 

«Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε τη συγκάλυψη οποιασδήποτε υπόθεσης», διεμήνυσε ο γεν. εισαγγελέας για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με το Κυπριακό Πρόγραμμα Πολιτογραφήσεων. Υποστήριξε επίσης ότι η ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή που διορίστηκε από τον ίδιο αποτελεί το κατάλληλο όργανο καθώς δόθηκε εντολή να εξετάσει όλους τους φακέλους των πολιτογραφήσεων σε όλο τους το φάσμα, ενώ μπορεί να ελέγξει τις παραβάσεις, καλώντας πρόσωπα ενώπιόν της, πράγμα που δεν μπορεί να πράξει η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οποιαδήποτε παράλληλη έρευνα από πλευράς γεν. ελεγκτή θα συνιστούσε παρέμβαση στο έργο της ερευνητικής επιτροπής. Η έρευνα που διεξάγεται για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα από την ερευνητική επιτροπή για την περίοδο από το 2007 έως και τη 17η Αυγούστου 2020 συνιστά οιονεί δικαστική διαδικασία, και για τη διενέργεια της οποίας είναι ενδεδυμένη με ευρύτατες εξουσίες, σκοπό έχει να καταδείξει όχι μόνο κατά πόσον εφαρμόστηκαν ορθά οι σχετικές νομοθεσίες, οι όροι και οι προϋποθέσεις του ΚΕΠ, περιλαμβανομένων και των οικονομικών κριτηρίων, αλλά και το κατά πόσον προκύπτουν οποιαδήποτε στοιχεία τα οποία καταλογίζουν ευθύνες σε οποιονδήποτε εμπλεκόμενο, τόνισε ο γεν. εισαγγελέας. Ανέφερε δε ότι θα επιδιώξει να έχει συνάντηση με τον γεν. ελεγκτή για συζήτηση όλων των θεμάτων που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες των ανεξάρτητων θεσμών, πρόσκληση που έγινε αποδεκτή από την Ελ. Υπηρεσία.

Η μόνη επιλογή

Ερωτηθείς αν προκύπτει ασυμβίβαστο στη διαχείριση από πλευράς του ιδίου της υπόθεσης αφού διετέλεσε μέλος της κυβέρνησης, ο γενικός εισαγγελέας απάντησε ότι δεν θα μπορούσε να διορίσει το Υπουργικό Συμβούλιο την επιτροπή για να ελέγξει αποφάσεις που το ίδιο έλαβε. Η μόνη επιλογή ήταν ο διορισμός ερευνητικής επιτροπής από τον ίδιο, είπε.

Για την υπόθεση διερεύνησης του ντοκιμαντέρ του Al Jazeera ο γεν. εισαγγελέας συνέστησε υπομονή, σημειώνοντας ότι δεν είναι αυτοσκοπός τα πυροτεχνήματα και πως γίνεται μεθοδική δουλειά από τις ανακριτικές αρχές για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Ελεγκτική Υπηρεσία προς Γεν. Εισαγγελέα: Σας σεβόμαστε αλλά δεν συμφωνούμε με τη θέση σας

Διαφωνεί κατηγορηματικά ο ελεγκτής

Αντιπαρέρχεται το ύφος και τον τόνο των αναφορών του γεν. εισαγγελέα, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση-απάντησή της η Ελεγκτική Υπηρεσία, τονίζοντας ωστόσο ότι συνεχίζει να θεωρεί συνταγματική υποχρέωσή της, και όχι απλώς δικαίωμα, την άσκηση των εξουσιών και των αρμοδιοτήτων της χωρίς επηρεασμό.

Αναφέρει ακόμα ότι οι αρμοδιότητες της ΕΥ ασκούνται ανεξάρτητα από τα δικαιώματα άλλων ανεξάρτητων θεσμών και πολιτειακών αξιωματούχων να ασκούν τις δικές τους αρμοδιότητες αφού η Ελεγκτική Υπηρεσία είναι ανεξάρτητη και δεν βρίσκεται υπό την κηδεμονία κανενός.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι σέβεται απόλυτα τον γεν. εισαγγελέα και αναμένει να τη σεβαστεί και ο ίδιος και να αντιληφθεί ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση πλήττονται δύο εκ των οκτώ θεμελιωδών πυλώνων ανεξαρτησίας των ανώτατων ελεγκτικών ιδρυμάτων που έχουν αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ.

Σημειώνει ακόμα ότι η πρόθεση για έρευνα κοινοποιήθηκε στην κυβέρνηση από τον Ιούλιο του 2019, ενώ εξέφρασε και διαφωνία για τον ρόλο των ερευνητικών επιτροπών, σημειώνοντας ότι δεν συνιστούν δικαστικό ή πειθαρχικό σώμα, αλλά ένα καθαρά ερευνητικό σώμα.

Εκφράζεται ακόμα διαφωνία για το έργο της ερευνητικής επιτροπής επειδή τίθεται υπεράνω του έργου και των εξουσιών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και σημειώνεται ότι στην περίπτωση της έρευνας για τον Συνεργατισμό υπήρξε συνεργασία με την επιτροπή Αρέστη.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.