POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Καλά μαντάτα για τα χελωνάκια, όχι ομπρέλες στη ΛάραΑκόμη μια καλή χρονιά προμηνύεται για το Πρόγραμμα Προστασίας των Θαλασσίων Χελωνών στην Κύπρο με τους εμπειρογνώμονες να έχουν ήδη καταμετρήσει για φέτος 300 φωλιές στις προστατευόμενες περιοχές «Λάρας – Τοξεύτρας» και «Πόλις – Γιαλιά». Τον τελευταίο μήνα, πράσινες χελώνες και καρέτα καρέτα αργά το απόγευμα επιθεωρούν… ανενόχλητες -λόγω και του λιγοστού τουρισμού- τις παραλίες για να σκάψουν τις φωλιές τους. Εκεί γενούν από 80-120 αυγά με δερμάτινο περίβλημα κι έτσι δεν σπάνε καθώς πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο. Κατά την διάρκεια της γέννας εκκρίνουν από αδένες υγρό με σκοπό τον καθαρισμό των ματιών τους. Αφού σκεπάσουν πολύ προσεκτικά την φωλιά τους επιστρέφουν στη θάλασσα.

Μία θηλυκή χελώνα μπορεί να γεννήσει 2 και 3 φορές το ίδιο καλοκαίρι, αλλά θα περάσουν 2-3 χρόνια μέχρι να επιστρέψει πίσω στις αμμώδεις παραλίες μας για να ξαναγεννήσει.

Στη βάση των πιο πάνω ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί και φέτος πως εντός της προστατευόμενης περιοχής Λάρας – Τοξεύτρας από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου κάθε έτους απαγορεύεται:
– η τοποθέτηση ομπρελών, κρεβατιών, αντίσκηνων, τροχόσπιτων ή / και οποιωνδήποτε άλλων παραπηγμάτων,
– η παραμονή πάνω στην παραλία και την παραλιακή περιοχή κατά τη νύχτα, αρχίζοντας μια ώρα πριν από τη δύση του ήλιου
– το ψάρεμα με οποιονδήποτε τρόπο (δίκτυα, ψαροτούφεκο κ.λπ. εκτός με το καλάμι από ακτή)

Υπενθυμίζεται επίσης πως ολόχρονα απαγορεύεται:
– η οδήγηση οποιουδήποτε οχήματος πάνω στις παραλίες.
– το μάζεμα καβουριών από την παραλία τα οποία είναι προστατευόμενο είδος σε όλη την Κύπρο
– η ρύπανση (πέταγμα σκουπιδιών)
– το άναμμα φωτιάς (κάρβουνα κτλ)

Επίσης επισημαίνεται ότι, η διέλευση ή η αγκυροβόληση σκάφους στην περιοχή απαγορεύεται από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Οκτωβρίου. Οι κάτοχοι επαγγελματικής άδειας παράκτιας αλιείας μικρής κλίμακας εξαιρούνται της απαγόρευσης διέλευσης το Μάιο και τον Οκτώβριο εκάστου έτους.

Και εξώδικο πρόστιμο

Σημειώνεται ότι, για τις πιο πάνω παραβάσεις και τη μη συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία, βάσει του περί Αλιείας Νόμου και Κανονισμών, η Διευθύντρια του ΤΑΘΕ δύναται να επιβάλει εξώδικη ρύθμιση μέχρι και 8.543 ευρώ. Μιλώντας στο Politis.com.cy η κ. Μαρίνα Αργυρού και μετά από επισήμανσή μας ότι οι λοούμενοι αγνοούν τις σημάνσεις και ανοίγουν ομπρέλες στη Λάρα, ανέφερε πως ήδη επιτηρητής επιθεωρεί την περιοχή (από τις 20 Ιουνίου) και επισημαίνει στους λουόμενους τις πρόνοιες της νομοθεσίας. Εξήγησε πως το πρόστιμο δεν είναι αυτοσκοπός αλλά η συμμόρφωση καθώς οι ομπρέλες μπορεί να προκαλέσουν ζημιά σε φωλιές καταστρέφοντας έτσι αυγά χελώνων.

Όσοι επισκέπτονται την περιοχή της Λάρας – Τοξεύτρας, αλλά και τις υπόλοιπες παραλίες στις οποίες παρουσιάζεται φωλεοποίηση των θαλασσίων χελωνών όπως οι παραλίες στην περιοχή Πόλις-Γιαλιά του δικτύου Ν2000, προτρέπονται όπως ακολουθούν τα υπάρχοντα μονοπάτια και σκαλιά για να μην καταστρέφεται η βλάστηση στους αμμόλοφους. Επιπρόσθετα, όσοι σκάψουν στην άμμο παρακαλούνται όπως ισοπεδώσουν το συγκεκριμένο μέρος προτού αποχωρήσουν από την παραλία, για αποφυγή δημιουργίας τυχόν παγίδων για τα χελωνάκια που ξεκινούν για το μεγάλο τους ταξίδι στην ανοιχτή θάλασσα.

Το πρόγραμμα

Οι θαλάσσιες χελώνες και τα αυγά τους στην Κύπρο προστατεύονται, από το 1971 από τον περί Αλιείας Νόμο και Κανονισμούς ενώ η προστασία του βιότοπου τους, στη περιοχή Λάρας/Τοξεύτρας εξασφαλίστηκε το 1989, με διαχειριστικά μέτρα σε Κανονισμούς του ιδίου Νόμου. Στις παραλίες της Κύπρου αναπαράγονται δύο είδη θαλάσσιων χελωνών, η Πράσινη Χελώνα (Chelonia mydas) και η Καρέττα (Caretta caretta). Στην περιοχή της Μεσόγειου οι πράσινες χελώνες γεννούν σχεδόν αποκλειστικά στην Κύπρο και την Τουρκία, ενώ η Καρέττα γεννά και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Μεσογείου σε πιο μικρούς αριθμούς. Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών υλοποιεί το Πρόγραμμα Προστασίας των Θαλασσίων Χελωνών στην Κύπρο από το 1978 και το οποίο αναγνωρίζεται σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο ως ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα προστασίας βιοποικιλότητας και έχει περιληφθεί και στο τεύχος του Φεβρουαρίου 2019 του Natura 2000 Newsletter, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με σύμμαχο τη Νεολαία της περιφέρειας Πόλη Χρυσοχούς

«Είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος να βρίσκεται σύμμαχος προς το έργο που επιτελεί το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών ως προς την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος. Η παρουσία τέτοιων ειδών προτεραιότητας όπως είναι οι δύο θαλάσσιες χελώνες, Caretta caretta και Chelonia mydas αποτελεί και απόδειξη της καλής οικολογικής κατάστασης του θαλασσίου περιβάλλοντός μας» αναφέρει η κ. Αργυρού η οποία αύριο θα μεταβεί στην Πόλη Χρυσοχούς με την Επίτροπο Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου σε μια προσπάθεια να εμπλακεί η νεολαίας της περιοχής στο πρόγραμμα και στην πρόστασία των χελώνων. Αύριο συνεπώς ξεκινάνε οι εκπαιδεύσεις των νέων (και όχι μόνο) της περιοχής όσον αφορά τη βιολογία και τις ιδιαιτερότητες των χελωνών που επιλέγουν τις παραλίες τους για αναπαραγωγή. Το θεωρητικό κομμάτι της εκπαίδευσης θα γίνεται στο Οίκημα της Νεολαίας, ενώ η πρακτική θα γίνεται στις παραλίες ωοτοκίας.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.