Φόρμα αναζήτησης

Και τρίτο δίκτυο κινητής – Πλειοδότες της νέας άδειας 4G+ και 4,5G οι Cablenet και Primetel

Με «καθαρό» πλέον το φάσμα της ζώνης των 800 και 2600 MHz, το Υπ. Μεταφορών επανέρχεται, τρία χρόνια μετά την πλειοδοσία δύο αδειών κινητής τηλεφωνίας 4G(+) στη Cyta και την MTN, με τη χορήγηση μίας ακόμη άδειας ΜΝΟ (Mobile network operator). Οι δύο που θα κονταροκτυπηθούν είναι οι άλλοι μεγάλοι παίχτες της αγοράς, η Primetel και η Cablenet.

Η τιμή της άδειας ξεκινά από τα 4,2 εκατ. ευρώ. Οι προηγούμενες άδειες είχαν πληρωθεί στα 6 και 6,5 εκατ. ευρώ. Το 2016 η τρίτη άδεια είχε πλειοδοτηθεί στα 5 εκατ. ευρώ από την Cablenet – είχε ενδιαφερθεί και η Primetel αλλά είχε φύγει από τον δεύτερο γύρο – όμως λόγω των παρεμβολών που υπήρχαν τότε στις ραδιοσυχνότητες από την εκπομπή της αναλογικής τηλεόρασης των κατεχομένων, τελικά η εταιρεία αποφάσισε να αποσυρθεί. Τα πράγματα από τότε έχουν αλλάξει, όπως διαβεβαιώνει στον «Π» ο διευθυντής του Τμ. Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Γιώργος Κωμοδρόμος. Πλέον οι Τ/Κ έχουν φύγει από τις εν λόγω ζώνες, ως εκ τούτου κρίθηκε σκόπιμο να δοθεί και η τρίτη άδεια. Είναι προφανές από το ενδιαφέρον των δύο εταιρειών ότι το φάσμα και η ανάπτυξη ενός νέου ιδιόκτητου δικτύου κινητής τηλεφωνίας είναι αναγκαίο. Οι δύο εταιρείες προσφέρουν ήδη πακέτα στα οποία περιλαμβάνουν και την κινητή, λειτουργούν ωστόσο ως MVNO (Mobile Virtual Network Operator), λαμβάνουν δηλαδή χονδρικές υπηρεσίες από τους παροχείς που έχουν δικό τους δίκτυο.

Η τιμή της άδειας δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 6 εκατ. Αυτή η εκτίμηση ειδικών επί των ηλεκτρονικών επικοινωνιών στηρίζεται στα εξής επιχειρήματα: Πρώτον, τότε είχαν πληρωθεί για την τρίτη άδεια 5 εκατ. και δεύτερον, η Primetel κοστολογούσε την αξία της μόνο τόσα. Τρίτον, η δεύτερη άδεια που έλαβε η ΜΤΝ, η οποία έχει ποσοστά που αγγίζουν το 35% της αγοράς, πληρώθηκε στα 6 εκατ. ευρώ. Και τέταρτον, ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, η αγορά κορεσμένη και τα περιθώρια μικρά για διείσδυση του νέου δικτύου, εκτός και αν καταφέρει ο πάροχος να φέρει τα πάνω-κάτω σε τιμές και σε πακέτα. Να υπενθυμίσουμε επίσης το άλλο νέο δεδομένο στην αγορά επικοινωνιών, την κάθοδο στην Κύπρο μέσω του οχήματος της ΜΤΝ, της πετυχημένης και «επιθετικής» Monaco Telecom, η οποία δεν έχει ακόμη τρίξει τα δόντια. Οι νέοι χρήστες κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο του ΓΕΡΗΕΤ είναι 10- 11 χιλ. το εξάμηνο, ενώ η διείσδυση κινητής έχει φτάσει στο 139% του πληθυσμού το 2019.

Πάντως, με την εξασφάλιση του φάσματος, η μία από τις δύο εταιρείες θα μπορεί να κτίσει δικό της δίκτυο 4G+ και 4,5G στις περιοχές στις οποίες θα θεωρήσει ότι μπορεί να ανταγωνιστεί τις Cyta και ΜΤΝ. Σύμφωνα με τους όρους εκχώρησης του φάσματος, η εταιρεία που θα κερδίσει την άδεια θα πρέπει να καλύψει γεωγραφικά το 50% των ελεύθερων περιοχών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, και το 75% μέχρι τέλη 2023.

Ο δεύτερος στόχος που επιτυγχάνεται με την αδειοδότηση αφορά την προσφορά πιο γρήγορων ταχυτήτων mobile data, καθώς σύμφωνα με τα έγγραφα του διαγωνισμού η εξουσιοδοτημένη επιχείρηση υποχρεούται να προσφέρει σε όλη την επικράτεια του δικτύου της δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο με ταχύτητες τουλάχιστον 30Mbps.