Φόρμα αναζήτησης

Εν αναμονή του DNA – Διεθνώς εκτεθειμένη η Αγία Νάπα ως άντρο παρανομίας

Ενέκρινε χθες το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου το αίτημα της Αστυνομίας να εκδοθεί διάταγμα οκταήμερης κράτησης εναντίον 12 Ισραηλινών για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με υπόθεση συνωμοσίας προς διάπραξη βιασμού και βιασμού εναντίον 19χρονης Βρετανίδας, που φέρεται να διενεργήθηκε προχθές τα ξημερώματα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην Αγία Νάπα. Στο ίδιο ξενοδοχείο διέμεναν τόσο οι 12 ύποπτοι όσο και η 19χρονη Βρετανίδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η Αστυνομία στο δικαστήριο, δύο από τους υπόπτους παραδέχθηκαν προφορικά ότι ήρθαν σε σεξουαλική επαφή με τη 19χρονη, την ώρα που κάποιοι άλλοι από τους 12 βιντεοσκοπούσαν τη σκηνή. Άλλοι από τους 12 υπόπτους ισχυρίστηκαν ότι δεν βρέθηκαν ποτέ στο ίδιο δωμάτιο, ενώ ισραηλινές πηγές υπέβαλαν χθες σε ΜΜΕ της χώρας τους ότι κάποιοι από τους 12 Ισραηλινούς δεν γνωρίζονταν καν μεταξύ τους. Η 19χρονη Βρετανίδα φέρεται να εργοδοτείται στην Αγία Νάπα, όπου έφτασε φέτος το καλοκαίρι. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών είχε γνωριστεί με έναν από τους 12 Ισραηλινούς υπόπτους, διατηρώντας δεσμό μαζί του.

Οι προχθεσινές εξετάσεις ιατροδικαστή, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες δεν έγιναν από γυναίκα όσον αφορά το φερόμενο θύμα, στα σώματα των 12 υπόπτων και της 19χρονης, δεν έδειξαν οτιδήποτε ουσιαστικό για την υπόθεση. Ως εκ τούτου, οι ανακριτές περιμένουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων DNA, για να φανεί πόσοι και ποιοι από τους 12 υπόπτους ήρθαν σε σεξουαλική επαφή με τη 19χρονη. Και πάλι, όμως, ήδη από χθες, ισραηλινά ΜΜΕ υπέβαλαν ως γραμμή υπεράσπισης για τους Ισραηλινούς υπόπτους, ότι το DNA δεν θα δείξει τον βαθμό συναίνεσης. Επίσης, η Αστυνομία έλαβε υλικό από τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης του ξενοδοχείου και των γειτονικών καταστημάτων και κτηρίων, προκειμένου να ενισχύσει την έρευνα για τους Ισραηλινούς που εισήλθαν στο δωμάτιο, όπου συντελέστηκε ο κατ’ ισχυρισμόν ομαδικός βιασμός. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, μετά το περιστατικό, η κοπέλα βγήκε από το ξενοδοχείο, φωνάζοντας ότι υπέστη βιασμό. Νεαροί Βρετανοί που βρίσκονταν στην περιοχή, φέρονται να μπήκαν ακολούθως στο ξενοδοχείο και να κτύπησαν κάποιους από τους υπόπτους, προκαλώντας τους μώλωπες.

Σημειώνεται ότι οι πλείστοι από τους νεαρούς υπόπτους βρίσκονταν για διακοπές στην Κύπρο προτού υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία στο Ισραήλ, ενώ ο ένας Ισραηλινός (κάτω των 16 ετών) ήρθε στο νησί με τους γονείς του. Ο μικρότερος των 16 ετών ύποπτος ήταν και ο λόγος που η διαδικασία χθες στο δικαστήριο διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών. Στο Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου βρέθηκε χθες και ο πρόξενος της πρεσβείας του Ισραήλ στην Κύπρο, δίνοντας το στίγμα του ενδιαφέροντος του κράτους του για την υπόθεση. Ο Ισραηλινός πρόξενος δήλωσε στα κυπριακά ΜΜΕ ότι είναι σε επαφή με τους υπόπτους και με τις οικογένειές τους, και θα είναι παρών μέχρι την ολοκλήρωση της υπόθεσης. «Αναμένουμε τις τοπικές αρχές να αποφασίσουν τι θα γίνει με τους 12 νεαρούς και την υπόθεση και δεν πρόκειται να παρέμβουμε στο έργο τους» ανέφερε, αποκαλύπτοντας ότι είχε διευθετηθεί συνάντησή του με τους υπόπτους μετά το δικαστήριο. Τη διαδικασία χθες παρακολούθησαν δημοσιογράφοι από το Ισραήλ, καθώς και ο ανταποκριτής του BBC στα Ιεροσόλυμα.

Στην παρουσία των γονέων των υπόπτων

Η ακροαματική διαδικασία χθες στο Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου άρχισε με μία ώρα καθυστέρηση, λόγω του χρόνου που χρειάστηκε να μεταφερθούν όλοι οι ύποπτοι στο δικαστήριο, αφού το προηγούμενο βράδυ είχαν κρατηθεί σε διάφορους αστυνομικούς σταθμούς δύο επαρχιών. Οι 12 νεαροί ύποπτοι για βιασμό κατέβηκαν από τα αστυνομικά αυτοκίνητα καλύπτοντας τα πρόσωπά τους με τις μπλούζες τους. Με την άφιξη των νεαρών εντός της αίθουσας του δικαστηρίου, κάποιοι από αυτούς ξέσπασαν σε κλάματα αντικρίζοντας τους γονείς τους που ήταν εντός της αίθουσας. Σε κλάματα ξέσπασαν και οι γονείς.

Λόγω του ευαίσθητου θέματος και του μεγάλου ενδιαφέροντος που επιδείχθηκε από το κράτος του Ισραήλ για την υπόθεση, τα ισραηλινά ΜΜΕ ήταν σε θέση χθες να διαμορφώσουν την εικόνα για την υπό εξέλιξη έρευνα. Ενδεικτικά, Ισραηλινός δημοσιογράφος μετέφερε σε ε/κ ΜΜΕ την εντύπωση των γονέων ότι το διάταγμα οκταήμερης προσωποκράτησης είναι πολύ μεγάλο και ότι στη χώρα του, οι εξετάσεις DNA χρειάζονται μικρότερο χρόνο για να διεκπεραιωθούν.

Επί της ουσίας της υπόθεσης, δύο από τους Ισραηλινούς υποστήριξαν ότι ξυλοκοπήθηκαν από Βρετανούς μετά τον φερόμενο βιασμό στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, και αφού η Βρετανίδα εξήλθε πανικόβλητη από το συγκρότημα φωνάζοντας για όσα υπέστη. Ούτε αυτός ο ισχυρισμός επιβεβαιώθηκε προχθές από τον ιατροδικαστή που εξέτασε τους υπόπτους.

Σημειώνεται ότι το ενδιαφέρον των ισραηλινών αρχών για την υπόθεση, σύμφωνα με δηλώσεις Ισραηλινού δημοσιογράφου, σχετίζεται και με το γεγονός ότι πολλοί νεαροί Ισραηλινοί επιλέγουν την Αγία Νάπα ως τόπο διακοπών λίγο πριν να υπηρετήσουν τη στρατιωτική θητεία τους, όπως ισχύει για τους περισσότερους από τους 12 υπόπτους.

Διεθνώς εκτεθειμένη η Αγία Νάπα

Το διεθνές ενδιαφέρον, μετά από την καταγγελία για ομαδικό βιασμό 19χρονης στην Αγία Νάπα, εστιάστηκε και στις συνθήκες που επικρατούν στο τουριστικό θέρετρο. Σε χθεσινές δηλώσεις του ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Καρούσος αναφέρθηκε στο κλίμα ανομίας που επικρατεί στην πόλη ειδικά κάθε Ιούλιο. Μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, ο κ. Καρούσος απέδωσε την εμφάνιση τέτοιων περιστατικών στην πλήρη ανομία που υπάρχει σε πολλούς τομείς, οι οποίοι σχετίζονται με τον τουρισμό.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε στο διαιωνιζόμενο πρόβλημα της ηχορύπανσης, στην ανεξέλεγκτη πώληση αλκοόλ από περίπτερα, και στη μαζική διάθεση ναρκωτικών, όπως το αέριο γέλιου στους δρόμους της Αγίας Νάπας. Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, ο αριθμός των αστυνομικών που υπηρετούν στην πόλη είναι αδύνατον να αστυνομεύσει πέραν των 45.000 τουριστών που κυκλοφορούν στην Αγία Νάπα κάθε μέρα. Συνεχίζοντας, ο δήμαρχος Αγίας Νάπας προειδοποίησε πως δεν είναι απίθανο να χαθούν ζωές στο τουριστικό θέρετρο, λόγω της ανομίας που επικρατεί.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.