POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Η Επιτροπή Νικολάτου εισηγείται ανάκληση υπηκοότητας για ακόμα τρεις επενδυτές – Ο «Π» αποκαλύπτει τα ονόματα 

Ο «Π» αποκαλύπτει σήμερα ακόμα τρία ονόματα επενδυτών για τους οποίους η ερευνητική επιτροπή Νικολάτου στο ενδιάμεσο πόρισμά της εισηγείται να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποστέρησης της υπηκοότητας, για λόγους που έχουν να κάνουν με την τήρηση των όρων που τέθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο. Πρόκειται για τους όρους που αφορούν την ανέγερση των ακινήτων τα οποία θα αποτελούσαν τη «μόνιμη» κατοικία τους… Από τα στοιχεία προκύπτει ότι δεν ανεγέρθηκαν ποτέ αυτές οι κατοικίες και δεν ενημερώθηκε το Υπουργείο Οικονομικών.

Οι τρεις προτεινόμενοι

  • Zhaoyang Wei. Κινέζος υπήκοος που πολιτογραφήθηκε το 2018. Όπως αναφέρεται στην ενδιάμεση έκθεση, η πολιτογράφηση εγκρίθηκε με τον όρο ότι ο επενδυτής θα υποβάλλει στα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών κάθε χρόνο πιστοποιητικό προόδου των εργασιών ανέγερσης των ακινήτων και μετά την αποπεράτωση αυτών, πιστοποιητικό παράδοσης στον ίδιο. Μετά την πολιτογράφηση, το 2018 έστειλε βεβαίωση ότι οι εργασίες ανέγερσης των ακινήτων βρίσκονταν στη φάση ανέγερσης του σκελετού. Δεν υπάρχει παρόμοια επιστολή προόδου των εργασιών για τα έτη 2019 και 2020, κατά παράβαση του όρου πολιτογράφησης, επομένως εάν δεν υποβληθούν τα νενομισμένα πιστοποιητικά προόδου ή ολοκλήρωσης των εργασιών, η πολιτογράφηση είναι δυνατό να ανακληθεί και επομένως συστήνεται η εξέταση τέτοιου ενδεχομένου.
  • Gati Saadi Al-Jebouri. Είναι Βούλγαρος υπήκοος και πολιτογραφήθηκε στις 3 Ιουλίου 2018. Όπως αναφέρεται στην ενδιάμεση έκθεση της ερευνητικής επιτροπής, με βάση τα στοιχεία που εξετάστηκαν πληρούσε τα τυπικά κριτήρια του σχεδίου ημερ. 13/9/2016, «ωστόσο θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποστέρησης πολιτογράφησης καθότι από τα στοιχεία που υπάρχουν εντός του φακέλου και από την ενημέρωση που λήφθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών τόσο ο επενδυτής όσο και ο promoter της αίτησής του δεν έχουν μέχρι στιγμής εκπληρώσει την προϋπόθεση που έθεσε το Υπουργικό Συμβούλιο στον αιτητή να υποβάλλει στα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών κάθε χρόνο για τα επόμενα 3 χρόνια πιστοποιητικό προόδου των εργασιών ανέγερσης των ακινήτων και, μετά την αποπεράτωσή αυτών, βεβαίωση παράδοσής τους στον ίδιο. Τα 3 χρόνια συμπληρώνονται στις 20.06.2021». Πρόκειται για τον διευθύνοντα σύμβουλο της LUKOIL Mid-East Ltd την περίοδο 2017-2019. Μαζί του πολιτογραφήθηκε και η Ρωσίδα σύζυγός του Kamila Magomedova.
  • Leonardo Gonzalez Dellan. Υπήκοος Βενεζουέλας που πολιτογραφήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2019 και τέσσερις μέρες μετά (8 Ιανουαρίου 2019) μπήκε σε λίστα κυρώσεων από τις ΗΠΑ, καθώς φέρεται να ξέπλυνε 2,5 δισ. δολάρια για λογαριασμό του καθεστώτος Μαδούρο. Ήταν πρόεδρος της τράπεζας Banco Industrial de Venezuela. Όπως αναφέρεται στο πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής, «ενδεχομένως να πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποστέρησης πολιτογράφησης καθότι από τα στοιχεία που υπάρχουν εντός του φακέλου και από την ενημέρωση που λήφθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών τόσο ο επενδυτής όσο και ο promoter δεν έχουν εκπληρώσει την προϋπόθεση που έθεσε το Υπουργικό Συμβούλιο, ήτοι να υποβάλλει στα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, κάθε χρόνο, πιστοποιητικό προόδου των εργασιών ανέγερσης του ακινήτου και μετά την αποπεράτωσή του βεβαίωση παράδοσής του στον ίδιο. Συγκεκριμένα, ο πάροχος φαίνεται ότι δεν ανταποκρίθηκε στην επιστολή του Υπουργείου Οικονομικών που του εστάλη το 2019».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάποια από τα άτομα για τα οποία γίνεται εισήγηση για εξέταση ανάκλησης υπηκοότητας εμπίπτουν σε διάφορες κατηγορίες που ενδεχομένως τα καθιστούν «ακατάλληλα» για έγκριση πολιτογράφησης.

 

Χρυσά διαβατήρια: Υπό έρευνα 25 δικηγορικά γραφεία

 

Tην Παρασκευή ενώπιον της Ερευνητικής για τις Πολιτογραφήσεις ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζης

 

Διάσημοι «επενδυτές» που… μας έκαναν βούκινο διεθνώς – Ο «Π» αποκαλύπτει ακόμα 7 άτομα για τα οποία προκύπτουν σκιές

 

11 χρυσά διαβατήρια από Αρχιεπίσκοπο

 

Υποθέσεις πολιτογράφησης «επενδυτών» με ψευδή στοιχεία: Αυτοί δήλωναν ό,τι ήθελαν, εμείς κάναμε πως δεν ξέραμε

 

Οι κατάδικοι και καταζητούμενοι που πήραν χρυσά διαβατήρια – O «Π» αποκαλύπτει ονόματα

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.