Φόρμα αναζήτησης

Φινλανδική προεδρία: Αποφασισμένα τα κράτη μέλη για μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου

Τα κράτη μέλη είναι αποφασισμένα να προωθήσουν τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, παρά τις προκλήσεις και τις επιμέρους διαφωνίες, ανακοίνωσε σήμερα η Φινλανδική Προεδρία, μετά την πρώτη άτυπη συνάντηση του JHA στο Ελσίνκι. Συγκεκριμένα, οι Υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ συναντήθηκαν στο Ελσίνκι στις 18 Ιουλίου με αντικείμενο την εσωτερική ασφάλεια και τη μετανάστευση, αλλά και τον τρόπο καταπολέμησης των υβριδικών απειλών, υπό την προεδρία της  Υπουργού Εσωτερικών Maria Ohisalo και παρουσία των Επιτρόπων Αβραμόπουλου και Κινγκ.

Η πρώτη σύνοδος εργασίας της άτυπης συνάντησης των υπουργών εσωτερικών υποθέσεων επικεντρώθηκε στο μέλλον της εσωτερικής ασφάλειας. Συγκεκριμένα, οι υπουργοί εξέτασαν τρόπους ενίσχυσης της επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ αρχών επιβολής του νόμου, όπως η αστυνομία και οι συνοριοφυλακή. Η συζήτηση για το μέλλον της εσωτερικής ασφάλειας θα συνεχιστεί καθ `όλη τη διάρκεια της Φινλανδικής Προεδρίας και πέραν αυτής.

Η συζήτηση για τη μετανάστευση επικεντρώθηκε κυρίως στη συνεργασία με τρίτες χώρες, στην αποτελεσματική πολιτική επιστροφής και επαναπατρισμού και στη μεταρρύθμιση του κοινού συστήματος ασύλου της ΕΕ. Οι υπουργοί συζήτησαν επίσης τη σημασία που έχει για το μέλλον του χώρου Σένγκεν η ελεύθερη κυκλοφορία για μια δίκαιη, αποτελεσματική και ανθεκτική στην κρίση πολιτική μετανάστευσης και ασύλου.

“Σε γενικότερο επίπεδο, μια αποτελεσματική πολιτική μετανάστευσης και ασύλου αποτελεί επείγον ζήτημα για το μέλλον της ΕΕ. Οι συζητήσεις μας δείχνουν ότι τα κράτη μέλη είναι αποφασισμένα να προωθήσουν τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, παρά τις προκλήσεις. Η Προεδρία της Φινλανδίας θα ανταποκριθεί στο αίτημα των κρατών μελών να προωθήσουν τη μεταρρύθμιση αυτή με πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας “, ανέφερε η Υπουργός Ohisalo.

Ακολούθησε η συζήτηση των υπουργών εσωτερικών υποθέσεων πάνω σε ένα πλασματικό σενάριο που περιλαμβάνει υβριδικές απειλές. Η ιδέα ήταν να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των υπουργών σχετικά με τέτοιες απειλές, ιδίως από την άποψη της εσωτερικής ασφάλειας. Κατά την αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών, η εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, πράγμα που σημαίνει ότι οι απειλές αυτές τείνουν να εμφανίζονται στη διεπαφή των δύο διαστάσεων ασφάλειας.

Σκοπός της άσκησης υβριδικής απειλής ήταν να ενισχυθεί η ετοιμότητα και η ικανότητα αμοιβαίας συνδρομής των κρατών μελών της ΕΕ και να ενισχυθούν οι υφιστάμενοι μηχανισμοί συνεργασίας και συντονισμού. Ένας περαιτέρω στόχος ήταν να ενισχυθεί η ικανότητα της ΕΕ και των κρατών μελών να ανταποκρίνονται σε απειλές που σχετίζονται ειδικά με χημικά, βιολογικά και πυρηνικά υλικά .

“Είναι σημαντικό να εκτιμηθούν οι υβριδικές απειλές από την πλευρά των φορέων εσωτερικής ασφάλειας. Αν και τα ίδια τα κράτη μέλη φέρουν την πρωταρχική ευθύνη για την αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών, πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν κοινές απειλές που μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα μέσω συντονισμένης δράσης της ΕΕ. Η σημερινή συζήτηση θα συμβάλει στην ενίσχυση της ικανότητας της ΕΕ και των κρατών μελών να προετοιμαστούν και να εντείνουν την αντίδρασή τους σε υβριδικές απειλές “, ανέφερε η Maria Ohisalo.

Η άσκηση των υπουργών εσωτερικών υποθέσεων ήταν μία από μια σειρά συζητήσεων βασισμένων σε σενάρια που θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια της Φινλανδικής Προεδρίας. Οι συζητήσεις, που διεξάγονται τόσο σε υπουργικό όσο και σε ανώτερο επίπεδο αξιωματούχων, στοχεύουν στην ενίσχυση των δυνατοτήτων της ΕΕ, στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και στην ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ, ανακοίνωσε η Προεδρία.

ΚΥΠΕ

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.