Φόρμα αναζήτησης

Ευρωεκλογές: Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγώνΑ.Νεοφύτου: Η άνοδος του εθνικιστικού κόμματος πρέπει να μας προβληματίσει
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε ανάμεσα σε άλλα ότι θα πρέπει να μας προβληματίσει η άνοδος του ΕΛΑΜ:

«Το αποτέλεσμα των εκλογών εκπληρώνει τον στόχο που είχαμε θέσει ως Δημοκρατικός Συναγερμός: να παραμείνουμε η πρώτη πολιτική δύναμη και να διατηρήσουμε τις δύο έδρες στο ευρωκοινοβούλιο. Εκεί ανήκουμε και εκεί θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις μάχες μας για την Κύπρο και για την Ευρώπη.  Ο στόχος επιτεύχθηκε απέναντι σε μια πρωτοφανή ομοβροντία μηδενισμού από την αντιπολίτευση. Είναι η έκτη συνεχόμενη νίκη για το Δημοκρατικό Συναγερμό από το 2013. Δεν υπάρχει προηγούμενο στην Ευρώπη, κόμμα εξουσίας να παραμείνει πρώτη πολιτική δύναμη έχοντας να αντιμετωπίσει τις πρωτοφανείς συνθήκες που αντιμετώπισε η Κύπρος. Ταυτόχρονα όμως αναγνωρίζουμε ότι η κοινωνία έχει στείλει ένα μήνυμα όχι μόνο προς την κυβερνητική παράταξη, αλλά συνολικά στο πολιτικό σύστημα. Η άνοδος του εθνικιστικού κόμματος, ακόμη κι αν δεν εξέλεξε ευρωβουλευτή, δεν μπορεί παρά να μας προβληματίσει. Θα πρέπει να αφουγκραστούμε την κοινωνία και να αντιμετωπίσουμε τα αίτια που «γεννούν» αυτό το φαινόμενο.  Ως Δημοκρατικός Συναγερμός θα αναλύσουμε με σοβαρότητα το  εκλογικό αποτέλεσμα. Και όπου χρειάζεται θα προχωρήσουμε σε οποιεσδήποτε αλλαγές χρειαστούν».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του είπε ότι η κορυφαία προτεραιότητα μας όμως παραμένει, σε συνεργασία με την κυβέρνησή μας, να προχωρήσουμε στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Στη σημερινή εκλογή συμμετείχε και ένας σημαντικός αριθμός Τουρκοκυπρίων.

«Θεωρούμε όπως το δηλώσαμε εξαρχής, θετική τη συμμετοχή τους, διότι αποτελεί την πιο έμπρακτη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και παραγνώριση του ψευδοκράτους.
Οι εκλογές απόψε έχουν τελειώσει. Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Ο τόπος περνά μια δύσκολη περίοδο λόγω της τουρκικής επιθετικότητας. Είναι κρίσιμο αυτή τη στιγμή να πετύχουμε εθνική συνεννόηση και την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και εθνική συνεννόηση.
Θέλω να απευθύνω τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μου, στον κόσμο του Δημοκρατικού Συναγερμού, την κοινωνία των Πολιτών και όσους εργάστηκαν για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών».

Α.Κυπριανού: Αυξήσαμε τη δύναμή μας, ευχαριστούμε τους Τ/κ ψηφοφόρους
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού δήλωσε: «Ευχαριστούμε όλους τους πολίτες που βοήθησαν το ΑΚΕΛ να εκλέξει δυο ευρωβουλευτές, δίνοντας μας την ευκαιρία να αναπτύξουμε τη δύναμή μας. Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα τιμήσουμε την ψήφο. Επιμένουμε στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την απόχη δίνοντας ελπίδα για καλύτερη ζωή. Σημειώνουμε  με ανησυχία τα ποσοστά που κατέγραψε το ΕΛΑΜ, πλέον κανένας δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει, πλέον ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του».

Εξέφρασε επίσης το ευχαριστώ τους στους Τ/Κ ψηφοφόρους: «Ευχαριστούμε τους Τ/κ  ψηφοφόρους, άνοιξε ένα νέο, μεγάλο κεφάλαιο για την Κύπρο, θα παλέψουμε με τους συμπατριώτες μας σε ένα πλατύ, αντιφασιστικό μέτωπο. Ο ΔΗΣΥ κινδυνολόγησε και έσπειρε καχυποψία εναντίον των Τ/Κ ψηφοφόρων, ο ΔΗΣΥ καλείται να βγάλει τα συμπεράσματα μου από την υποχώρηση των ψηφοφόρων του. Υποσχόμαστε ότι  θα δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη που έδειξε σήμερα ο λαός».

Ν. Παπαδόπουλος: Το ΔΗΚΟ πέτυχε μια μεγάλη εκλογική νίκη
«Εκφράζω την ικανοποίηση μας γιατί απόψε το ΔΗΚΟ πέτυχε μια μεγάλη εκλογική νίκη. Το ΔΗΚΟ πέτυχε μεγάλη νίκη σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και τις βουλευτικές. Συγχαίρουμε και την ΕΔΕΚ που εξέλεξε ευρωβουλευτή. Κάποιοι μας είχαν για αδύναμους και ήθελαν να πλήξουν την κοινωνία. Ωστόσο ο περήφανος κόσμος του ΔΗΚΟ έδωσε την απάντηση του. Το ΔΗΚΟ είναι ενωμένο και είναι δυνατό. Ευχαριστώ τους υποψήφιους μας για τον έντιμο αγώνα που έδωσαν. Ευχαριστώ τα στελέχη και τα μέλη της Αλληλεγγύης που έδωσαν αγώνα. Ευχαριστώ και τους ψηφοφόρους. Συνεχίζουμε τη διεκδίκηση μας για ένα ευρωπαϊκό μέλλον, για να δοθούν λύσεις στην οικονομία και το κυπριακό. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την αποχή. Η αποχή δεν είναι λύση, ωστόσο μεγαλώνει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Θα αναλάβουμε νέες πρωτοβουλίες για να αλλάξουν όσα απομακρύνουν τους πολίτες από την πολιτική. Συνεχίζουμε κόντρα στο δίπολο των μεγάλων κομμάτων».

 Μ. Σιζόπουλος: Ώρα να προτάξουμε όσα μας ενώνουν
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε απόψε ότι δεν είναι η ώρα να προτάξουμε τα όσα μας χωρίζουν, αλλά τα όσα μας ενώνουν, και υποσχέθηκε ότι η ΕΔΕΚ μέσω της συμμετοχή της στη Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να δυναμώσει την φωνή της Κύπρου στον ευρωπαϊκό χώρο.

Τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ υποδέχθηκαν στελέχη και υποστηρικτές του κόμματος, οι οποίοι πανηγύριζαν την εκλογή, σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα που κατέχουν τα κόμματα, υποψήφιου από το ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στη δήλωσή του ο Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε τις «θερμές μου ευχαριστίες προς όλους τους ψηφοφόρους που τίμησαν με την ψήφο τους την ΕΔΕΚ. Τόσο τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ όσον και όλους αυτούς που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους και σήμερα στήριξαν αποφασιστικά τις προσπάθειες μας».

«Θέλω επίσης να  τους διαβεβαιώσω ότι την ψήφο τους θα την τιμήσουμε και θα τη σεβαστούμε», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ συνέχισε λέγοντας ότι «όπως τονίσαμε και στο προεκλογικό μας μήνυμα δεν είναι η ώρα να προτάξουμε τα όσα μας χωρίζουν, είναι η ώρα να προβάλλουμε τα όσα μας ενώνουν».

«Είναι η ώρα ενωμένοι, στη βάση ενός κοινού σχεδιασμού να προασπίσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ και να κατοχυρώσουμε τα κυριαρχικά της δικαιώματα», είπε.

Είναι η ώρα, πρόσθεσε, «ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και να διεκδικήσουμε τη λήψη πολιτικών και οικονομικών μέτρων σε βάρος της».

Διαβεβαίωσε ότι «η ΕΔΕΚ με τη συμμετοχή της στη Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου και στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια όπως έπραξε και στο παρελθόν για να δυναμώσει την φωνή της πατρίδας μας στον ευρωπαϊκό χώρο και τα θεσμικά του όργανα».

Ο κ. Σιζόπουλος ευχαρίστησε «για την άοκνες προσπάθειες που κατέβαλαν μέσα σε δύσκολες πραγματικά συνθήκες», τα μέλη της ηγεσίας του κόμματος, σημερινά και προηγούμενα, όλα τα στελέχη και όλους όσοι στήριξαν την προσπάθεια της ΕΔΕΚ.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες και βαθιά εκτίμηση εξέφρασε στους υποψήφιους και τις υποψήφιες που  «ανάλωσαν τις δυνάμεις τους, αφιέρωσαν χρόνο και μας έκαναν περήφανους τόσο με το ήθος τους όσο και με τον κοινό αλλά και με τον προσωπικό τους αγώνα».

«Όλοι μαζί ενωμένοι σαν μια γροθιά συνεχίζουμε», είπε. Σε ερώτηση τι θεωρεί πρέπει να πράξουν τα κόμματα για το μεγάλο ποσοστό αποχής απάντησε ότι «είναι πάρα πολλά που πρέπει να πράξουμε, το έχουμε πει πάρα πολλές φορές, αλλά θεωρώ ότι δεν είναι η ώρα να συζητήσουμε όλα τα υπόλοιπα». Όλα τα υπόλοιπα από αύριο, πρόσθεσε.

Κληθείς να πει τι έχει να πει για τις δημοσκοπήσεις που άφηναν την ΕΔΕΚ εκτός Ευρωβουλής απάντησε ότι «η ΕΔΕΚ είναι πάρα πολύ δυνατή για να τη γονατίσουν».

Σε ερώτηση αν υπάρχει ένδειξη ποιος υποψήφιος εξασφαλίζει την έδρα ανέφερε ότι «νομίζω ότι ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη η καταμέτρηση, οπότε θα αναμένουμε να ολοκληρωθεί». Με την ολοκλήρωση της δήλωσης του Προέδρου της ΕΔΕΚ ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί ξέσπασε σε χειροκροτήματα και πανηγύρισε φωνάζοντας συνθήματα όπως «ΕΔΕΚ. Λαός. Αντίσταση». Κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Σοσιαλισμός» και «Δεν χαρίζουμε τη Δημοκρατία σε κανένα».

Γ. Περδίκης- Γ. Λιλλήκας: «Εκλογική αποτυχία» – «Αποκαρδιωτικό το αποτέλεσμα»
Για «εκλογική αποτυχία» και «αποκαρδιωτικό αποτέλεσμα» έκαναν λόγο ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης και ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, σε σχέση με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Σε δηλώσεις τους απόψε στα γραφεία της Συμμαχίας, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αναφέρθηκαν παράλληλα στην πόλωση που παρατηρήθηκε κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά και στην αύξηση της αποχής και της εκλογικής δύναμης της ακροδεξιάς.

Συγκεκριμένα, ο κ. Περδίκης ευχαρίστησε τους πολίτες που άντεξαν στην ασφυκτική, όπως είπε, πίεση των εκβιαστικών διλλημάτων, στην πόλωση και στις σειρήνες της αποχής και της χαμένης ψήφου και στήριξαν την προσπάθεια της συνεργασίας «Συμμαχίας Οικολόγων».

«Το αποτέλεσμα δεν μας ικανοποιεί καθόλου. Πρόκειται σαφώς για μια αποτυχία εκλογική» είπε και πρόσθεσε ότι κρατάμε την καλή συνεργασία με τη Συμμαχία.

Ο κ. Περδίκης ευχαρίστησε του έξι υποψηφίους του συνδυασμού που έδωσαν την άνιση, όπως είπε, μάχη, ενώ σημείωσε ότι τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν από το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών και θα ληφθούν αποφάσεις ώστε «να παρουσιαστούμε στην επόμενη εκλογική μάχη, που θα είναι οι βουλευτικές εκλογές του 2021, πιο δυνατοί, πιο αποτελεσματικοί, πιο πειστικοί προς την κυπριακή κοινωνία».

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων αναφέρθηκε εξάλλου στην πόλωση που παρατηρήθηκε κατά την προεκλογική περίοδο, λέγοντας ότι οδήγησε «στον διπλασιασμό της εκλογικής δύναμης της ακροδεξιάς στην Κύπρο»

Ανέφερε ακόμη ότι η αύξηση της αποχής είναι επίσης ένα αρνητικό στοιχείο, λέγοντας ότι «αυτές οι καταστάσεις θα πρέπει να απασχολήσουν όλους και κυρίως τους ίδιους τους πολίτες».

«Αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι με την αποχή δεν διορθώνονται τα κακώς έχοντα σε αυτή τη χώρα. Η απόχη και η αποστασιοποίηση από την εκλογική διαδικασία ευνοεί τη συντήρηση της κατεστημένης κατάστασης» είπε. Ανέφερε ακολούθως ότι οι πολίτες που δεν είναι ικανοποιημένοι με αυτή την κατάσταση «επιτέλους πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες, να μετακινηθούν από τον καναπέ σε μια ενεργό δράση η οποία περιλαμβάνει και τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία». Έδωσε τέλος συγχαρητήρια στους νικητές της βραδιάς, ενώ ευχήθηκε να έχουν πάρει και τα κατάλληλα μηνύματα.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ευχαρίστησε τους πολίτες «οι οποίοι σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες μας εμπιστεύτηκαν και μας τίμησαν με την ψήφο τους». Ταυτόχρονα, εξέφρασε ικανοποίηση για την άψογη, όπως είπε, συνεργασία με το Κίνημα Οικολόγων «μια συνεργασία η οποία κύλησε δημιουργικά μέσα σε ένα πνεύμα αλληλοσεβασμού» και η ποία «έδειξε ότι μπορεί να έχει και προοπτικές».

Συνεχάρη με τη σειρά του τους έξι Ευρωβουλευτές που έχουν εκλεγεί και ευχήθηκε καλή δουλειά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε ακολούθως στην «δραματική αύξηση της εκλογικής δύναμης της ακροδεξιάς στον τόπο μας» η οποία όπως είπε, μπορεί να μην εξέλεξε Ευρωβουλευτή, αλλά «δείχνει ότι έχει ριζώσει στην κυπριακή κοινωνία και αν δεν μπορέσουμε οι πολιτικές δυνάμεις από κοινού, με σωστές θέσεις, διευρύνοντας τη δημοκρατία και όχι ακρωτηριάζοντας την, να την αντιμετωπίσουμε, θα δούμε πολύ αρνητικές, φοβάμαι, εξελίξεις στην πορεία».

Ευχαρίστησε επίσης τους έξι υποψήφιους Ευρωβουλευτές του συνδυασμού για τη δύσκολή, όπως είπε, μάχη και όσους εργάστηκαν για την προεκλογική εκστρατεία.

«Είναι αποκαρδιωτικό το αποτέλεσμα, σαφέστατα. Περιμέναμε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα, αυτό είναι γεγονός. Φαίνεται ότι η πόλωση δούλεψε για ακόμη μια φορά, φαίνεται ότι η οξεία αντιπαράθεση και πάλι έφερε το αποτέλεσμα της συσπείρωσης» ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ακόμη ότι η προσέγγιση τους με τη θετική ατζέντα και την υποβολή προτάσεων δεν αγκαλιάστηκε από την κοινωνία των πολιτών, ενώ «τα μπράβο και τα συγχαρητήρια που παίρναμε για το έργο μας στη Βουλή, αλλά και για τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα φαίνεται ότι δεν μεταφράστηκαν σε ψήφο τελικά». Αυτό είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει, παρατήρησε.

Είπε ότι το συνολικό αποτέλεσμα θα μελετηθεί «για να χαράξουμε την πορεία από εδώ και πέρα». Κάλεσε ακόμη τους πολίτες να προβληματιστούν, καθώς όπως είπε, πέραν της αύξησης της συμμετοχής των Τ/κ στις εκλογές «η αποχή ανάμεσα στους Ε/κ μεγάλωσε ακόμη περισσότερο από τις Ευρωεκλογές του 2014».

Ευχήθηκε τέλος οι Κύπριοι πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι «η αποχή δεν συμβάλλει στο να φέρουμε την αλλαγή, δεν συμβάλλει στο να αλλάξουν εκείνα τα οποία οι ίδιοι οι πολίτες επικρίνουν στην καθημερινότητά» και να αποφασίσουν να συμμετέχουν οι ίδιοι ενεργά «για να πάρουν την τύχη στα χέρια τους».

Μάριος Καρογιάν:  Ήρθαμε για να μείνουμε
“Ήρθαμε για να μείνουμε και για να προσφέρουμε για τον τόπο μας δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν. Σε δηλώσεις απόψε στα γραφεία του κόμματος ο κ. Καρογιάν είπε ότι αυτό που απόψε κατέγραψε το κόμμα αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία ειδικά αν κάποιος αναλογιστεί ότι η Παράταξη δημιουργήθηκε μόλις πριν από λίγους μήνες, χωρίς μέσα και μηχανισμούς και χωρίς πρόσβαση στα ΜΜΕ και με μόνη την προσωπική επαφή.

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι το ποσοστό που κατέγραψε η Παράταξη αποτελεί ένα μικρό άθλο και της επιτρέπει να συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο και να έχει πρόσβαση στα ΜΜΕ, να ακούγεται η φωνή της και να έχει παρουσία στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου.
Είπε ότι  η Παράταξη έδωσε τον αγώνα από το μηδέν και όταν όλοι τους παρουσίαζαν με μηδενικά ποσοστά, αυτό που τους έδωσε δύναμη ήταν η μεγάλη πίστη που επέδειξαν σε στόχους και αρχές.

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι το κόμμα θέλει να προσφέρει και να δώσει τον αγώνα για την Κύπρο μας και ήρθε για να μείνει. Αναφέρθηκε στο κλίμα πόλωσης και τις μάχες για την έκτη έδρα, γεγονός που δυσκόλεψε το έργο της Δημοκρατικής Παράταξης, τονίζοντας ότι η φωνή της Παράταξης θα ακούγεται και ότι από αύριο ξεκινά μια δύσκολη πορεία για ένα ισχυρό κέντρο , για την πατρίδα και τις προκλήσεις, για ενότητα και συνοχή. Ευχαρίστησε τους υποψηφίους γιατί έδωσαν τον αγώνα με ανιδιοτέλεια και κατάφεραν να υλοποιήσουν τους στόχους που τέθηκαν, όλους τους συνεργάτες και στελέχη και φίλη του Κόμματος και τους νέους και νέες γιατί πίστεψαν στο Κόμμα.”

ΕΛΑΜ: Ο αγώνας μας δεν ήταν ποτέ εκλογικός
Ο αγώνας του ΕΛΑΜ δεν ήταν εκλογικός και θα συνεχιστεί ακόμα πιο δυναμικά για το λαό και την πατρίδα, δήλωσε απόψε ο Σωτήρης Ιωάννου αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)

Σε δηλώσεις στα γραφεία του κόμματος, ο κ. Ιωάννου  ευχαρίστησε τους χιλιάδες που το ψήφισαν. Όλο το πολιτικό σύστημα, είπε, εξαπέλυσε μια πρωτοφανή πολεμική εναντίον του κινήματος μας, σημείωσε, προσθέτοντας ότι το ΕΛΑΜ, έχει αυξήσει τα ποσοστά του και την αποδοχή του από τους πολίτες, κάτι που καταγράφεται στα θετικά των σημερινών εκλογών.

«Ο αγώνας μας δεν ήταν ποτέ εκλογικός και συνεχίζεται ακόμα πιο δυναμικά για το λαό και την πατρίδα μας. Να μας αναμένετε πιο ενωμένους και πιο δυνατούς από ποτέ», κατέληξε.

 

 

 

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.