Από σήμερα τέλος €2 για ηλεκτρονικές αγορές από χώρες εκτός ΕΕ – Πώς θα υπολογίζεται στην Κύπρο

Header Image

Από σήμερα, 1η Νοεμβρίου, επιβάλλεται σε όλη την ΕΕ το Ενωσιακό Τέλος Διεκπεραίωσης €2 ανά διαφορετική κατηγορία προϊόντος σε αγορές από χώρες εκτός Ένωσης. Σε δέματα αξίας έως €150 προστίθεται στον δασμό των €3 που ισχύει από τον Ιούλιο.

Το νέο Ενωσιακό Τέλος Διεκπεραίωσης (Union Handling Fee – UHF) εφαρμόζεται από σήμερα στα αγαθά που αγοράζονται μέσω εξ αποστάσεως πωλήσεων από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ποσό ορίζεται στα €2 ανά είδος και αποσκοπεί στην κάλυψη του κόστους των τελωνειακών ελέγχων και της διαχείρισης των εισαγόμενων δεμάτων.

Η χρέωση υπολογίζεται ανά διαφορετικό τύπο ή κατηγορία προϊόντος μέσα στο δέμα και όχι ανά τεμάχιο. Έτσι, δύο πανομοιότυπα μπλουζάκια λογίζονται ως ένα είδος, ενώ ένα μπλουζάκι και ένα ζευγάρι σκουλαρίκια ως δύο. Η τελωνειακή ταξινόμηση λαμβάνει υπόψη τον κωδικό και την περιγραφή των προϊόντων.

Για αγορές αξίας έως €150, το νέο τέλος προστίθεται στον προσωρινό δασμό των €3 ανά είδος, ο οποίος εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου. Συνεπώς, δύο πανομοιότυπα προϊόντα επιβαρύνονται συνολικά με €5 σε δασμό και τέλος διεκπεραίωσης, ενώ ένα δέμα με δύο διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων με €10. Στα ποσά αυτά μπορεί να προστεθεί ΦΠΑ, αν δεν έχει ήδη καταβληθεί κατά την αγορά. Για δέματα άνω των €150, το τέλος των €2 εξακολουθεί να ισχύει, ενώ οι δασμοί υπολογίζονται με βάση τους συνήθεις συντελεστές για τα προϊόντα.

Ο καταναλωτής μπορεί να πληρώσει τις σχετικές επιβαρύνσεις κατά την ολοκλήρωση της αγοράς, εφόσον η πλατφόρμα τις εισπράττει, ή πριν από την παράδοση μέσω του ταχυδρομείου ή του μεταφορέα. Το ποιος θα αναλάβει αρχικά την πληρωμή εξαρτάται από το ποιος υποβάλλει την τελωνειακή δήλωση· η πλατφόρμα, ο πωλητής ή ο μεταφορέας μπορεί να μετακυλίσει το κόστος στον αγοραστή.

Στην περίπτωση αποστολής μέσω των Κυπριακών Ταχυδρομείων, υπάρχει και ξεχωριστό τέλος προσκόμισης στο τελωνείο, ύψους €3,50 ανά ταχυδρομικό αντικείμενο, όταν αυτό υπόκειται σε φόρους ή εισαγωγικούς δασμούς. Τα Ταχυδρομεία διευκρινίζουν ότι η χρέωση αυτή προστίθεται στις φορολογικές και τελωνειακές επιβαρύνσεις ανεξάρτητα από το αν αυτές πληρώθηκαν εκ των προτέρων. Επομένως, για ένα είδος σε δέμα έως €150, οι επιβαρύνσεις δασμού, ενωσιακού τέλους και προσκόμισης στο τελωνείο φτάνουν τα €8,50, χωρίς να υπολογίζεται τυχόν ΦΠΑ. Πρόκειται για χρέωση των Κυπριακών Ταχυδρομείων, ξεχωριστή από το νέο ενωσιακό τέλος.

Πηγές: Συμβούλιο της ΕΕ, Τμήμα Τελωνείων Κύπρου και Κυπριακά Ταχυδρομεία

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.