Φόρμα αναζήτησης

Γαλλία-Ν. Ζηλανδία: Παγκόσμια κινητοποίηση κατά της διαδικτυακής βίας 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντερν ξεκινούν κινητοποίηση κατά της βίας online απευθύνοντας από το Παρίσι σήμερα την «έκκληση του Κράισττσερτς», δύο μήνες μετά την απευθείας μετάδοση μέσω του Facebook της πολύνεκρης επίθεσης κατά των τζαμιών στην Νέα Ζηλανδία.

Το Facebook, που δέχθηκε δριμεία κριτική για το ότι καθυστέρησε να διακόψει την μετάδοση της σφαγής, οι εικόνες της οποίας διαδόθηκαν αστραπιαία στο ίντερνετ, ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα την εισαγωγή περιορισμών στην χρήση της πλατφόρμας βίντεο Live, την οποία χρησιμοποίησε ο δολοφόνος του Κράισττσερτς.

Στο εξής, οι χρήστες που έχουν ήδη παραβιάσει τους όρους χρήσης του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά αυτούς που αφορούν «τις επικίνδυνες οργανώσεις και ιδιώτες», δεν θα έχουν πρόσβαση για κάποιο χρονικό διάστημα.

Στην συνάντηση του Μεγάρου των Ηλυσίων θα είναι παρόντες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων όπως ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, ο πρόεδρος της Σενεγάλης Μάκι Σαλ, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι και οι επικεφαλής των ψηφιακών κολοσσών όπως η Google, το Facebook και το Twitter.

Κοινό μέλημα, να ζητηθεί από τις χώρες και τις μεγάλες εταιρείες του Ιντερνετ να δραστηριοποιηθούν κατά της online τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού, εξηγεί η γαλλική προεδρία.

Συμβολικά, η συνάντηση θα ξεκινήσει με ένα «karanga», ένα παραδοσιακό τραγούδι των Μαορί που θα εκφράζει τον πόνο του λαού της Νέας Ζηλανδίας για την σφαγή των 51 μουσουλμάνων στο Κράιστστσερτς στις 15 Μαρτίου.

Η τραγωδία προκάλεσε σοκ διότι σχεδιάστηκε για να γίνει viral, εξήγησε η Τζασίντα Αρντερν σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Le Monde. «Το Facebook , που χρησιμοποιήθηκε ως πλατφόρμα για την απευθείας μετάδοσή της, προσπάθησε να κατεβάσει το βίντεο. Αναμεταδόθηκε 1,5 εκατομμύριο φορές. Κατά την διάρκεια των πρώτων 24 ωρών, ανέβαινε στο YouTube κάθε δευτερόλεπτο».

Απέναντι στο φαινόμενο, «δεν μπορούμε να δράσουμε μόνοι» σε επίπεδο χώρας, επιμένει η Τζασίντα Αρντερν. «Πρέπει να δώσουμε μία παγκόσμιας εμβέλειας απάντηση σε ένα παγκόσμιας εμβέλειας δίκτυο».

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Τζασίντα Αρντερν ξεκίνησαν την «έκκληση του Κράισττσερτς», στην οποία εντάχθηκαν περί τους είκοσι ηγέτες και επικεφαλής εταιρειών, ανάμεσά τους οι πρωθυπουργοί του Καναδά Τζάστιν Τριντό, της Νορβηγίας Ερνα Σόλμπεργκ και της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ, καθώς και ο αντιπρόεδρος της Ινδονησίας Γιουσούφ Κάλα.

«Στόχος είναι να σχεδιάσουμε άξονες εργασίας για το μέλλον», κυρίως προς τους τρόπους «αντίδρασης σε περιστατικά» και «συνεργασίας» ανάμεσα σε «πλατφόρμες, κράτη, κοινωνίες των πολιτών…», σύμφωνα με την γαλλική προεδρία.

Στο μενού της G7

Η έκκληση θα είναι παρούσα στην 2η σύνοδο κορυφής «Tech for Good» που ξεκίνησε το 2018 για να βρεθούν τρόποι με τους οποίους οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλουν στο κοινό καλό, όπως στην εκπαίδευση και την υγεία. Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει προσκαλέσει σε δείπνο 180 στελέχη του ψηφιακού κόσμου, ανάμεσά τους, τους Τζακ Μα (Alibaba), Κεν Χου (Huawei), Ντάρα Χοσροσάχι (Uber), Τζίμι Γουέιλς (Wikipedia), Ερικ Λέαντρι (Qwant).

Ο Μάρκ Ζάκερμπεργκ, ο επικεφαλής της Facebook, δεν θα είναι παρών, αφού προηγήθηκε και έγινε δεκτός την Παρασκευή στο Μέγαρο των Ηλυσίων από τον πρόεδρο της Γαλλίας για να συζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης της ρητορικής του μίσους.

Αντίθετα με πολλά στελέχη της Silicon Valley, ο Μάρκ Ζάκερμπεργκ ζητεί την επέμβαση των δημοσίων αρχών στην θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου για τις μεγάλες πλατφόρμες του ίντερνετ.

Ο διάλογος αυτός διεξάγεται την στιγμή που η Γαλλία επεξεργάζεται νόμο που θα υποχρεώνει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αποσύρουν επίμαχο περιεχόμενο εντός 24 ωρών, με την επιβολή μεγάλου προστίμου. Το Παρίσι επιδιώκει την προώθηση τέτοιας νομοθεσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει «να κάνει την Γαλλία την χώρα που θα εφεύρει το ρυθμιστικό πλαίσιο» της νέας οικονομίας, «για να συμφιλιώσει την τεχνολογία με το κοινό καλό».

Υπό την οπτική αυτή, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Σεντρίκ Ο υποδέχεται σήμερα τους ομολόγους του της G7 για να συζητήσουν σχέδιο αντιμετώπισης περιεχόμενο μίσους στο ίντερνετ. Η Γαλλία θα επιδιώξει αυτό το σχέδιο να είναι έτοιμο για να εισαχθεί στο μενού της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 7 πλέον βιομηχανοποιημένων χωρών (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Ιταλία, Ιαπωνία και ΗΠΑ) τον Αύγουστο στο Μπιαρίτς.

Παράλληλα το Παρίσι φιλοξενεί το VivaTech, το μεγάλο σαλόνι των start-up, που ανοίγει αύριο στο Παρίσι και όπου αναμένονται 100.000 επισκέπτες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ