Φόρμα αναζήτησης

Ενέργεια από τα ούρα:Ο Κύπριος πίσω από την καινοτομία (βίντεο)

Η καινοτόμα τεχνολογία που ανέπτυξε ο Κύπριος επιστήμονας Γιάννης Ιερόπουλος και η ομάδα του για τροφοδοσία συσκευών με χρήση ούρων, μέσω μικροβιακών κυψελών καυσίμου – ΜΚΚ (Microbial Fuel Cells – MFCs), είχε φέτος σημαντική και πιο ενισχυμένη παρουσία στο φημισμένο Glastonbury Festival (21-25 Ιουνίου) στο οποίο συρρέουν κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες και αποτελεί πόλο έλξης για τους μουσικόφιλους σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Υπολογίζεται ότι πέρσι το Φεστιβάλ επισκέφθηκαν 135,000 άτομα.

Ο Δρ Ιερόπουλος, επικεφαλής του Κέντρου Βιοενέργειας του Μπρίστολ (Bristol BioEnergy Centre – B-BiC), που λειτουργεί σε ένα από τα πλέον υπερσύγχρονα και καινοτόμα εργαστήρια ρομποτικής στον κόσμο, το Εργαστήριο Ρομποτικής του Μπρίστολ (Bristol Robotics Laboratory – BRL) μαζί με την ομάδα του ανέπτυξαν την συγκεκριμένη τεχνολογία, η οποία πλέον δοκιμάζεται και εξελίσσεται συνεχώς κάτω από την ονομασία PEE POWER® . Το Ερευνητικό Κέντρο υπάγεται στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αγγλίας (University of the West of England).

Με τη συγκεκριμένη τεχνολογία τροφοδοτείται ενέργεια από ούρα η οποία είναι αρκετή για να φορτιστεί ένα κινητό τηλέφωνο ή για να ανάψουν τα φώτα σε ένα υποστατικό.

Στο φετινό Φεστιβάλ η ομάδα του Δρ Ιερόπουλου τοποθέτησε τουαλέτες που μπορούσαν να εξυπηρετήσουν σαράντα άτομα κάθε φορά, από τις οποίες τα ούρα συλλέγονταν και μετατρέπονταν με τη χρήση της ειδικής τεχνολογίας, σε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία για πρώτη φορά παρείχε το ρεύμα για μεγάλες οθόνες που υπήρχαν στο Φεστιβάλ και μέσω των οποίων οι επισκέπτες μπορούσαν να πάρουν διάφορες πληροφορίες.

Ο Δρ Ιερόπουλος εξήγησε πως το έργο PEE POWER παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο για πρώτη φορά υπήρξε τόσο μεγάλη ενίσχυση και προώθηση της τεχνολογίας αυτής. Τα δημόσια ουρητήρια των 40 ατόμων είναι τα μεγαλύτερα που δημιούργησε ποτέ η ομάδα στο πλαίσιο του έργου.

Η υποστήριξη του έργου έγινε κατορθωτή μετά την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου και των Διοργανωτών του Φεστιβάλ τον περασμένο Μάιο.

Όπως εξήγησε ο Δρ Ιερόπουλος, ο ίδιος και η ομάδα των ερευνητών και επιστημόνων με την οποία εργάζεται τα τελευταία χρόνια, ευελπιστούν ότι η τεχνολογία που αναπτύσσεται για τροφοδοσία συσκευών μέσω των ανθρώπινων ούρων, θα μπορέσει να βελτιώσει τη ζωή πολλών ανθρώπων που ζουν σε καταυλισμούς προσφύγων ή σε φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες, όπου ο ηλεκτρισμός και οι βασικές συνθήκες υγιεινής είναι πολυτέλεια.

Ανέφερε ότι ήταν εξαιρετικά σημαντικό για τον ίδιο και την ομάδα του το γεγονός ότι μπόρεσαν να μεταφέρουν την τεχνολογία τους έξω από το εργαστήριο και την κατέστησαν προσβάσιμη στους πολίτες. Θέλαμε να τους εξηγήσουμε, είπε, πώς η χρήση της τεχνολογίας για παραγωγή ενέργειας από οργανικά απόβλητα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως σε διάφορους τομείς.

Στο Φεστιβάλ ομάδα επιστημόνων αλλά και εθελοντές από το Κέντρο Βιοενέργειας παρείχαν την απαραίτητη πληροφόρηση στους θαμώνες και τους εξηγούσαν τι ακριβώς επιτυγχάνεται με τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Σε ώρες αιχμής τα ουρητήρια που έστησε η ομάδα του Δρ Ιερόπουλου συγκέντρωναν έως και 1,000 λίτρα ούρων τα οποία μετατρέπονταν σε ενέργεια με τη χρήση μικροβιακών κυψελών καυσίμου – ΜΚΚ (Microbial Fuel Cells – MFCs).
Μια δεύτερη μονάδα στήθηκε σε άλλο σημείο του Φεστιβάλ και παρείχε ενέργεια για φόρτιση κινητών τηλεφώνων και εσωτερικό φωτισμό.

Στο παρόν στάδιο είναι σε εξέλιξη από την ομάδα του Δρ Ιερόπουλου η εγκατάσταση της τεχνολογίας σε σχολείο στην Ουγκάντα και αναμένονται σύντομα τα πρώτα αποτελέσματα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ