Φόρμα αναζήτησης

Αξιοποίηση ερευνητικών υποδομών από επιχειρήσεις

Στην Κύπρο βρέθηκε αυτές τις μέρες οκταμελής ομάδα εμπειρογνωμόνων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πραγματοποίησε συναντήσεις με φορείς της επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας με σκοπό την αξιολόγηση των ερευνητικών εργαστηρίων που χρηματοδοτούνται από το κράτος.

Συγκεκριμένα, αξιοποιώντας στοιχεία που θα συγκεντρωθούν, οι εμπειρογνώμονες του «Μηχανισμού Στήριξης Πολιτικής του Ορίζοντα 2020», που επισκέφθηκαν την Κύπρο από τις 20-24 Μαΐου, θα ετοιμάσουν έγγραφο με εισηγήσεις προς τις αρμόδιες αρχές για την ανάπτυξη ενός σχεδίου δράσης για τη βέλτιστη αξιοποίηση των εργαστηρίων από τον ιδιωτικό τομέα στην Κύπρο και το εξωτερικό. Η μεγιστοποίηση του οφέλους για την οικονομία από τις δημόσιες επενδύσεις που έγιναν και γίνονται σε ερευνητικές υποδομές αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέτρα πολιτικής που προωθούνται στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας.

Στην Κύπρο, με πρωτοβουλία του επικεφαλής επιστήμονα Έρευνας και Καινοτομίας Κυριάκου Κόκκινου και της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔ ΕΠΣΑ), βρέθηκε μαζί με την ομάδα των εμπειρογνωμόνων και ο γενικός διευθυντής Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Eric Paquet. Η επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων πραγματοποιήθηκε μερικές μόλις ημέρες μετά την παρουσίαση στο Προεδρικό Μέγαρο του νέου “Εθνικού Πλαισίου Στρατηγικής για Έρευνα και Καινοτομία 2019-2023” από τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας δρα Φίλιππο Πατσαλή.

Η αριστεία

Μιλώντας στον «Πολίτη», η εμπειρογνώμονας Anne-Christine Ritschkoff, ανώτερη σύμβουλος σε θέματα Βιοοικονομίας και Κυκλικής Οικονομίας στο VTT Technical Research Centre στη Φινλανδία, ανέφερε ότι η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν κινητήρια δύναμη για μια βιώσιμη οικονομία και ευημερία βασισμένη στη γνώση.

«Η Επιτροπή έχει διαπιστώσει ότι το επίπεδο της ποιότητας της επιστήμης και της έρευνας του κυπριακού ακαδημαϊκού κόσμου -πανεπιστήμια και ερευνητικοί οργανισμοί- είναι εξαιρετικό καθώς πολλά από τα ιδρύματα κατατάσσονται μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο», δήλωσε η κ. Ritschkoff, σημειώνοντας πως «αυτή είναι μια καλή βάση για την καινοτομία στην Κύπρο». «Ωστόσο», πρόσθεσε, «το χρονοδιάγραμμα από τη βασική έρευνα έως την καινοτομία είναι εξαιρετικά μεγάλο».

Κατά την κ. Ritschkoff, η βέλτιστη χρήση των ερευνητικών υποδομών, η δικτύωση και η συνεργασία στην αλυσίδα της καινοτομίας, οι εστιασμένες ερευνητικές εστίες και η συστηματική μεταφορά τεχνολογίας επιταχύνουν την ανάπτυξη και την ευημερία στην Κύπρο. «Η αριστεία μπορεί και πρέπει να μεταφραστεί σε κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο. Η Κύπρος έχει ήδη αναλάβει καλές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο υπάρχει περιθώριο να γίνουν πολύ περισσότερα», είπε χαρακτηριστικά.

Διασύνδεση έρευνας

Εντυπωσιασμένη έμεινε η Επιτροπή από τα επιτεύγματα των πανεπιστημίων και των ερευνητικών ινστιτούτων στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Geert van der Vee, διευθύνοντα σύμβουλο στο Technopolis Group. Ο κ. van der Vee σημείωσε πως τα κυπριακά πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ινστιτούτα «κτίζουν μια πραγματικά ισχυρή επιστημονική φήμη, ενώ έχουν προσελκύσει και εκπαιδεύσει ικανούς ανθρώπους».

Αναφερόμενος στο νέο εθνικό πλαίσιο στρατηγικής για την έρευνα και την καινοτομία στην Κύπρο, ο κ. van der Vee είπε πως «είναι πλέον σημαντικό να υπάρχει περισσότερη έμφαση στη μεταφορά αυτών των επιστημονικών πλεονεκτημάτων σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες απ’ ό,τι σε έρευνα». «Με αυτό τον τρόπο», υπογράμμισε ο κ. van der Vee, «θα έρθουν πιο κοντά η έρευνα και ο ιδιωτικός τομέας ώστε να εργαστούν μαζί για την προώθηση της επιχειρηματικής κουλτούρας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, γεγονός αναγκαίο, λαμβάνοντας υπόψη πως η Κύπρος δεν έχει δυνατό βιομηχανικό τομέα».

Ο κ. Geert van der Vee εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συμβουλές της Επιτροπής του Μηχανισμού Στήριξης Πολιτικής, εφόσον εφαρμοστούν, θα διευκολύνουν τους ερευνητές και τους επιχειρηματίες να δημιουργήσουν ευκαιρίες ανάπτυξης για την Κύπρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε αυτό το στάδιο αυτή η προοπτική εξετάζεται για τα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, του Ινστιτούτου Κύπρου, του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών, του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης και του Τμήματος Μετεωρολογίας.