Θα μπορούσαν αν δροσίσουν δρόμους, να μειμώσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και να βελτιώσουν την ψυχική υγεία των κατοίκων τους. Παρόλα αυτά οι ευρωπαϊκές πόλεις δεν φυτέυουν περισσότερα δέντρα, όπως επισημαίνει εύστοχα σχετικό δημοσίευμα του Politico.
Καθώς η κλιματική αλλαγή προκαλεί την άνοδο της θερμοκρασίας στις πόλεις όλης της Ευρώπης, οι τοπικοί άρχοντες βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση να βρουν τρόπους να διατηρήσουν δροσερά τα αστικά τοπία. Και κορυφαίοι επιστήμονες του κλίματος λένε ότι τα δέντρα είναι μέρος της λύσης.
Η δημιουργία αστικών δασών και η αύξηση της κάλυψης των δέντρων κατά μήκος των δρόμων της πόλης θα συμβάλει στον «μετριασμό της κλιματικής αλλαγής άμεσα μέσω της αποθήκευσης άνθρακα και έμμεσα δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα ψύξης που μειώνει τη ζήτηση ενέργειας και μειώνοντας τη χρήση ενέργειας για την επεξεργασία του νερού», σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή.
Ομως, ενώ τα οφέλη από τη φύτευση περισσότερων δέντρων είναι ξεκάθαρα, οι αρχές των πόλεων και οι ειδικοί λένε ότι δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, επικαλούμενοι το υψηλό κόστος και τις κρυμμένες προκλήσεις που σχετίζονται με υποδομές, όπως χώρους στάθμευσης και υπόγεια μέσα μαζικής μεταφοράς.
Στη Λισαβόνα, για παράδειγμα, κάθε νέο δέντρο αντιπροσωπεύει μια επένδυση περίπου 2.000 ευρώ.44
Η πρόοδος στην «πρασινοποίηση» των πόλεων στην πραγματικότητα κάνει βήματα προς τα πίσω. Οι πόλεις της ΕΕ βλέπουν την κάλυψη σε δέντρα να μειώνεται διαρκώς τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τον ΟΟΣΑ. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην αστική ανάπτυξη και την επέκταση των δρόμων, αλλά και επειδή τα χιλιάδες δέντρα που φυτεύτηκαν κατά τις εκστρατείες αστικού καλλωπισμού τον 19ο και τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν οι «πράσινοι δρόμοι» ήταν στη μόδα, φτάνουν στο τέλος της ζωής τους.
Για να αναχαιτιστεί αυτό το ανησυχητικό φαινόμενο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει οι χώρες της ΕΕ να αφιερώσουν τουλάχιστον το 10% όλων των πόλεων, κωμοπόλεων και προαστίων ώστε να καλύπτονται από «αστικές φυλλωσιές» έως το 2050. Το σχέδιο νόμου θα δεσμεύει επίσης τις χώρες να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει καθαρή απώλεια αστικού πρασίνου, εξηγεί το άρθρο του Politico.
Αλλά καθώς οι πόλεις προσπαθούν να επεκτείνουν την δενδροκάλυψη για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, το κόστος της αρχικής
επένδυσης κινδυνεύει να αναβάλει τις προσπάθειές τους. Σημαντική λεπτομέρεια: Τα τελικά οφέλη υπερτερούν κατά πολύ των εξόδων.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.