Το διαστημόπλοιο DART της NASA προσέκρουσε τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Κύπρου), στον Δίμορφο, τον μικρό δορυφόρο του αστεροειδή Δίδυμου, προκειμένου να μεταβληθεί η πορεία του με τη δύναμη της κινητικής ενέργειας. Η αποστολή που βαπτίστηκε DART σηματοδοτεί την πρώτη δοκιμή της τεχνικής αυτής, ως ένα πείραμα για να διαφανεί κατά πόσον μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την υπαρξιακή απειλή για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα σε περίπτωση που παρουσιαστεί μια μέρα ο κίνδυνος να συγκρουστεί ένας αστεροειδής με τη Γη.
Για το θέμα μίλησε στον Πολίτη 107.6 & 97.6 ο Γιώργος Δανός, ακαδημαϊκός, διαστημικός επιστήμονας, μηχανικός, ιδρυτής και πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος. «Το πείραμα πέτυχε», ανέφερε, «και σήμερα το πρωί είδα φωτογραφίες που έβγαλε το διαστημόπλοιο μικροδορυφόρος LICIACube που απελευθερώθηκε από το DART λίγες ώρες πριν την πρόσκρουση και δείχνει ότι γύρω από τον αστεροειδή βρίσκεται ένας σωρός από πέτρες και σκόνη».
Τις επόμενες μέρες ή και βδομάδες η NASA θα κάνει ανάλυση όλων αυτών των δεδομένων για να μας δώσει την τελική απάντηση για το πόσο έχει μετατοπιστεί ο συγκεκριμένος αστεροειδής, πόσο έχει αλλάξει η πορεία του σε σχέση με το μητρικό του αστεροειδή και τότε θα γνωρίζουμε αν το πείραμα έχει πετύχει πλήρως τον στόχο του». Η επιτυχία του πειράματος, όπως είπε, δίνει στην ανθρωπότητα τη δυνατότητα να αποκτήσει επιτέλους διαστημική άμυνα.
Ερωτηθείς για τις πιθανότητες να χτυπήσει τη Γη ένας αστεροειδής, ο κ. Δανός ανέφερε ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ερώτημα. «Αυτή τη στιγμή», ανέφερε, «γνωρίζουμε ότι το 95% των αστεροειδών έχουν μέγεθος πάνω από 1 χιλιόμετρο. Εκείνοι που έχουν μέγεθος μικρότερο από 1 χιλιόμετρο είναι λιγότεροι και αφορούν μεγέθη των 150-200 μέτρων».
«Όταν ο αστεροειδής», είπε, «είναι κάτω των εκατό μέτρων συνήθως η ζημιά είναι πολύ μικρή και τις περισσότερες φορές μπορεί να καταστραφεί στην ατμόσφαιρα. Όταν όμως είναι 100-150 μέτρα τότε η ζημιά είναι σημαντική. Αν, δηλαδή, προσκρούσει σε κατοικημένη περιοχή, θα προκαλέσει καταστροφή σε σπίτια και απώλεια ανθρώπινων ζωών. Αν φτάσει στα 500 μέτρα τότε μπορεί να καταστρέψει μια ολόκληρη πόλη. Στο 1 χιλιόμετρο μπορεί να καταστρέψει μια ολόκληρη μικρή χώρα». Οι πιθανότητες, όπως ανέφερε, να συμβεί κάτι τέτοιο δεν είναι μεγάλες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε. «Επομένως», πρόσθεσε, «είναι πολύ σημαντικό να είμαστε πανέτοιμοι και αυτό κάνει η NASA».
Ακούστε την παρέμβαση του Γιώργου Δανού στην «Πρωινή Επιθεώρηση», που μεταδίδεται από τον Πολίτη 107.6 και 97.6:
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.