Η κακή οδοντική υγεία συνδέεται με μεταγενέστερο κίνδυνο άνοιας αποκαλύπτει νέα μελέτη. Ο αυξημένος αυτός κίνδυνος ήταν ιδιαίτερα εμφανής στους ασθενείς που είχαν χάσει μερικά ή και όλα τους τα δόντια.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η υγεία των δοντιών και των ούλων μπορεί να επηρεάσει και άλλα όργανα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Ωστόσο, η νέα μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η κακή στοματική υγεία προκαλεί άνοια, απλά υποδεικνύει την πιθανότητα σύνδεσης. Είναι πιθανό, για παράδειγμα, οι άνθρωποι που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της άνοιας, να ξεχνούν να βουρτσίσουν τα δόντια τους, με αποτέλεσμα να έχουν κακή οδοντική υγεία, εξηγούν οι επιστήμονες.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας συγκέντρωσαν δεδομένα από 47 προηγούμενες μελέτες που παρακολούθησαν τη στοματική και εγκεφαλική υγεία των εθελοντών για διάφορα χρονικά διαστήματα.
Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με κακή στοματική υγεία είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν γνωστική έκπτωση και 21% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης, ότι η απώλεια δοντιών σχετιζόταν ανεξάρτητα με τη γνωστική έκπτωση και την άνοια.
«Η περιοδοντίτιδα και η απώλεια δοντιών φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο τόσο της γνωστικής έκπτωσης όσο και της άνοιας», έγραψαν οι συγγραφείς στο σχετικό άρθρο που δημοσίευσαν στο «Journal of the American Geriatrics Society».
Πρόσθεσαν όμως, ότι τα στοιχεία που εξέτασαν είναι ακόμη περιορισμένα, οπότε είναι δύσκολο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Πολλές από τις μελέτες εξέτασαν διαφορετικές ομάδες ατόμων (ορισμένες περιλάμβαναν μόνο άτομα άνω των 65 ετών) η τα παρακολουθούσαν για διαφορετικές χρονικές περιόδους, ενώ άλλες μπορεί να είχαν μεθοδολογικά προβλήματα στο σχεδιασμό τους. Ωστόσο, οι συγγραφείς είπαν ότι η ανασκόπησή τους είναι η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.
Η ομάδα σημείωσε επίσης ότι η απώλεια των δοντιών θα μπορούσε να βλάψει τον γηράσκοντα εγκέφαλο, στερώντας τους ανθρώπους από οικείες αισθήσεις. Και είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τόσο το στόμα όσο και τον εγκέφαλο, όπως οι διατροφικές ελλείψεις.
Οι συγγραφείς επισημαίνουν επίσης ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε καλή οδοντιατρική φροντίδα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
ΠΗΓΗ: ertnews.gr, Gizmodo
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.