POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Επενδύοντας στους νέους της Κύπρου15 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ένταξη της Κύπρου ως κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσω των Ευρωπαϊκών Ταμείων, η Κύπρος έλαβε συνολικά, από το 2004 μέχρι και σήμερα, περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία επενδύθηκαν σε διάφορους τομείς για την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προκλήσεων.

Μεγάλη έμφαση δόθηκε στον τομέα της εκπαίδευσης που αποτελεί μια μακροπρόθεσμη επένδυση για το μέλλον της κάθε κοινωνίας, καθώς ποιοτική εκπαίδευση σήμερα σημαίνει καλύτεροι πολίτες αύριο. Η Κύπρος αξιοποιεί τα χρηματοδοτικά κονδύλια που δίδονται μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων, για τη στήριξη της κοινωνικής ένταξης και τη βελτίωση των επιδόσεων του συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Η επένδυση €25 εκατομμυρίων στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΔΡΑ.Σ.Ε. (Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης), που άρχισε να υλοποιείται το 2015 κα θα ολοκληρωθεί το 2023, στηρίζει μαθητές και μαθήτριες σε δημόσια σχολεία της Κύπρου που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ή βρίσκονται αντιμέτωποι με κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Στο πλαίσιο του προγράμματος, παρέχεται στους μαθητές ενισχυτική διδασκαλία στα ελληνικά, μαθηματικά, λογοτεχνία, φυσική, χημεία, βιολογία και οικονομικά, και μία σειρά από δημιουργικά προγράμματα όπως χορός, ρομποτική, σχέδιο μόδας με ανακυκλώσιμα υλικά και ψηφιδωτά.

«Πιστεύω ότι η επένδυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μάς βοηθά να διασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση για τους νέους μας», δήλωσε η Κωνσταντίνα Κοκότση, Εκπαιδεύτρια του ΔΡΑ.Σ.Ε.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε 96 νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, λύκεια και τεχνικές σχολές και απασχολεί 825 εκπαιδευτικούς και 15-20 ψυχολόγους κάθε χρόνο. Το 2017 από το πρόγραμμα επωφελήθηκαν 15,000 μαθητές και μαθήτριες ενώ το 2018 οι επωφελούμενοι ανήλθαν σε ποσοστό 14% του συνόλου του σχολικού πληθυσμού με τη συμμετοχή 96 σχολείων, που αποτελεί αριθμό ρεκόρ.

Αξίζει να σημειωθεί πως, πέρα από το ΔΡΑ.Σ.Ε., η ΕΕ έχει χρηματοδοτήσει άλλα 17 προγράμματα για νέους στην Κύπρο, στο πλαίσιο της έμπρακτης στήριξής της σε έργα που προσφέρουν πραγματικά οφέλη και κάνουν τη διαφορά σε τοπικό επίπεδο.

Τον Ιούνιο του 2018, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι για την επταετία 2021-2027, πρόκειται να ενεργοποιήσει τουλάχιστον 650 δισ. ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις σε όλη την Ευρώπη, στο πλαίσιο του προγράμματος InvestEU, με στόχο να ενισχύσει περαιτέρω τη δημιουργία θέσεων εργασίας και να στηρίξει τις επενδύσεις και την καινοτομία. Το πρόγραμμα InvestEU θα συνενώσει τα πολυάριθμα χρηματοδοτικά μέσα που διαθέτει η ΕΕ για στήριξη επενδύσεων, καθιστώντας απλούστερη, αποδοτικότερη και πιο ευέλικτη την ενωσιακή χρηματοδότηση.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το Ταμείο InvestEU που θα στηρίζει βιώσιμες υποδομές, έρευνα, καινοτομία και ψηφιοποίηση, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κοινωνικές επενδύσεις και δεξιότητες, τον Συμβουλευτικό Κόμβο του InvestEU (ΕΙΑΗ) που θα παρέχει τεχνική υποστήριξη και βοήθεια ώστε να συμβάλλει στην κατάρτιση, την ανάπτυξη, τη διάρθρωση και την υλοποίηση έργων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ικανοτήτων, και τέλος τη διαδικτυακή πύλη του InvestEU (EIPP), που θα φέρνει σε επαφή τους επενδυτές και τους φορείς υλοποίησης έργων παρέχοντας μια βάση δεδομένων η οποία θα είναι εύκολα προσβάσιμη και φιλική προς τον χρήστη. Το InvestEU σκοπεύει να ενεργοποιήσει τουλάχιστον 650 δισ. ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις σε όλη την Ευρώπη, για την επταετία 2021-2027.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις επενδύσεις της ΕΕ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://europa.eu/investeu/

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.