Φόρμα αναζήτησης

Εντείνονται οι ζυμώσεις για τις εκποιήσεις ακινήτων

ΓΡΑΦΟΥΝ: ΚΑΤΙΑ ΣΑΒΒΑ / ΑΔΑΜΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Πέραν των καθαρά πολιτικών αλλά και οικονομικών λόγων για τους οποίους η κυβέρνηση καλεί/ προειδοποιεί τη Βουλή να αποδεχθεί την αναπομπή του Προέδρου επί των δύο νομοθεσιών που αφορούν τις εκποιήσεις, πλέον έχει στη φαρέτρα της και γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα για αντισυνταγματικές πρόνοιες των νομοθετημάτων που πέρασαν κατά πλειοψηφία. Κάτι που είχε κατά νουν ο Πρόεδρος όταν ανέπεμπε τους νόμους, σημειώνοντας στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ημερ. 19/7/2019 ότι θα προωθούσε στο Σώμα και πρόσθετους λόγους αναπομπής «εφόσον υφίστανται».

Η γνωμάτευση του γεν. εισαγγελέα, το περιεχόμενο της οποίας θα γνωστοποιηθεί διά νέας επιστολής του Προέδρου σήμερα στο νομοθετικό σώμα «τσιμεντώνει» την αναπομπή και λύνει τα χέρια του Νίκο Αναστασιάδη, σε περίπτωση μη αποδοχής της από την ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα να προβεί σε αναφορά στο Ανώτατο ή Διοικητικό Δικαστήριο. Σε μια τέτοια εξέλιξη και μέχρι να αποφανθεί το δικαστήριο για το κατά πόσο οι δύο νόμοι είναι αντισυνταγματικοί, οι νομοθεσίες ως τροποποιήθηκαν δεν θα ισχύουν και το νομοθετικό πλαίσιο θα παραμείνει ως έχει σήμερα.

Των πιο πάνω λεχθέντων πηγή του Προεδρικού σημείωσε στον «Π» πως η κυβέρνηση επιθυμεί να μπει ένα τέρμα στην αβεβαιότητα με την αποδοχή της αναπομπής καθώς σε διαφορετική περίπτωση και μέχρι την εκδίκαση της αναφοράς θα δημιουργούνται προβλήματα που ήδη έχουν αρχίσει, όπως η διστακτικότητα και η άρνηση δανειοληπτών να προβούν σε αναδιάρθρωση εν αναμονή των νέων ρυθμίσεων. Από την άλλη βουλευτές της αντιπολίτευσης διαμηνύουν πως η γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα δεν δεσμεύσει τη Βουλή που όπως και η κυβέρνηση πορεύεται σε μείζονα ζητήματα καθαρά πολιτικά.

Στην Επ. Οικονομικών

Σημειώνεται πως ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2019 και ο περί της Αναστολής των Διαδικασιών Εκποίησης Ενυπόθηκων Ακινήτων (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμος του 2019 μετά την αναπομπή τους από τον Πρόεδρο θα εξεταστούν εκ νέου από την Επιτροπή Οικονομικών την ερχόμενη Δευτέρα στις 8:30 π.μ., δύο ώρες πριν κληθεί να αποφασίσει η ολομέλεια αν αποδέχεται την αναπομπή τους ή όχι. Στην Επιτροπή Οικονομικών κλήθηκαν για να παραστούν τόσο ο ΥΠΟΙΚ ο οποίος θα επαναλάβει τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι δεν πρέπει να ισχύσουν οι τροπολογίες -«και ας αναλάβει η Βουλή τις ευθύνες της αν θεωρεί ότι κινδυνολογούμε» είχε δηλώσει στον «Π» προ ημερών- όσο και ο γενικός εισαγγελέας ο οποίος θα εξηγήσει τα θέματα αντισυνταγματικότητας που προκύπτουν.

Ρυθμιστής το ΔΗΚΟ με εσωτερικές διαφωνίες

Το ΔΗΚΟ εκτιμάται πως θα είναι για μια ακόμα φορά ρυθμιστής των εξελίξεων όσον αφορά το θέμα των εκποιήσεων αφού οι ψήφοι του κόμματος την ερχόμενη Δευτέρα μάλλον θα κρίνουν την τύχη της προεδρικής αναπομπής. Κι αυτό γιατί οι βουλευτές των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης αναμένεται να απορρίψουν τις αναπομπές του Προέδρου για τις εκποιήσεις. Για την ώρα, πάντως, υπάρχει έντονος προβληματισμός στις τάξεις του ΔΗΚΟ. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Π», τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές του κόμματος είναι αποφασισμένοι να μην αποδεχτούν την αναπομπή του Προέδρου. Προτάσσοντας ως επιχείρημα πως η αναπομπή γίνεται και επί πρότασης που προέρχεται από το ΔΗΚΟ –αν και ο πρόεδρος του κόμματος παραδέχθηκε πως η συζήτησή της δεν είχε ολοκληρωθεί– αλλά και την ανάγκη προστασίας δανειοληπτών. Για το θέμα, πάντως, δεν έχει οριστεί συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής του κόμματος ή οποιαδήποτε άλλη συζήτηση στα συλλογικά όργανα του ΔΗΚΟ και όπως πληροφορούμαστε τελικές αποφάσεις από την κοινοβουλευτική ομάδα θα ληφθούν τη Δευτέρα μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και πριν τη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής. Νωρίτερα πάντως χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο υποστήριξε ότι τα συλλογικά όργανα του κόμματος έχουν μελετήσει τα σημεία που θίγει στην αναπομπή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τις επόμενες μέρες θα συνέλθει η εκτελεστική ομάδα του κόμματος για να πάρει αποφάσεις.

Για το θέμα αξίζει να σημειωθεί πως τόσο ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ όσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είχαν ταχθεί υπέρ της αναβολής της συζήτησης της πρότασης που άλλαξε το πλαίσιο εκποιήσεων, μέχρι και τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να ετοιμαστούν και σχετικές εισηγήσεις του Χρηματοοικονομικού επιτρόπου. Ωστόσο, μετά από παρέμβαση για το θέμα του προέδρου του ΔΗΣΥ στην ολομέλεια της Βουλής στις 12 Ιουλίου, o οποίος τάχθηκε κατά της αναβολής της συζήτησης προκειμένου να φανεί η υπευθυνότητα όλων, το ΔΗΚΟ δεν είχε άλλη επιλογή παρά να απορρίψει κι αυτό το αίτημα για αναβολή που υπήρξε από τον πρόεδρο της Βουλής αλλά και να υπερψηφίσει τις αλλαγές τις οποίες εξάλλου το ίδιο πρότεινε.

Το ΑΚΕΛ δεν αποδέχεται την αναπομπή

Το ΑΚΕΛ άσκησε χθες σφοδρή κριτική για το θέμα των εκποιήσεων στην κυβέρνηση ανακοινώνοντας τη θέση του για απόρριψη των προεδρικών αναπομπών και επαναλαμβάνοντας την άποψή του πως το σχέδιο «Εστία» θα επιβραβεύσει τους κακοπληρωτές χωρίς να προσφέρει οποιαδήποτε προστασία στην κύρια κατοικία για όσους την έχουν ανάγκη. «Δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έσπευδε να αναπέμψει τους νόμους που ψήφισε η Βουλή για τις εκποιήσεις. Δικαίωμά του!», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου. Ο ίδιος υποστήριξε πως παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις και δεσμεύσεις της κυβέρνησης -κυρίως πριν από εκλογικές αναμετρήσεις- «οι κυβερνώντες σχεδόν τίποτα δεν έχουν κάνει για την προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης, τίποτα δεν έχουν κάνει για να βελτιώσουν την ικανότητα των δανειοληπτών να μπουν σε βιώσιμη αναδιάρθρωση, τίποτα δεν έχουν κάνει για να προστατεύσουν εκείνους τους δανειολήπτες που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν το σχέδιο ’Εστία’, το οποίο -πέρα από το γεγονός ότι έγινε αργοπορημένα- έχει λάθος προσανατολισμό». «Προφανώς, οι κυβερνώντες δεν ενδιαφέρονται για όλους αυτούς. Τους αφήνει εκτεθειμένους χωρίς καμία προστασία. Αυτό αποδεικνύει η όλη συμπεριφορά τους. Οι κυβερνώντες δεν έχουν αφήσει καμία επιλογή. Οι συγκεκριμένες αναπομπές για τις εκποιήσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές», ανέφερε ο κ. Στεφάνου.

Στο ΑΚΕΛ απάντησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως η ανακοίνωση του κόμματος της αντιπολίτευσης «αγνοεί σημαντικότατες σχετικές παραμέτρους». « Ότι, για παράδειγμα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις είχαν επιμείνει στην ανάγκη ενός δημόσιου φορέα για να συμβάλει στην προστασία της κατοικίας σε περίπτωση που αυτή ήταν υποθηκευμένη σε προβληματικό δάνειο και ότι η κυβέρνηση έχει όντως δημιουργήσει το σχέδιο ’Εστία’, στο οποίο όμως η εσπευσμένη νομοθετική παρέμβαση δεν άφησε τον χρόνο να λειτουργήσει και να δοκιμαστεί στην πράξη», αναφέρει ο Πρόδρομος Προδρόμου. «Όπως ακόμα παραβλέπουν το γεγονός ότι, όπως αναφέρει στην επιστολή του προς τη Βουλή ο Πρόεδρος, υφίστανται και λόγοι συνταγματικής τάξης για την αναπομπή, για τους οποίους ακολουθεί σχετική γνωμοδότηση του γενικού εισαγγελέα. Κυρίως, όμως, η δηκτική κριτική που ασκεί το ΑΚΕΛ παραγνωρίζει τις παράπλευρες συνέπειες και τους ενδεχόμενους κινδύνους για τη σταθερότητα που επιφέρει μια τέτοια ρύθμιση», προσθέτει εκφράζοντας την πεποίθηση πως η Βουλή πρέπει να επανεξετάσει με ψυχραιμία και προσμετρώντας όλους τους σχετικούς παράγοντες το θέμα, δίνοντας και τον απαιτούμενο χρόνο για να επανεκτιμηθούν τα δεδομένα μετά την εφαρμογή της σχετικής θεσπισμένης προστασίας.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.