POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Εμβόλιο γρίπης Ά: Απαντά στις επικρίσεις και κάνει λόγο για παραπληροφόρηση το Υπουργείο ΥγείαςΜετά από πρωινές δηλώσεις του Προέδρου της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου στην εκπομπή Πρωινό Δρομολόγιο του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, αναφορικά με το θέμα της διάθεσης και της επάρκειας των εμβολίων για τη Γρίπη Α, και επειδή παρατηρείται τις τελευταίες μέρες μια προσπάθεια για παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης με διάφορες παρεμβάσεις στα ΜΜΕ, το Υπουργείο Υγείας για τελευταία φορά επισημαίνει τα πιο κάτω:

1. Οι ποσότητες και η κάλυψη των πληθυσμιακών αναγκών δεν έχουν καθοριστεί από το Υπουργείο Υγείας, αλλά από την Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών, στην οποία η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου μπορεί να εκφέρει τις θέσεις της, εφόσον συμμετέχει με εκπρόσωπό της. Τούτο λεχθέντος, όπως θα έπρεπε να γνωρίζει ο Πρόεδρος της ΠΕΚ, η εισήγηση της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών ήταν να παραγγελθούν 80,000 εμβόλια, όπως ήταν και η ποσότητα που χρησιμοποιήθηκε το 2019. Ωστόσο, το Υπουργείο προχώρησε σε παραγγελία για 100,000 εμβολίων με πρόνοια για παραγγελία επιπλέον 35,000 εμβολίων εάν παρίστατο ανάγκη τον Ιανουάριο 2020. Εν ολίγοις, εάν ακολουθούνταν κατά γράμμα οι εισηγήσεις της Επιτροπής, που μετέχει και η ΠΕΚ, θα είχαμε στη διάθεση μας μόνο 80,000 εμβόλια αντί 135,000.

Εξαφανίστηκαν τα εμβόλια γρίπης από τα φαρμακεία – οι πολίτες τα ζητούν αγωνιωδώς

2. Λόγω της ανάγκης που προέκυψε εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού, το Υπουργείο Υγείας αξιοποίησε το δικαίωμα για παραγγελία επιπλέον 35,000 εμβολίων και καταβάλλονται συνεχώς προσπάθειες να εξασφαλιστούν περισσότερες δόσεις εμβολίων για κάλυψη μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού. Ωστόσο, όπως θα έπρεπε να είναι κατανοητό, αυτό δεν είναι εφικτό λόγω της παγκόσμιας έλλειψης που παρατηρείται. Σε ό,τι δε αφορά στο γεγονός ότι τα εμβόλια παραλαμβάνονται τμηματικά, επισημαίνεται ότι καμία χώρα παγκόσμια δεν έχει παραλάβει ολόκληρη την ποσότητα σε μια παρτίδα, εξαιτίας ακριβώς των ελλείψεων, αλλά και της προσπάθειας να διασφαλιστεί η σταδιακή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού σε όλες τις χώρες.

3. Σε ό,τι αφορά στην αναφορά που επαναλαμβάνεται από τον Πρόεδρο της ΠΕΚ ότι ο εμβολιασμός δεν θα έπρεπε να πραγματοποιείται από τους Προσωπικούς Ιατρούς, αλλά στα Κέντρα Εμβολιασμού όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, μη αναφερόμενος φυσικά στο γεγονός ότι δεν υπήρχε Γενικό Σύστημα Υγείας ούτε ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού, σημειώνεται μόνο ότι ο ρόλος του Προσωπικού Ιατρού είναι να γνωρίζει την κλινική κατάσταση των δικαιούχων του και μέσω της διαπροσωπικής σχέσης που αναπτύσσει μαζί τους να μπορεί να αξιολογήσει την ανάγκη ή όχι άμεσου εμβολιασμού.

Καταληκτικά, το ζήτημα του τρόπου εμβολιασμού για τη Γρίπη Α, καθώς και του τρόπου διάθεσης των εμβολίων, έχει πολλάκις και εξαντλητικά συζητηθεί και σε επίπεδο Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων, αλλά και δημόσια. Το Υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι η συνεχής επαναφορά του θέματος είναι άνευ περιεχομένου και δεν προτίθεται να επανέλθει στο μέλλον.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.