Φόρμα αναζήτησης

Εμπιστοσύνη στην Κύπρο από τις αγορές

Ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκε η διπλή έξοδος στις αγορές, με την έκδοση 5ετούς και 30ετούς ομολόγου από την Κύπρο, το πρώτο ομόλογο τόσο μεγάλης χρονικής διάρκειας που εκδίδει η χώρα, στέλνει ένα διπλό μήνυμα:

Πρώτον, οι διεθνείς επενδυτές αναγνωρίζουν την πρόοδο της Κύπρου μετά το σοκ της τραπεζικής κρίσης του 2013. Για τo 5ετές ομόλογο προσφέρθηκαν 4,8 δισ, ευρώ (κάλυψη κατά 9,6 φορές) με τη χώρα να αντλεί 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 0,625% και για το 30ετές προσφέρθηκαν 6,3 δισ. ευρώ (κάλυψη κατά 8,4 φορές με επιτόκιο 2,75%) και αντλήθηκαν 750 εκατ. ευρώ.

«Η ζήτηση για το 30ετές ομόλογο μίας χώρας, που χρειάστηκε τη βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ μόλις πριν από πέντε χρόνια, είναι αξιοσημείωτη και είναι ενδεικτική τόσο για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας και αγοράς ομολόγων όσο και των προοπτικών της ίδιας της Κύπρου», ανέφεραν στο Reuters διαχειριστές χρέους.

«Αποτελεί μία έκφανση του σημερινού περιβάλλοντος και δείχνει επίσης πόσο πολύ έχει προχωρήσει η Κύπρος από τις ημέρες της κρίσης», δήλωσε στο πρακτορείο ένας από τους τραπεζίτες που διαχειρίστηκαν την πώληση.

Η ζήτηση για τα κυπριακά ομόλογα είναι μία ακόμα ένδειξη της «δραματικής» ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας μετά από τη δημοσιονομική και οικονομική κρίση προ εξαετίας, σχολίασαν οι «Financial Times».

Δεύτερον, η άνεση με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία μάζεψε 1,25 δισ. ευρώ (ποσό σημαντικό για την Κύπρο, αλλά «αστείο» για την παγκόσμια αγορά κεφαλαίων) αποτελεί και μια απτή απόδειξη της αποτελεσματικότητας της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«H πρώτη έκδοση από την Κύπρο υπερκαλύφθηκε με την υψηλή ζήτηση για τίτλους τόσο μεγάλης διάρκειας να δείχνει πόσο πολύ έχει προσαρμοστεί η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων στις προσδοκίες για συνέχιση των χαμηλών επιτοκίων και των μέτρων στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες», σχολιάζει το Reuters.

Αρκετές άλλες χώρες της ευρωζώνης έχουν πουλήσει πολύ μακροχρόνιο χρέος τα τελευταία χρόνια, με τη μέση ωρίμανση των κρατικών ομολόγων της να ανέρχεται τώρα σχεδόν στα 7,4 χρόνια που είναι επίπεδο-ρεκόρ.

Η έκδοση
Από τα πρώτα λεπτά που ξεκίνησε χθες το πρωί η προώθηση της έκδοσης 5ετούς και 30ετούς ομολόγου, φάνηκε ότι η ζήτηση θα είναι υψηλή.

Οι αυξημένες προσφορές είχαν ως αποτέλεσμα την πίεση στις αποδόσεις. Το επιτόκιο του 5ετούς έκλεισε στο 0,625%, με απόδοση 0,673% (mid swap + 60 μονάδες βάσεις), ενώ η αρχική καθοδήγηση ήταν στο 0,70%, ενώ το επιτόκιο του 30ετούς περιορίστηκε στο 2,75%, με απόδοση 2,873% (mid swap + 175 bps) από την αρχική καθοδήγηση του 2,98%.

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος είχε βγει στις αγορές και τον Φεβρουάριο, αντλώντας 1 δισ. ευρώ με την έκδοση 15ετούς ομολόγου με επιτόκιο 2,75%.

Το μέσο σταθμικό κόστος των δύο εκδόσεων είναι 1,98%, που σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός εξοικονομεί 0,5% από τους τόκους της εξυπηρέτησης του δανείου από τη Ρωσία.

Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών ήταν η άντληση ποσού μέχρι 1,3 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την πρόωρη αποπληρωμή του υπόλοιπου του διακρατικού δανείου των 2,5 δισ. ευρώ που ελήφθη το 2011 από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Το υπόλοιπο ανέρχεται σε 1,57 δισ. ευρώ.

Οι αποδόσεις
Η υπερπροσφορά κεφαλαίων για την Κύπρο είχε θετική επίδραση και στα υπόλοιπα διεθνή ομόλογα.

Ειδικότερα, οι αποδόσεις των κυπριακών 10ετών ομολόγων είχαν αυξηθεί νωρίς χθες στο 1,61%, που είναι υψηλό επίπεδο ενός μηνός, αλλά καθώς οι λεπτομέρειες σχετικά με τη ζήτηση της έκδοσης γίνονταν γνωστές, η απόδοση υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης (σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο) στο 1,52%, λόγω της ψήφου εμπιστοσύνης των επενδυτών. Αντίστοιχα, η απόδοση του έως τώρα μεγαλύτερης διάρκειας 15ετούς κυπριακού ομολόγου είχε αυξηθεί στο 2,277%, που είναι υψηλό τριών εβδομάδων, πριν μειωθεί κατά έξι μονάδες βάσης στο 2,19%. Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης με υψηλότερο αξιόχρεο υποχωρούσαν κατά περίπου 2 μονάδες βάσης μετά την περαιτέρω μείωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία, που κατέγραψε το ινστιτούτο Ifo, η οποία αποδόθηκε από οικονομολόγο του ινστιτούτου εν μέρει στην αναβολή του Brexit.

Διασφαλίζεται η εξυπηρέτηση του χρέους
Η διπλή έκδοση ενισχύει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, τη βιωσιμότητα ουσιαστικά των δημοσίων οικονομικών της χώρας με έναν συνδυασμό νέου δανεισμού χαμηλού κόστους, αλλά και νέου δανεισμού πολύ μακράς διάρκειας που ακριβώς διευκολύνει απόλυτα τη διαχείριση του δημοσίου χρέους, ήταν το πρώτο σχόλιο του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, σε δηλώσεις του την ώρα που το βιβλίο προσφορών ήταν ανοιχτό.

«Διεθνώς έχει σχηματιστεί μια πολύ θετική εικόνα για την οικονομία της χώρας μας. Αυτό αντικατοπτρίζεται από τις αναβαθμίσεις που πετύχαμε το τελευταίο διάστημα και από το εξαιρετικά θετικό αντίκρισμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Γεωργιάδης.

Παράλληλα απέρριψε κάθε πολιτική σκοπιμότητα πίσω από την απόφαση για την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου από τη Ρωσία.Μάλιστα ευχαρίστησε τη ρωσική κυβέρνηση που πρόθυμα παραχώρησε τότε εκείνο το δάνειο.

«Δεν υπήρχε καμιά επιρροή μέσα από την παραχώρηση ενός δανείου και γι’ αυτό δεν είχα κανένα δισταγμό να επαναλάβω την ευγνωμοσύνη μου προς τη ρωσική κυβέρνηση», προσθέτοντας πως ο ίδιος δεν θεωρεί «πως υπήρξε κανένα πολιτικό αντάλλαγμα όταν τότε επί προηγούμενης κυβέρνησης είχε αναληφθεί εκείνο το δάνειο (…) «Και σήμερα στην πράξη επιβεβαιώνεται, μπορούμε να βασιζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις», σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης για να σημειώσει ότι η μοναδική πολιτική σκοπιμότητα αφορά την εξυγίανση και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών.
«Είναι κορυφαίος πολιτικός στόχος η πλήρης εξυγίανση, η ενδυνάμωση και η εξασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών. Μέσα από αυτές τις πολιτικές πρωτοβουλίες εξασφαλίζουμε συγκεκριμένο και χειροπιαστό οικονομικό όφελος. Αυτή ήταν η επιδίωξη, μία επιδίωξη, η οποία φαίνεται να επιτυγχάνεται», πρόσθεσε.