Φόρμα αναζήτησης

Tουρκικός Τύπος: Θύμωσε τους Έλληνες η φωτογραφία Ερντογάν με χάρτη Γαλάζιας Πατρίδας

“Θύμωσε τους Έλληνες η φωτογραφία του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν μπροστά από τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας”, γράφει ο τουρκικός Τύπος, σχολιάζοντας ότι ο ελληνικός Τύπος αντιλήφθηκε λάθος το θέμα που αφορά πάγια θέση της Τουρκίας στο θέμα της ΑΟΖ και αποτελεί βασική της διαφορά με την Ελλάδα.

Η φωτογραφία λήφθηκε κατά την τελετή παράδοσης διπλωμάτων στην στρατιωτική σχολή του Εθνικού Πανεπιστημίου Άμυνας στην Τούζλα την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν υπέγραφε το βιβλίο επισκεπτών.

Πίσω του ακριβώς είχε τοποθετηθεί ένας τεράστιος χάρτης υπό τον τίτλο “Τουρκία – Γαλάζια Πατρίδα” ο οποίος κυκλοφορεί εδώ και αρκετό καιρό στην Τουρκία από τότε που ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ εισήγαγε τον όρο Γαλάζια Πατρίδα.

Ο ίδιος χάρτης δημοσιεύεται άλλωστε και στο βιβλίο του αντιναύαρχου Τζιχάτ Γιαϊτζί με τίτλο “Η έννοια της ΑΟΖ” που εκδόθηκε τον Μάιο του 2019. Πάγια θέση της Τουρκίας είναι ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου. Η Τουρκία διεκδικεί – στις περιοχές που αποκαλεί Γαλάζια Πατρίδα – δικαιώματα εκμετάλλευσης του φυσικού θαλάσσιου πλούτου.

KYΠΕ