POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Στήριξαν μεν, αλλά…: Η Άγκυρα συνεχίζει να ασκεί επιρροή σε συγκεκριμένα Κ-Μ της ΕΕΤη στήριξη των ΥΠΕΞ στην Αθήνα μετέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ σε δήλωση που έκανε μετά το έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. H 27 Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ συζήτησαν τις τουρκικές ενέργειες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και αποφάσισαν η συζήτηση να συνεχιστεί στο Βερολίνο κατά το άτυπο συμβούλιο στις 27-28 Αυγούστου. Ο Ζοζέπ Μπορέλ αναμένεται να παρουσιάσει εκεί option paper το οποίο θα αφορά περαιτέρω μέτρα που ενδεχομένως να μπορούν να ληφθούν αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις. Πηγές αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας έκανε λόγο για οριοθέτηση στη βάση του δικαίου της θάλασσας ή μέσω προσφυγής στη Χάγη, ενώ διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε να είναι παρών στην επόμενη άτυπη συνάντηση στο Βερολίνο και εισέπραξε αρνητική απάντηση από τον Ζοζέπ Μπορέλ. Ενδεικτικό πάντως του κλίματος που επικράτησε στην τηλεδιάσκεψη είναι το γεγονός πως η Αθήνα ετοίμασε προσχέδιο για κοινή δήλωση των 27, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν υιοθετήθηκε (κυρίως λόγω ενστάσεων της Γερμανίας), με αποτέλεσμα να κάνει τελικά δήλωση ο Μπορέλ μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης.

Άλλωστε το Βερολίνο, που διατηρεί θέση-κλειδί στη στάση της ΕΕ όπως επίσης και μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, διεμήνυσε χθες πως η ένταση μεταξύ των δύο χωρών στο πεδίο των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ανησυχητική, όμως κάλεσε τις δύο χώρες να συνομιλήσουν απευθείας, έτσι ώστε να επέλθει αποκλιμάκωση. Η τοποθέτηση αυτή αφήνει ανοιχτό τον δρόμο για διενέργεια διαλόγου, ωστόσο δεν περιορίζει το περιεχόμενο αυτού, καθώς οι έρευνες για υδρογονάνθρακες αποτελούν ένα ευρύ πεδίο διαβουλεύσεων.

Το «αγκάθι»

Η Άγκυρα χρησιμοποιεί τις τελευταίες μέρες ένα επιχείρημα το οποίο φαίνεται να βρίσκει εν μέρει απήχηση ανάμεσα σε συγκεκριμένες χώρες της ΕΕ και αναγκάζει την Αθήνα να απαντά με δηλώσεις του ΥΠΕΞ αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το επιχείρημα αυτό δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι η Ελλάδα, όπως υποστηρίζει η τουρκική διπλωματία σε κάθε επαφή με κράτη, «αποφάσισε να συνάψει συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο μία μόλις μέρα πριν από την επίσημη ανακοίνωση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας». Το επιχείρημα που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι αξιωματούχοι είναι πως η Άγκυρα ήταν έτοιμη για διάλογο, ωστόσο αυτή η κίνηση της Αθήνας τορπιλίζει τις προσπάθειες. Άλλωστε χθες τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Τσαβούσογλου διεμήνυσαν σε επαφές τους πως δεν επιδιώκουν εντάσεις με την Αθήνα και πως αυτές πυροδοτούνται από τη στάση της Ελλάδας, ενώ η Τουρκία αναμένει για διάλογο, όπως ισχυρίζονται.

Από την πλευρά της, η Αθήνα απαντά πως η απόσυρση από τον διάλογο από πλευράς Άγκυρας δεν δικαιολογείται και πως η θέση ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο είναι προσχηματική, καθώς η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου είναι καθόλα νόμιμη, όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας και στο χθεσινό ΣΕΥ. Στόχος της Αθήνας είναι να κατανοήσει η Άγκυρα πως οι απειλές κατά της κυριαρχίας μιας χώρας θα έχουν συνέπειες. Ενισχυτική προς την επιχειρηματολογία της Αθήνας είναι η γενικότερη στάση της Άγκυρας στην περίπτωση της Κύπρου, της Συρίας και της Λιβύης.

Οι επιδιώξεις της Αθήνας

Αυτό που η Αθήνα επεδίωκε στο χθεσινό ΣΕΥ ήταν η ξεκάθαρη τοποθέτηση της ΕΕ υπέρ των ελληνικών θέσεων, ενώ διπλωματικοί κύκλοι επισήμαναν στον «Π» πως η ελληνική πλευρά θα ήταν ευχαριστημένη με μια θετική αναφορά σε σχέση με τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου από πλευράς των εταίρων. Μπορεί να υπήρξε συζήτηση σε σχέση με το αίτημα για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ωστόσο οι ίδιες διπλωματικές πηγές παρέπεμψαν το θέμα προς συζήτηση σε μεταγενέστερο στάδιο στο άτυπο συμβούλιο του Βερολίνου στο τέλος Αυγούστου. Προτεραιότητα άλλωστε για την Αθήνα είναι ο τερματισμός των παραβιάσεων από πλευράς Άγκυρας. Στο σημείο αυτό δίνει ιδιαίτερη έμφαση η Αθήνα καθώς δεν μπορεί να γίνει διάλογος υπό καθεστώς εκβιασμού και υπό την απειλή κανονιοφόρων, σύμφωνα με τους επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Σημαντική για την Αθήνα είναι η στήριξη που έχει εξασφαλίσει από τη Γαλλία και την Αυστρία, όπως επίσης και από χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Στα σημαντικά άλλωστε καταγράφουν και τις επαφές με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας της χώρας για εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ. Η Γερμανία τηρεί μια πιο ουδέτερη στάση καθώς έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας στο ζήτημα, ενώ γενικά τηρεί αποστάσεις από την αναγκαιότητα επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Πάντως, με επιστολή του πριν από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάλεσε την ΕΕ να μην επιτρέψει να υποφέρουν κι άλλο οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, λόγω της ιδιοτροπίας, όπως είπε, της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων (όπως αναφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία).

Παρέμβαση Αμερικανών γερουσιαστών προς τον Πομπέο

Οι γερουσιαστές Μενέντεζ και Βαν Χόλεν έστειλαν επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, στην οποία μεταξύ άλλων ζητούν από τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας να συνεργαστεί με την ΕΕ για επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας. Οι δύο γερουσιαστές υπενθυμίζουν στον Μάικ Πομπέο τη διαβεβαίωσή του ότι η Ουάσινγκτον δεν θα επιτρέψει την πραγματοποίηση παράνομων γεωτρήσεων. Μιλούν μάλιστα για τη διαμόρφωση κοινού σχεδίου συνολικών κυρώσεων ΗΠΑ – ΕΕ κατά της Άγκυρας αν συνεχίσει να ενεργεί παράνομα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναφέρουν επίσης πως θα πρέπει να εφαρμοστεί το πλαίσιο κυρώσεων των ΗΠΑ προς την Τουρκία σε σχέση με το ζήτημα των S-400. Είναι άλλωστε γνωστές οι θέσεις Μενέντεζ και μέσα από το νομοσχέδιο Ρούμπιο-Μενέντεζ που αφορά την Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.