Το εργαστήριο Ηλεκτρονικών Μέσων Μαζικής ενημέρωσης του τμήματος Δημοσιογραφίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης μετέτρεψε τα βήματα ελέγχου μιας είδησης σε παιχνίδι, ώστε να γίνουν πιο εύκολα αντιληπτά από το κοινό.
Το όνομά του: «Mathe the game».
Το παιχνίδι αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής της Δρ. Αναστασίας Κατσαουνίδου, αρθρογράφου στα “Ελληνικά Hoaxes” και διδάσκουσας στο τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Πώς όμως ο έλεγχος έγινε παιχνίδι;
Πρώτον, προτρέπει τους χρήστες να αναζητήσουν τον τίτλο ή φράσεις κλειδιά του άρθρου στο διαδίκτυο. Δεύτερον τους προτρέπει να χρησιμοποιήσουν την αντίστροφη αναζήτηση της εικόνας. Το εργαλείο αυτό δείχνει αν η φωτογραφία υπάρχει ήδη στο διαδίκτυο και έχει παραποιηθεί. Το τρίτο εργαλείο είναι η ψηφιακή ανάλυση της εικόνας. Με τη βοήθεια αλγορίθμων διαπιστώνεται αν η εικόνα έχει υποστεί επεξεργασία. Τέλος, το τέταρτο εργαλείο βοηθάει στην αναζήτηση της είδησης σε ιστοσελίδες ελέγχου γεγονότων, όπως τα “Ελληνικά Ηoaxes”.
Lets play!
http://research.playcompass.com/mathe/#
Το παιχνίδι αυτή τη στιγμή λειτουργεί με ένα συγκεκριμένο αποθετήριο ειδήσεων. Στόχος του εργαστηρίου είναι να εξελίξει το Mathethegame ώστε αυτό να χρησιμοποιείται για κάθε είδηση και να αξιοποιείται στο έπακρον.
Το Twitter άνοιξε πόλεμο με τους ψεκασμένους του κορωνοϊού – Θα αφαιρούνται τα fake news για εμβόλια