Φόρμα αναζήτησης

Στην Αθήνα σήμερα η Μέρκελ με το Σκοπιανό στην ατζέντα

Στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη φτάνει σήμερα το απόγευμα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, με τον γερμανικό Τύπο να σημειώνει ότι στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρίσκεται και η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ονοματολογικό

Όπως έγραψε χθες η εφημερίδα «Tagesspiegel», αν και επισήμως δεν έχει λεχθεί οτιδήποτε, το ονοματολογικό για την πΓΔΜ βρίσκεται στα θέματα τα οποία θα συζητήσει με την ελληνική ηγεσία η κ. Μέρκελ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι η επίσκεψη Μέρκελ, καθώς και η συναίνεση της Γερμανίας στη συμφωνία θα φέρουν τη Νέα Δημοκρατία σε δύσκολη θέση», καθώς το κόμμα ανήκει στην ίδια ευρωπαϊκή ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ. Η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να υποστηρίζει τη συμφωνία, σημειώνοντας ότι αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για να δοθεί τέλος σε μια διένεξη δεκαετιών.

Το πρόγραμμα

Η κ. Μέρκελ αμέσως μετά την άφιξή της στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και ακολούθως θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Το πρωί της Παρασκευής η Γερμανίδα καγκελάριος θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου και στις 10:00 θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο. Στις 14.00 η κ. Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη στη γερμανική πρεσβευτική κατοικία και ακολούθως θα αναχωρήσει από την Αθήνα.

Κινητοποιήσεις

Η Ελληνική Αστυνομία λαμβάνει μέτρα προκειμένου η επίσκεψη της κ. Μέρκελ να μην σημαδευτεί από απρόοπτα. Την ίδια στιγμή, μέλη οργανώσεων και ομάδων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και αντιεξουσιαστές θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή και τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμαρτυρόμενοι για την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου. Σε ανακοίνωσή τους κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα ότι «υποτάχθηκε στα συμφέροντα του ντόπιου και ευρωπαϊκού κεφαλαίου», συμπληρώνοντας ότι υποδέχεται στην Ελλάδα «την εκπρόσωπο του γερμανικού ιμπεριαλισμού Άνγκελα Μέρκελ».