Φόρμα αναζήτησης

Παυλόπουλος: Προϋπόθεση για καλή γειτονία με την Τουρκία, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου

Μηνύματα προς την Τουρκία έστειλε από την Κρήτη, όπου παρέστη στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για το πρώτο σαμποτάζ εναντίον των δυνάμεων του Άξονα στην Ευρώπη, τον Ιουνίου του 1942 ο Πόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι φιλειρηνική χώρα κάθε πιστεύει ακράδαντα στην φιλία και την καλή γειτονία, οι οποίες όμως προϋποθέτουν τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Έλληνας Πρόεδρος υπογράμμισε ότι το Διεθνές Δίκαιο καθορίζει μεταξύ άλλων τα σύνορα της Ελλάδας στην περιοχή ταυτοχρόνως, την Επικράτεια και τα Σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθύμισε ότι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου είναι το Δίκαιο το Θάλασσας, με βάση το οποίο καθορίζεται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
«Το Δίκαιο της Θάλασσας, κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982 -όπως πολλές φορές έχω πει και δεν θα κουραστώ να το λέγω– είναι δεσμευτικό για όλους, ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν προσχωρήσει στην Συνθήκη αυτή. Διότι η ως άνω Συνθήκη παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που δεσμεύουν όλους», συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Τέλος, ο Έλληνας Πρόεδρος κάλεσε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη και ανυποχώρητη στην υπεράσπιση στο ακέραιο της Διεθνούς και ευρωπαϊκής νομιμότητας και έχει σε αυτό συμπαραστάτες την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Πηγή: ΚΥΠΕ / Αδάμος Ζαχαριάδης