Φόρμα αναζήτησης

Οριστική παραίτηση του αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου

Για το Φανάρι αναχωρεί σήμερα (Πέμπτη 2 Μαΐου) ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Γέρων Δημήτριος, προκειμένου να υποβάλει την παραίτησή του στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Πρόκειται για την τελευταία πράξη ενός δράματος, που ξεκίνησε με την κακή διαχείριση των κονδυλίων για την ανέγερση του ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης και θα ολοκληρωθεί με την αναγκαστική παραίτηση του αρχιεπισκόπου Αμερικής.

Μετά απο είκοσι συναπτά έτη θητείας στον αρχιεπισκοπικό θώκο της Αμερικής, ο Γέρων Δημήτριος, ο οποίος είχε εκλεγεί προσωρινά από το Φανάρι λόγω της μεγάλης ηλικίας του, στα 91 του σήμερα είναι αναγκασμένος να καταθέσει την παραίτησή του ταπεινωμένος καθώς ο ίδιος -αν και του ζητήθηκε πλειστάκις- αρνήθηκε να την παραδώσει στον Πατριάρχη, όπως είχαν πράξει οι προκάτοχοί του Ιάκωβος και Σπυρίδων.

Ο αρχιεπίσκοπος Γέρων Δημήτριος αν και βρίσκεται σε προχωρημένη ηλικία έχει πλήρη διαύγεια και βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση, μάλιστα δε στον αναστάσιμο λόγο του στην Αγία Τριάδα το Μεγάλο Σάββατο έκανε ένα απολογισμό της εικοσαετούς διακονίας του στον θώκο της Αμερικής, προναγγέλλοντας ουσιαστικά το τέλος της.

Όπως αναφέρει η huffingtonpost.gr, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα προβλήματα του αρχιεπισκόπου Δημητρίου άρχισαν να διαφαίνονται όταν αποκαλύφθηκε η μη χρηστή διοίκηση των οικονομικών της αρχιεπισκοπής με αποτέλεσμα την παραίτηση του τότε οικονομικού διευθυντού Τζέρρυ Δημητρίου μέσα σε κλίμα απειλών για αποκαλύψεις διαφόρων ατασθαλιών.

Εκείνο που ενέτεινε την αρνητική εικόνα του αρχιεπισκόπου Δημητρίου προς το Φανάρι ήταν το γεγονός ότι καταγγέλθηκε κατάχρηση κάποιων κονδυλίων από αυτά που είχαν συγκεντρωθεί για την ανέργεση του ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν της αμερικάνικης μητρόπολης.

Μάλιστα έγινε οικονομική έρευνα στην οποία αποκαλύψθηκε πως πράγματι 5 εκατομμύρια δολάρια χρησιμοποιήθηκαν για να καλύψουν τρέχοντα έξοδα της αρχιεπισκοπής ενώ τα χρήματα ήταν προορισμένα μόνο για την ανέγερση του Αγίου Νικολάου.

Θα πρέπει αν σημειωθεί ότι ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος που θεωρείται υπεύθυνος για την εκτόξευση του προϋπολογισμού της ανέγερσης του ναού (από 25 εκατομμύρια που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός έχει φθάσει στα 80 εκατομμύρια) έχει χρεωθεί απο το Φανάρι αλλά και από τους ισχυρούς παράγοντες της Ελληνοαμερικάνικης Ομογένειας την παύση των εργασιών λόγω έλλειψης κονδυλίων. Έχει επίσης κατηγορηθεί για τη στασιμότητα του έργου στο πιό τουριστικό σημείο της Νέας Υόρκης, γεγονός που έχει απασχολήσει τα αμερικανικά μέσα ανημέρωσης αμαυαρώνοντας την εικόνα της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική.

Οι παράγοντες της αρχιεπισκοπής που έχουν δημιουργήσει ένα εξωτερικό ανεξάρτητο ταμείο υπό το όνομα «Φίλοι του Αγίου Νικολάου» αρνούνται να προχωρήσουν στην ερανική προσπάθεια για τη συνέχιση των εργασιών της ανέγερσης, αν δεν αποχωρήσει ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος καθώς διατείνονται πως έχει πλέον χαθεί η εμπιστοσύνη των ισχυρών οικονομικών παραγόντων στο πρόσωπό του.

Ο πόλεμος που στην αρχή ήταν κρυφός άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά μέσα απο ανοικτές επιστολές επώνυμων μεγιστάνων, οι οποίοι έγραψαν πως ήρθε η ώρα της αποχώρησης του Δημητρίου λόγω κακής διαχείρισης και ατασθαλιών σε διάφορα φλέγοντα ζητήματα.