Φόρμα αναζήτησης

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στη Σόφια

Μία ώρα κράτησε η συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της πΓΔΜ στη Σόφια κατά τη διάρκεια της οποία συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο ονοματολογικo.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε στον ομόλογό του τις ελληνικές θέσεις περί χρήσης της ονομασίας «έναντι όλων» και ζήτησε δεσμεύσεις τήρησης της συμφωνίας.

Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα ενώ αμέσως μετά ο Έλληνας Πρωθυπουργός συναντιέται με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ιδιαιτέρως σημαντική θεωρείται η σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, η οποία θα γίνει στη Σόφια στο περιθώριο της Συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων.

Οι δύο πλευρές συνέχισαν εντατικά, τις προηγούμενες εβδομάδες, τις συζητήσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και πλέον περνά στο υψηλότερο επίπεδο.

Προσερχόμενος, χθες βράδυ, στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι έχει «πολύ υψηλές προσδοκίες» από τη σημερινή συνάντηση. Λίγο αργότερα, με ανάρτησή του στο twitter ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε: «οι σοσιαλιστές ηγέτες επικρότησαν τις μέχρι τώρα προσπάθειές μας να βρούμε κοινά αποδεχτή λύση στο ονοματολογικό. Τους ευχαρίστησα, παραδέχτηκα ότι έχουμε κάνει πολλά βήματα προόδου αλλά χρειάζεται ακόμη απόσταση να διανυθεί. Τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ δήλωσε χθες ότι η χώρα του δεν έχει καμία εναλλακτική λύση πέρα από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. «Είμαστε προσηλωμένοι σε αυτόν τον στόχο, μας έχει ενθαρρύνει η στρατηγική της Ε.Ε. για τη διεύρυνση και η πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ», σημείωσε.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν καταλήξει σε κοινά αποδεκτή ονομασία και πλέον στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης απομένει το «erga omnes» και οι διασφαλίσεις για συνταγματικές αλλαγές της πΓΔΜ που ζητά η Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαδραματίσει ιδιαίτερα αυξημένο ρόλο ως προς τις εγγυήσεις για την εφαρμογή της λύσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ / Αδάμος Ζαχαριάδης