Φόρμα αναζήτησης

Κοτζιάς: Η Τουρκία δεν παραβίασε τις κόκκινες γραμμές μας

Η Τουρκία έχει σε κάποιες περιπτώσεις πλησιάσει την κόκκινη γραμμή της ελληνικής πλευράς, χωρίς ωστόσο να την παραβιάσει δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς. [...]

Read More...

Την εκτίμηση ότι η ηρεμία και η ψυχραιμία της ελληνικής πλευράς συνετέλεσαν στην αποφυγή χειρότερων ενδεχομένων, στην περίπτωση του εμβολισμού του ελληνικού σκάφους «Γαύδος» από τουρκικό σκάφος, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η οποία θα μεταδοθεί ολόκληρη σήμερα.

Σύμφωνα με τα αποσπάσματα της συνέντευξης που μεταδόθηκαν χθες από τον τηλεοπτικό σταθμό, στο κεντρικό ειδησεογραφικό του δελτίο, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι η Τουρκία έχει σε κάποιες περιπτώσεις πλησιάσει την κόκκινη γραμμή της ελληνικής πλευράς, χωρίς ωστόσο να την παραβιάσει.

«Σε μία – δύο περιπτώσεις έφτασαν οι Τούρκοι πιο κοντά (στην κόκκινη γραμμή). Δεν την παραβιάσανε. Όπως π.χ. η πρόκληση που έγινε στα Ιμια με τον εμβολισμό του ελληνικού σκάφους. Αυτός ο εμβολισμός αν δεν υπήρχε ηρεμία και ψυχραιμία από την ελληνική πλευρά ουδείς ξέρει πού θα οδηγούσε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ερωτηθείς σχετικά με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την άποψη ότι ο τρόπος χειρισμού του συγκεκριμένου περιστατικού από την πλευρά της Τουρκίας σηματοδοτεί μια αλλαγή στάσης της. Απαντώντας στο κατά πόσο εκτιμά ότι πρόκειται για ένα προσχεδιασμένο γεγονός από την Τουρκία, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαι σε θέση να σας πω αν έπεσαν σε παγίδα ή ήταν σχεδιασμένο αυτό. Ο τρόπος όμως της συμπεριφοράς δείχνει αλλαγή αντίληψης. Δεν είναι η Τουρκία που παλαιότερα ανταλλάσαμε –εγώ έχω ένα ολόκληρο αρχείο πάνω στο γραφείο μου– τους φαντάρους που μπαίναν και συλλαμβάνονταν. Τους χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή με διαφορετικό τρόπο».

Όπως υποστήριξε πρόκειται για μια αλλαγή στάσης την οποία ο ίδιος είχε διαβλέψει. «Εγώ απέφυγα να μιλήσω όλο τον πρώτο καιρό για το ζήτημα διότι η δικιά μου μελέτη ήταν ότι έρχεται κάποια στιγμή που οι Τούρκοι αλλάζουν τη συμπεριφορά τους και αυτή ήταν αυτή η περίπτωση», σημείωσε επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Send this to a friend